Kas Sinu terviseprobleemide taga võib olla pärmseen Candida albicans?

Pärmseen Candida albicans on seeneliik Candida perekonnast, mis on tänapäeval väga sagedane kandidoosi (tuntud ka kui kandidiaas) tekitav haigus põhjustades erinevaid terviseprobleeme alates kõõmast kuni lekkiva soolestiku ja depressioonini välja.  Tihtipeale on isegi arstidel raske pärmseene vohamist diagnoosida, kuna pärmseene poolt põhjustatud sümptomid on sageli sarnased tavalistele viiruslikele haigustele. Ent teadmatus selle haiguse tõsidusest, põhjustest, mis pärmseene levikut soodustavad ning ravi edasilükkamine kahjustab tervist iga päevaga üha enam. Artiklist leiad soovitusi, kuidas pärmseent tõrjuda, millised toidud menüüst välja jätta, millised igapäevasesse menüsse lisada ning millised taimed ja toidulisandid toetavad pärmseene tasakaalus hoidmist.

Pärmseene esinemine seedetraktis on tegelikult normaalne ja vajalik. Pärmseent hoiavad kontrolli all kasulikud bakterid. Probleem tekibki siis, kui seen väljub kontrolli alt. Seen võib soodsate tingimuste korral liikuda erinevatesse kehaosadesse nagu suuõõnde, söögitorru, soolestikku, makku, südamesse, nahakudedesse, sõrmedesse, küüntesse ja naiste suguelunditesse põhjustades erinevaid naha, küünte ja limaskesta haigusi nagu suusoor, kõõm, tupeseen, valgevoolus, küüneseen jne.

Kontrollimatu vohamisega võib candida seen seedetraktis liikuda edasi ka läbi sooleseinte ja tungida vereringesse, kus seen vabastab organsüsteemi kõrvalprodukte ja muid toksiine põhjustades lekkiva soole sündroomi (1). Kui Candida pääseb vereringesse (tavaliselt meditsiiniseadmete või -seadmete kaudu), võib see liikuda ka südamesse, ajju, verre, silmadesse ja luudesse, mis võib põhjustada veel tõsisemaid  nakkusi. Seda võib juhtuda sagedamini inimestega, kes põevad diabeeti, kellel on nõrgenenud immuunsüsteem, neerupuudulikkus või kellele määratakse sagedasti antibiootikume (2).

Millised on kandidoosi sümptomid?

Pärmseen Candida albicansi poolt põhjustatud tüüpilisemad sümptomid on (3) : 

  • Seen suuõõnes ehk suusoor – suusoori põhjustab sama kandidoosi tüvi, mis teisigi limaskesta haigusi. Valge katuga keel ja ka katkised suunurgad on tüüpilised sümptomid pärmseene puhul. 
  • Naha ja küünte seenhaigused –  seeninfektsioonid nahavoltides, varvaste ja sõrmede vahel, küüntel; kõõm peanahal. 
  • Tupeseen – tupeseen on väga levinud probleem naiste hulgas (4).
  • Balantiit ehk eesnaha põletik  –  meestel põhjustavad pärmseened peenise pea põletikku ehk balantiiti, mis avaldub põletava valu ning sügelusega ning eesnahk võib olla punetav.
  • Krooniline nohu, allergiad, kõrvapõletikud – nagu paljude teiste Candida sümptomitega, on siinusiidi nakkused tänapäeval tavalised. Nende algpõhjust on raske kindlaks teha. Pärmseen mõjutab nohu teket ja võib põhjustada lisaks püsivat  köha, aevastusi, ninakõrvalurgete limaskestade ummistusi, väliskõrva põletikke ja turseid (sügelevad kõrvad), hooajalisi allergiaid ning üldisi gripilaadseid sümptomeid.
  • Krooniline väsimus ja energiapuudus – pidev väsimus või kurnatus, vaatamata rohketele unetundidele võib viidata pärmseene vohamisele organismis.
  • Seedehäired – püsivad kõhupuhitused, gaasid, kõhukinnisus või kõhulahtisus, päraku sügelus, niiskus ja kipitus ning mao krambid võivad olla põhjustatud tervete bakterite puudumisest seedetraktis. Kui pärmseen levib soolestikku, on terved bakterid nakatunud ning ei suuda enam infektsiooni vastu võidelda.
  • Uimasus – koos meeleolumuutuste ja kroonilise väsimusega on sageli tähelepanuta jäetud uimasus. Candida ülemäärane kasv võib põhjustada keskendumishäireid, kehva koordinatsiooni, keskendumisraskusi ja kehva mälu. 
  • Varajane menopaus, PMS, endometrioos, madal libiido – hormonaalne tasakaalutus on üks paljudest Candida sümptomitest. Oluline on teada, et candida võib põhjustada varajast menopausi, PMS-i, madalat libiidot, migreeni, endometrioosi, meeleolu kõikumisi ja võimetust kaotada kehakaalu. 
  • Magusavajadus – pärmseen toitub suhkrust ja pärmist ning seetõttu nõuab pärmseen endale igapäevast suhkrukogust, mis paneb vastupandamatult  haarama ebatervisliku toidu järgi. 

Kui Sind vaevab ülaltoodust kolm või enam sümptomit, siis Sul võib olla organismis pärmseene infektsioon ja Sa võid vajada arsti abi ning  pärmseene ravi. Võimalus on lasta meditsiinilaboris  Synlab teha kandidiaasi diagnostika. Kandidiaasi paneel on mõeldud pindmise (limaskestade, naha, küünte) kandidiaasi diagnoosimiseks ja uuritavaks materjaliks on tupe-, ureetra-, emakakaelakanalikaabe, esmasjoa uriin, suulimaskestakaabe, silenaha- ja küünekaabe.

Mis põhjustab kandidoosi? 

Normaalselt töötavas soolestikus aitavad pärmseent tasakaalus hoida kasulikud piimhappebakterid. Kuid on mõned tegurid, mis põhjustavad  pärmseene liigset vohamist  ja sellest tingitud häireid. Nendeks on liigne :

  • suhkur (5);
  • pärm;
  • teraviljad;
  • antibiootikumid (6) ja antibiootikumide resistentsus (7)(8);
  • kiirgus;
  • antibeebipillid (9);
  • ravimid nt suukaudsed kortikosteroidid (10);
  • nõrgenenud immuunsüsteem nt diabeet (11);
  • alkohol;
  • kohv;
  • niiskus;
  • stress (12).

 

Candida

 

Vastavalt iidsele hiina meditsiinile kipuvad just „muretsejad inimtüübid“ kannatama rohkem kandidoosi sümptomite käes. Neil inimtüüpidel on kalduvus sagedasele muretsemisele, ärevusele, stressile, ülemõtlemisele ja asjadest ning olukordadest kinnihoidmisele. Stressi korral ei toimi seedimine hästi, toiduained ei lagune lõpuni ja see omakorda põhjustab kahjulike bakterite ja seente ülekasvu soolestikus ja heade bakterite vähenemist.  Kuid just kasulikud bakterid hoiavad pärmseent kontrolli all. Muretsemist ja kinnihoidmist võib vaadelda ka kui enese tagasihoidmist. Öeldakse, et veerevale kivile sammal ei kasva, kuid kui hoida end hirmu tõttu mingis eluvaldkonnas pikaajaliselt tagasi, tekib seiskuv energia ja kasvama võib hakata seen ehk nn sammal. Näiteks kannatad suhete käes, mis ei toimi, kardad liikuda elus edasi või kardad võtta vastutust. 

Kuidas pärmseen kontrolli alla saada? Pärmseene ravi.

Stressi juhtimine

Selleks, et pärmseen uuesti kontrolli alla saada on vaja tegeleda nii harjumuste muutmise kui psüühilise poolega, vaadata üle stressiallikad, võtta elu kergemalt, tegutseda spontaansemalt, näha asju positiivses valguses ja tunda elust rohkem rõõmu. Et aga kuhjuv stress ei kasvaks elu murede tõttu liigselt üle pea ja sellest ei hakkaks kujunema krooniline stress, saab end toetada sobivate toidulisanditega. Ecoshil on selleks puhuks pakkuda toode nimega Meelerahu. Loe lähemalt ka meie lugu stressist: stressi mõjust kehale ja kuidas stressiga paremini toime tulla. 

Toidud, mida vältida

Toitumise osas on pärmseene tõrjumiseks vaja menüüst välja jätta kõik suhkrut, pärmi, teravilju (nisu, rukis, oder, kaer, riis, hirss, quinoa, tatar) ja piimatooteid sisaldavad toidud. Samuti magusad puuviljad nagu banaan, mango, melon, kiivid, pirnid, magusad õunad ning isegi magusad juurviljad nagu porgand, bataat, kaalikas, maapirn. Ka kikerherned ja herned tuleb menüüst välja jätta, kui väga süsivesikurikkad kaunviljad. Täielikult tuleb välja jätta igasugune alkohol, kohv, kofeiin ning külmad joogid.  

∗Tutvudes erinevate pärmseen Candida albicansiga seotud materjalidega jäi silma, et Candida dieedi puhul on maailmas kaks koolkonda – radikaalsed ja vähem radikaalsed. Radikaalid soovitavad menüüst välja jätta kõik puu-, juur- ja kaunviljad, mis sisaldavad suhkrut ja tärklist ning on koolkondi, kes lubavad kasutada tärkliserikkaid köögivilju.

Näiteks vastavalt iidse hiina meditsiinile on kandidoosi puhul vaja toetada põrna, et eemaldada kandidoos kehast. Just soojad sügisesed köögiviljad toetavad põrna nagu maguskartul, kaalikas, jamss, herned, mungoad, läätsed, aeduba, adzuki oad, porgand, peet, kõrvits, muskaatkõrvits, suvikõrvits ja zukiini. Need peaksid olema kandidoosi ravil peamised süsivesikute allikad ning rahuldama ühtlasi vajaduse magusa isu järgi. Radikaalsed koolkonnad keelustavad ravi ajal kõik need nimetatud köögiviljad.

Toidud, mida süüa (madala süsivesikurikkad toidud) 

Lubatud ja soovitavad toidud on probiootilisi toiduaineid – hapendatud piima- (neile, kes taluvad piima) ja aedviljatooted nt  suvikõrvits, tomat, kurk. Eesti hapud marjad, päevas pool haput õuna maksimaalselt. Toorkakao, kookospiim, piimaseen. Linaseemned  – jahvatatult, kuumtöödeldult, leotatult (tervena ei tohi neid süüa), kookose ja kanepiseemne jahud. Kala, muna, liha – v.a sealiha. 

Candida dieedi ja ravi ajal suureneb valguvajadus. Ka rasvad on olulised nt. oomega 3, lõhe, forell, heeringas jne. Kõik lehtköögiviljad ja salatid, teraviljavabad leivad, vürtsid ja ürdid- cayenni pipar, koriander, kaneel, nelk, kurkum, mustköömned, kardemon, tüümian, lehtpetersell, till, rosmariin, salvei, basiilik, oregano, meliss jt. Kiudained on olulised. Sidrun, laim, oliivid, sellerijuur ja sellerivars. Candida tõrjumiseks sobib hästi vahemere toitumine – salatid, oliiviõli, kala ja mereannid.

Candida dieet

Candida liiga kiirest suretamisest tulenevad sümptomid

Kui Sa otsustad minna üle tervislikule eluviisile ning alustada pärmseene raviga, siis tea, et kõike tuleb teha järk-järgult ja pikkamisi, et vältida liiga kiirest pärmseene Candida albicans suretamisest tulenevaid kõrvalmõjusid. Alustuseks ei ole hea kohe tugeva raviga nö “peale minna”, kuna see tekitab palju ebamugavaid kõrvaltoimeid. Seen võitleb kurjalt oma eksistentsi eest. 

Siin on mõned sümptomid, mis võivad tekkida, kui hakata pärmseen Candidat tõrjuma suurte dooside ja liiga kiire toitumise muutmisega (tuntud kui Herxheimeri reaktsioon). Nendeks on iiveldus, peavalu, väsimus, pearinglus, turses näärmed, puhitused, kõhukinnisus või kõhulahtisus, suurenenud liigeste- ja lihasvalu, suurenenud südame löögisagedus, külmatundlikkus jäsemetes, keha sügelus, nõgestõbi või lööbed, higistamine, palavik, naha lõhenemine, korduvad vaginaal-, eesnäärme- ja sinus infektsioonid (nina kõrvalurgete põletik), vastupandamatu magusaisu, rahutus, ärritus ja meeleolu kõikumised. 

Candida liiga kiirest suretamisest tekkivate kõrvalmõjude kohta saad põhjalikumalt lugeda blogiloost – Parmseene candida albicansi kiirest suretamisest tulenevad kõrvalmojud. 

Milliseid toidulisandeid pärmseene ravi ajal kasutada? 

Kuna pärmseen on osa normaalsest soole mikrofloorast, siis ei ole eesmärgiks pärmseent täielikult eemaldada, vaid vähendada selle ülekasvu ja taastada normaalne soolestiku mikrofloora. 

Kibedad ja mõrkjad taimed

Pärmseene vohamist aitavad pidurdada mõrkjad ja kibedad taimed. Tuntumad pärmseent tõrjuvad taimed on oregano e. pune (13), küüslauk (14), musta pähkli lehed, kassiküüs, tüümian, sipelgapuu koor jne. 

Kaprüülhape

Uuringud on näidanud, et kaprüülhape aitab pärssida Candida albicansi ja teiste oportunistlike seente kasvu nii peensooles kui ka jämesooles ning aitab säilitada normaalset soolestiku mikrofloorat. (15) 

Seedeensüümid

Kui pärmseen on hõivanud peensoole, eriti peensoole esimese osa  – kaksteistsõrmiksoole, kus toimub seedeensüümide eritamine ja toitainete lagundamine, ei suuda peensool enam oma seedefunktsiooni täita ja toit jääb lagundamata kujul seedekulglasse tekitades põletikke, toidutalumatust, toiduallergiaid, nahahaigusi jne. 

Seetõttu võib palju abi olla seedeensüümidest. Ensüümid on vajalikud, kui söömine tekitab  tervisehäireid nagu kõhukinnisus, kõhulahtisus, gaasid, puhitus, kõrvetised, krambid, hüperaktiivsus, rahutus, unehäired, haavandid, peavalud, hooajalised allergiad, ekseemid, akne, rasvumine ja krooniline väsimus. Ensüümid eriti tsellulaas aitab lisaks läbistada pärmseene candida albicans kesta, et kibedad taimed ja teised Candidat pärssivad ained saaksid paremini oma tööd teha. 

Probiootikumid

Et taastada soolestiku terve mikrofloora, tuleb see uuesti katta kasulike piimhappebakterite kultuuriga. Just probiootikumid on need, mis hoiavad pärmseene kontrolli all ja loovad head mikrobioomi soolestikus (16).
Ecoshil on saadaval 12 probiootilise tüvega toode Ecobiotic

Maksa ja soolestikku puhastavad ning toetavad taimed 

Candida tõrjumisel on kindlasti oluline toetada maksa taimedega, mis on aitavad puhastumisele kaasa. Nendeks on võilill, takjajuur ja maarjaohakas.  Vetikad nagu spirulina ning Atlandi punavetikas aitavad kehast välja tõmmata raskmetalle. Kiudained nagu psüllium ja linaseemned imevad ja tõmbavad soolestikust välja jääkaineid ja toksiine. Ecoshil on maksa toetuseks ja raskmetallide väljutamiseks toode Kehapuhastus Detox ja kiudainetega varustamiseks Soolepuhastus Detox. 

CANDIDA DIEET  + ZEN-DIDA

Ecosh on turule toonud uue toote nimega Zen-Dida, kuhu on lisatud kõik enimtuntud candidat tõrjuvad taimed ja ained. Nendeks on kaprüülhape, taimed nagu oregano ehk pune, sipelgapuu koore ekstrakt, must pähkel, aed-liivatee ehk tüümian, bakteritest bacillus subtilis ning ensüümidest amülaas, proteaas, laktaas, lipaas ja tsellulaas. Enne, kui alustad Zen-Didaga pärmseene tasakaalu viimist, tee 4-6 nädalane candidat suretav dieet. Jäta tasapisi menüüst välja toiduained, millest oli eespool juttu ja lisa menüüsse candida dieedi jaoks sobivad toiduaineid.  Peale 4-6 nädalast candida dieeti alusta 3-4 nädalase Zen-Dida kuuriga jätkates Candida dieediga. Selleks, et oleks kergem minna candida vastasele dieedile, vaata ka meie  CANDIDA DIEET näidisretseptide artiklit

KANDIDOOSI KOHTA SAAD ROHKEM LUGEDA SIIT, KUI LAED ENDALE ALLA PÄRMSEENE TEEMALISE BROŽÜÜRI.

KUULA KA HUVITAVAT PÄRMSEENE TEEMALIST SAADET:

Hoiatus: raseduse, imetamise ja ülitundlikkuse puhul mõne koostisosa suhtes tooteid mitte tarvitada. Siin edastatud teabel on ainult informatiivne eesmärk ja seda ei tohiks pidada tervishoiuteenusteks ega meditsiiniliseks diagnoosiks ja raviks. Seda teavet ei tohiks võtta garantiina saavutatavate tulemuste tagamisel. Saadud teave ei ole mõeldud Sinu arsti või teiste tervishoiutöötajate nõuannete asendamiseks. Ära kasuta siin olevat teavet terviseprobleemi diagnoosimiseks või raviks. Terviseprobleemi, ravi ja ravimite tarvitamise korral, enne ravi muutmist või katkestamist tuleb puhastuskuuri alustamisel pidada nõu tervishoiutöötajaga, seda ka juhul, kui Sul on kahtlus, et Sul võib olla terviseprobleeme. Mitte kasutada toidulisandeid mitmekesise toitumise asendajana. Oluline on toituda mitmekülgselt ja tasakaalustatult ning harrastada tervislikku elustiili.

Kas sellest postitusest oli abi?

This Post Has 2 Comments

  1. Raimo

    Tere,
    Teil on head soovitused küll aga nimetage mõni arst ka kes on kokku puutunud selle haigusega. Mul on oluline et arst kinnitaks selle haiguse. Ma arvan et mul on pärmseen suus ja ninas .vahest on selline tunne et see on kehas laiali.

  2. mariosleng

    See seene vastane võitlus tuleb läbi teha ,kuna enamus inimesi vaevlevad selle käes. Ecoshi liikmed võiks seda teemat veel lahata sügavuti ja mõne uue seene vastase tootega välja tulla. Egiptuses oli seene vastane õli mis toimis päevadega ja nahk ja küüned läksid ilusamaks . Aga ei mäleta mis taime õli see oli. Soovin teile kõike head ja Ecoshi tooted aitaksid veel paljusid!

Lisa kommentaar

×

Ostukorv

´