Kindlasti olete kuulnud klorofülli olulisusest ja teate, et taimed ei saaks ilma klorofüllita eksisteerida. Koolis õppisime, et klorofülli molekulid osalevad fotosünteesis ja võimaldavad taimedel muundada valgusenergiat enesele vajaminevaks energiaks. Miks aga on rohelised klorofüllirikkad taimed tähtsad inimesele? Selgub, et klorofüll blokeerib kantserogeenset toimet organismis ja kaitseb inimese DNA-d toksiliste hallitusseente nagu aflatoksiinist põhjustatud kahjustuste eest. Klorofüllirikkad taimed puhastavad keha toksiinidest ja võimaldavad organismil optimaalsel tasemel toimida.

Nimi ”klorofüll” tuleb ise kreeka keelsetest sõnades ”chloros” e roheline ja ”phyllon” e leht. Klorofüll on pigment, mis annab taimedele rohelise värvi.  Mida rohelisem ja mida rohkem lehti, seda suurem on klorofülli sisaldus. Kõige klorofüllirikkamad taimed on rohelised köögiviljad ja vetikad.

Ameerika Oregoni osariigi ülikooli andmetel sisaldavad järgmised toored köögiviljad (seotud magneesiumiga) klorofülli järgmiselt:

  • 1 tass spinatit: 23,7 milligrammi  SuperGreen
  • 1/2 tassi peterselli: 19,0 milligrammi
  • 1 tassi vesikressi: 15,6 milligrammi
  • 1 tass rohelisi ube: 8,3 milligrammi
  • 1 tass rukkolat: 8,2 milligrammi
  • 1 tass porrulauku: 7,7 milligrammi
  • 1 tass suhkruherneid: 4,8 milligrammi
  • 1 tass Hiina kapsast: 4,1 milligrammi

USA teadlane ja mikrobioloog Dr Robert O. Young nimetab klorofülli taimede vereks, kuna klorofülli molekulaarne struktuur ning keemiline koostis sarnaneb inimese verele. Vere hemoglobiin koosneb süsinikust, vesinikust, hapnikust ja lämmastikust, mis on kogunenud ühe raua aatomi ümber, klorofülli koostis on täpselt samade aatomite koosnevusega, ent on kogunenud ümber magneesiumi. Mõlemas on 574 aminohapet ringikujuliselt ümber mineraali aatomite.

Klorofüll ja veri

Klorofülli üheks funktsiooniks on aidata vererakkudel hapnikku terves kehas laiali transportida, samuti vähendab ta kantserogeenide sidumist maksa ja muude organite DNA külge.  Just klorofülli ja hemoglobiini sarnasus teeb klorofülli kehale nii kergelt kasutatavaks.

Seega pole üllatav, et vere tervist saab kõige kiiremini turgutada just klorofüllirikkaid taimi süües.

Tervisliku vere hoidmiseks on vaja muuhulgas veel rauda, vaske, kaltsiumi ja vitamiine C, B12, K ja A-d, lisaks foolhapet ning püridoksiini. Need toitained on  vajalikud hemoglobiini tootmiseks. Samu aineid vajab ka taim. Noor teravilja taim sõltub oma kasvus ning arengus enda rikkast klorofülli varust, lisaks neelab ja sünteesib toitaineid nagu vitamiine K ja C, foolhapet, püridoksiini, rauda, kaltsiumi ja valke. Mitte ainult välimus ja funktsioon ei ole klorofülli ja hemoglobiini ühisteks joonteks, vaid ka nende sünteesimisviis.

Mitmeid aastaid on üldsus ja tervisespetsialistid väärtustanud roheliste juurviljade omadusi vere ehitamise protsessis. Seda arvamust toetas tõsiasi, et loomad, kes sõid ainult lehelisi rohelisi taimi, omasid küllaldast hemoglobiini taset oma punavereliblede rakkudes. Klorofülli rikkad toidud stimuleerivad punavereliblede tootmist ning teadlased on tõestanud, et see ei ole mitte tänu rauale või vasele rohelises toidus. Juba väike kogus klorofülli stimuleerib punaste vererakkude sünteesi luuüdis.

Klorofüll:

  • stimuleerib punavereliblede tootmist, st rohkem energiat;
  • aitab kaasa heale vereringele;
  • aitab puhastada maksa – vabastab toksiinidest, mis on tulnud suitsetamise, reostuse ja toiduga;
  • on antioksüdansete omadustega võitlemaks vabade radikaalidega;
  • anti-kantserogeensed omadused: aitab vältida teatud haiguseid (nt vähk);
  • soodustab seedimist ja parandab ainevahetust
  • kiirendab haavade paranemist;
  • aitab puhastada halba hingeõhku.

Klorofüll haavade parandaja ja maksa puhastaja

Nii klorofüll kui klorofülliin aeglustavad kahjulike bakterite paljunemist, mis on kasulik haavade paranemisele ja nakkuste ennetamisele. Alates umbes 1940. aastatest lisati kolorfülliini teatud salvidele, mida kasutati avatud haavade ravimisel. On leitud, et see aitab vähendada vigastustest või haavadest tulenenaid põletikke, soodustada paranemist ja isegi kontrollida kahjulike bakterite tegevusest  tulenevaid ebameeldivaid lõhnu.

Teine viis, kuidas klorofüll võib kaitsta terveid rakke ja kehavedelikke, on tõsta II  biotransformatsiooni ensüümide faasi. See toetab maksa optimaalset funktsioneerimist ja aitab kaasa kahjulike toksiinide kõrvaldamisele. Mõned varasemad uuringud loomadel näitavad, et klorofülliin võib vähendada aflatoksiiniga indutseeritud maksakahjustuse või maksavähi tekke ohtu, suurendades nende II faasi ensüümide aktiivsust ja eemaldades kehasiseseid toksiine.

Klorofüll toidulisandina

Kuigi klorofüll on täiesti looduslik ja kättesaadav taimedest, valmistatakse klorofülli ka  laboratooriumides  poolsünteetiliste preparaatidena, mida nimetatakse klorofülliiniks, turustatakse kui “vedelat klorofülli”.  Need toidulisandid on olemas olnud juba üle 50 aasta ja neid kasutatakse tavaliselt naha haavade ravimisel, halva kehalõhna vähendamiseks, seedetrakti ja muude probleemide korral ja  millel praktiliselt puuduvad kõrvaltoimed. Usutakse, et klorofülliini toidulisandid aitavad neutraliseerida rakkude oksüdeerimist e. lagunemist, mida põhjustavad sellised tegurid nagu kehv toitumine, keemilised kantserogeenid, UV-kiirgus ja muu kiirgus. Kuna klorofülli leidub rohkesti sellistes supertoitudes nagu  klorella ja spirulina ning rohetaimedes nagu alfa-alfas e. lutsern, nisuoras, odraoras jne, on neid rohetaimi hakatud turustama ja müüma pulbrilisel kujul, tablettide ja kapslitena. 

Kokkuvõtteks, nagu jutust selgub on mitmeid põhjuseid, miks rohelisi taimi peetakse verd ehitavaks toiduks. Vitamiinid ja mineraalid neis mängivad samuti olulist rolli tervisliku vere koostisosade sünteesis ning funktsioonides. Kuid kõige põhjapanevam on siiski hemoglobiini ja klorofülli struktuuri sarnasus.

Kas klorofüllil võib esineda  kõrvamõjusid või toksilisust?

Kuna klorofüll on täiesti looduslik, ei ole teada, et klorofüll või klorofülliin oleks toksiline. Viimase 50 aasta jooksul ei ole nende tarbimisele omistatud toksilisi mõjusid isegi nõrkade immuunsussüsteemidega inimestel, näiteks vähkkasvajate ravimisel. Klorofüllirikaste taimede puhtus võib sõltuda tema kasvukoha puhtusest ning kuivatamisel väheneda klorofülli hulk. Rohetaimi tasub kuivatatud kujul süüa, kui värsked mineraaliderikkal pinnasel oma aiamaadel kasvatatud taimed ja köögiviljad pole kättesaadavad.

Kuna rasedatel naistel ja imetavatel emadel ei ole klorofülli ega klorofülliini sisaldavaid toidulisandeid  piisavalt uuritud, siis pole neid soovitatav tarvitada.

Üks soovitus, mida meeles võiks pidada, on see, et teatud ravimid, mis suurendavad päikesevalgustundlikkust võivad klorofülliga kokkupuutudes suurendada veelgi päikesevalguse tundlikkust ja muuta põletike või päikese põletuste suhtes vastuvõtlikuks.

 

Allikad:

https://et.wikipedia.org/wiki/Klorof%C3%BCll

https://draxe.com/chlorophyll-benefits/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17971019

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7788866

http://www.terveeluterve.ee/klorofull-kontsentraat/

 

 

Kas sellest postitusest oli abi?
Anna teada, kas artiklist oli kasu. Ainult nii saame me ennast parandada.
Jah44
Ei2
Sulge menüü
×
×

Ostukorv