D-vitamiin kingituseks iga tellimusega! Tallinna piires Väekuller TASUTA. E-poodi

E-vitamiin on antioksüdantide kuningas, mis pakub kaitset vabade radikaalide eest ja hoiab seeläbi kõiki sinu keharakke DNA-d, RNA-d ja valke nende poolt põhjustatud oksüdatiivsete kahjustuste ehk lihtsustatult – oksüdeerumise ning ka rakusurma eest. Tänu sellele omadusele on E-vitamiinil kasutusalasid ja kasutegureid lugematult palju. 

Siinses loos kiikamegi nüüd E-vitamiini maailma, avastame selle antioksüdandi tervisekasud, puuduse tunnused, erinevad vormid ja parimad toiduallikad. Lisaks saad seda lugu lugedes teada millised on E-vitamiini looduslikud ja sünteetilised vormid ning kuidas neid toidulisandites ära tunda.

Olgu see siis nooruslik välimus või üldine heaolu – E-vitamiinil on pakkuda midagi igale terviseteadlikule inimesele. Head lugemist!

Mis on E-vitamiin

E-vitamiin on koondnimetus rasvlahustuvate ühendite rühmale, millel on iseloomulik antioksüdantne toime. Seega on E-vitamiin rasvlahustuv antioksüdant, mis võib aidata kaitsta rakumembraane reaktiivsete hapnikuliikide ehk vabade radikaalide eest

Looduslikult esinev E-vitamiin on kaheksast rasvlahustuvast ühendist koosnev rühm, mis sisaldab nelja tokoferooli (alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokoferool) ja nelja tokotrienooli (alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokotrienool), millel on erinev bioloogilise aktiivsuse tase. Alfa- (või α-) tokoferool on neist ainus vorm, mis vastab inimeste vajadustele (2, 6).

  • Looduslikult saadud E-vitamiini nimetatakse RRR-alfa-tokoferooliks (tavaliselt märgistatakse kui d-alfa-tokoferool). 
  • Sünteetiliselt toodetud E-vitamiin on täielikult rac-alfa-tokoferool (tavaliselt märgistatud kui dl-alfa-tokoferool) (2).

Kuna E-vitamiini keha ise ei sünteesi, on seda vaja saada toiduga. Looduslik E-vitamiin d-alfa-tokoferool sisaldub ka Ecoshi toidulisandites “Kuldjume“, “Antioksüdantide kompleks” ja “Oomex“.

E-vitamiin_on_rasvlahustuv_vitamiin

E-vitamiini imendumine kehas

Kuna E-vitamiin on rasvlahustuv, siis tähendab see seda, et E-vitamiini imendumiseks on kindlasti vaja süüa ka rasvaseid toite. Seetõttu imendubki see vitamiin kõige paremini just selliselt nagu ta ka looduses on seatud – rasvu sisaldavate pähklite, seemnete ja õlide koostisosana (Ecoshi Oomexi kalaõlis koos tudraõliga sisaldubki E vitamiin oma täiesti looduslikul kujul just viimases).

Peale nende tarbimist koos rasvase toiduga imenduvad kõik E-vitamiini vormid peensooles ja seejärel metaboliseerib maks neist ainult alfa-tokoferooli. Seejärel eemaldab maks ülejäänud E-vitamiini vormid ja eritab need kehast välja (4). Selle tulemusena on teiste E-vitamiini vormide kontsentratsioon veres ja rakkudes võrreldes alfa-tokoferooliga pea, et olematu ja seetõttu on teisi E-vitamiini vorme ka vähem uuritud (2, 4).

Just selle kehas ainukese aktiivse vormi ehk alfa-tokoferooli ester (D-α-tokoferüülhappesuktsinaati) sisaldub ka Ecoshi toidulisandites “Kuldjume” ja”Antioksüdantide kompleks“. Oomexis sisaldub E-vitamiin oma täiesti looduslikul kujul tudraõlis.

E-vitamiini antioksüdantne toime

Antioksüdandid kaitsevad rakke vabade radikaalide kahjustava mõju eest. Vabad radikaalid on molekulid, mis sisaldavad jagamata elektroni. Need on väga energilised ja reageerivad kiiresti hapnikuga, moodustades sel moel reaktiivseid hapnikuliike (ROS). Reaktiivsed hapnikuühendid ehk ROS on seega hapnikku sisaldavate vabade radikaalide alamhulk. Reaktiivsete hapnikuliikide kogunemine rakkudesse võib aga sinu rakke, DNA-d, RNA-d ja valke kahjustada ning põhjustada ka rakusurma (2, 7, 8).

Selliste rakukahjustuste tõttu võivad vabad radikaalid aidata kaasa südame-veresoonkonna probleemide ja ka teiste tõsiste haiguste tekkele. Lisaks kiirendavad vabad radikaalid ka vananemist (2, 7, 8). Aga kuidas ja miks vabad radikaalid üldse tekivad?

  • Keha puutub igapäevaselt kokku vabade radikaalidega, mis tulenevad keskkonnamõjudest, nagu sigaretisuits, õhusaaste, muud saasteained (ka need, mis sisalduvad toidus) ja päikese ultraviolettkiirgus. 
  • Vabad radikaalid ei teki aga ainult keskkonna mõjul vaid vabu radikaale toodavad ka mitmesugused normaalsed kehasisesed bioloogilised protsessid, sealhulgas aeroobne ainevahetus ja patogeensed kaitsemehhanismid. Lisaks moodustab keha neid ka toidu energiaks muutmisel. 

E-vitamiin on aga rasvlahustuv antioksüdant, mis peatab rasva oksüdeerumisel tekkivate vabade radikaalide ehk reaktiivsete hapnikuliikide tootmise. Seetõttu võivadki antioksüdandid sinu rakke vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjulike mõjude eest kaitsta. Teadlased uurivad, kas vabade radikaalide tootmist piirates võib E-vitamiin aidata ennetada või edasi lükata ka teisi vabade radikaalidega seotud kroonilisi haigusi (2).

Ka rahvastikuuuringud on näidanud, et inimestel, kes tarbisid rohkem E-vitamiini sisaldavaid toite või kes otsustasid ise mõõdukas koguses tarbida E-vitamiini toidulisandit, esines vähem haigusi mille põhjuseks arvataksegi olevat oksüdatiivne stress nagu südame-veresoonkonna probleeme, halvaloomulisi kasvajaid, dementsust ja muid haigusi. Küll aga ei näita sama tulemust uuringud, kus on kasutatud E-vitamiini väga suuri annuseid (6). Seetõttu on E-vitamiini tarbimisel soovitatav mitte ületada päevast soovitatud annust.

Antioksüdandina kaitseb E-vitamiin kõiki sinu keharakke DNA-d, RNA-d ja kehas olevaid valke vabadest radikaalisedest (milledega paratamatult igapäevaselt kokku puutume) põhjustatud kahjustuste eest. Antioksüdantide kohta loe edasi siit ja vabadest radikaalidest põhjustatud oksüdatiivse stressi kohta siit.

E-vitamiini puuduse diagnoosimine ja selle normaalne tase seerumis 

E-vitamiini puuduse diagnoosimise aluseks on madal alfa-tokoferooli tase või seerumi alfa-tokoferooli ja seerumi lipiidide madal suhe (4).

E-vitamiini (alfa-tokoferooli) normaalne tase täiskasvanute seerumis on tavaliselt vahemikus 5,5–17 milligrammi liitri kohta (mg/l). Normaalne vahemik võib aga enneaegsetel imikutel ja alla 17-aastastel lastel erineda. Niisamuti võivad normaalsed vahemikud veidi erineda ka olenevalt laborist.

Täiendava E-vitamiini manustamist on vaja juhul, kui täiskasvanu veres on E-vitamiini vähem kui 4 mg/l (4, 5).

E-vitamiini puuduse riskigrupid ja riskitegurid

E-vitamiini vaegus on tegelikult tervete inimeste seas harvaesinev ja seda peamiselt just seepärast, et arenenud maades ei põhjusta puudust tõenäoliselt mitte madala E-vitamiini sisaldusega toit, vaid pigem toidust saadava rasva imendumise või ainevahetuse häired. E-vitamiin on ju lipiidides ehk rasvas lahustuv toitaine. Allolevalt on toodud E-vitamiini vaeguse levinumad põhjused ja riskitegurid.

  • Väikese sünnikaaluga imikud. E-vitamiini puudus võib olla väga väikese sünnikaaluga (<1500 grammi) enneaegsetel imikutel. Nende E-vitamiini varud on madalad, kuna E-vitamiin suudab platsentat läbida vaid väikestes kogustes. Seega võib E-vitamiini lisaks tarbimine vähendada madala sünnikaaluga enneaegsetel imikutel teatud potentsiaalsete võrkkesta mõjutavate tüsistuste riski.
  • Rasvade imendumishäiretega inimesed. Kuna seedetrakt vajab E-vitamiini omastamiseks rasva, tekib rasvade imendumishäiretega inimestel suurem E-vitamiini defitsiit kui inimestel, kellel selliseid häireid pole. Puuduse sümptomite hulka kuuluvad sellisel juhul perifeerne neuropaatia, ataksia, skeleti müopaatia, retinopaatia ja immuunvastuse kahjustus. Inimestel, kellel on näiteks Crohni tõbi, tsüstiline fibroos või võimetus sappi maksast seedetrakti eritada, on sageli ka rasvane väljaheide või krooniline kõhulahtisus. Seetõttu vajavad nad mõnikord E-vitamiini vees lahustuvaid vorme, näiteks tokoferüülpolüetüleenglükool-1000 suktsinaati.
  • Abetalipoproteineemiaga inimesed. Abetalipoproteineemia on haruldane pärilik autosoom-retsessiivne haigus, mis põhjustab tõrkeid lipoproteiinide tootmisel ja transportimisel ehk lühidalt – abetalipoproteineemia põhjustab toidurasvade halva imendumise. Seetõttu vajavad seda haigust põdevad inimesed igapäevaselt lisaks tohutuid annuseid täiendavat E-vitamiini (ligikaudu 100 mg/kg või 5–10 g päevas). Abetalipoproteineemiast tingitud E-vitamiini puudus põhjustab selliseid probleeme nagu närviimpulsside halb ülekandmine, lihasnõrkus ja probleeme silmadega nagu pigmenteerunud retinopaatia, nägemisvälja probleemid ja võrkkesta degeneratsioon (viimane põhjustab lõpuks pimedust). 
  • Inimesed kellel on ataksia koos E-vitamiini vaegusega (AVED). Ataksia koos E-vitamiini vaegusega on samuti üks haruldane pärilik haigus, mille korral on defektne või puudub maksa alfa-tokoferooli ülekandevalk. AVED-iga inimestel on nii tõsine E-vitamiini puudus, et juhul kui nad ei võta suuri annuseid täiendavat E-vitamiini, tekivad neil närvikahjustused ja nad kaotavad kõndimisvõime (2).
  • Tokoferooli ülekandevalgu mutatsioonidega inimesed. Tokoferooli ülekandevalgu mutatsioonid põhjustavad rasvade metabolismi halvenemist.
  • Tsüstilise fibroosiga inimesed. Tsüstilise fibroosiga patsiendid ei erita pankrease ensüüme vitamiinide A, D, E ja K omastamiseks.
  • Lühikese soole sündroomiga inimesed. Lühikese soole sündroomiga patsientidel võib sümptomite tekkeks kuluda aastaid. Kirurgiline resektsioon (haigeks jäänud kehaosa kirurgiline eemaldamine), mesenteriaaltromboos (soole verevarustus lakkab kas siis osaliselt või täielikult) ja pseudo-obstruktsioon (närvi ülekande häiretest, mitte mehaanilisest ummistusest tingitud soole laienemine) on vaid mõned näited selle seisundiga kaasnevast.
  • Kroonilise kolestaatilise maksa ja sapiteede haigusega inimesed. Krooniline kolestaatiline maksa ja sapiteede haigus põhjustab sapivoolu vähenemist ja mitsellide moodustumist, mis on vajalikud E-vitamiini imendumiseks. Kolestaatilise maksahaiguse all kannatavatel patsientidel avaldub aga E-vitamiini puudus sageli hoopis isiksuse- ja käitumishäiretena.
  • Ebapiisav tarbimine. Arengumaades on kõige levinumaks E-vitamiini puuduse põhjuseks selle ebapiisav tarbimine (4, 5). Ebapiisav tarbimine on aga uuringute andmetel levinud ka arenenud riikides. Nimelt enam kui saja uuringu kokkuvõtte kohaselt jääb E-vitamiini tarbimine kogu maailmas alla soovitustele, mille kohaselt on alfa-tokoferooli keskmine toidust saadav kogus vaid umbes 6,2 mg päevas.

Siiski arvatakse, et arenenud riikides on tervete täiskasvanute keskmine E-vitamiini tarbimine tõenäoliselt suurem kui päevane soovituslik kogus (RDA), aga selle omastamine on madal just madala rasvasisaldusega toitude söömise tõttu (2, 6).

E-vitamiini puuduse tunnused

E-vitamiini puuduse või madala E-vitamiini taseme peamisteks sümptomiteks on lihasnõrkus, koordinatsioonihäired, tuimus, nägemishäired, aga ka palju muud. Inimestel, kellel avalduvad puuduse sümptomid varakult, võib esineda hüporefleksiat (ehk reflekside nõrgenemist), öise nägemise vähenemist ja vibratsioonitaju kaotust/vähenemist, neil on aga normaalne tunnetus. 

E-vitamiini vaeguse mõõdukamas staadiumis võib ilmneda jäsemete ja rindkere ataksia (liigutuste koordinatsioonipuue), tugev lihasnõrkus ja piiratud pilk ülespoole. E-vitamiini puuduse hilisemas staadiumis võivad aga avalduda südame rütmihäireid, dementsus ja koos vähenenud kognitsiooniga on võimalik ka pimedaksjäämine. Õnneks ei ole need sümptomid aga kuigi levinud (4).

E-vitamiini puuduse tunnused varajases, mõõdukas ja hilises staadiumis:

  • Lihaste nõrkus ja hilisemas staadiumis tugev lihasnõrkus: E-vitamiin on hädavajalik sinu kesknärvisüsteemi jaoks. See on üks keha peamistest antioksüdantidest ja selle puudus põhjustab oksüdatiivset stressi, mis võib omakorda põhjustada lihasnõrkust.
  • Hüporefleksia (ehk reflekside nõrgenemine).
  • Vibratsioonitaju vähenemine või kaotus.
  • Koordinatsioonihäired ja kõndimisraskused: E-vitamiini puudujääk võib põhjustada teatud neuronite, mida nimetatakse Purkinje rakkudeks, lagunemise, mis kahjustab nende võimet signaale edastada. Lihasnõrkus ja koordinatsiooniraskused on neuroloogilised sümptomid, mis viitavad kesk- ja perifeerse närvisüsteemi kahjustusele. Perifeerne süsteem on närvide võrgustik, mis asub väljaspool aju ja seljaaju. Need neuronid edastavad sõnumeid kogu kehas. Kesknärvisüsteem suhtleb aga aju ja seljaaju vahel. Neuronite kestad koosnevad enamasti rasvadest. Kui aga kehas on liiga vähe E-vitamiini, sisaldavad need kestad vähem antioksüdante, mis neid rasvu kaitsevad ja närvisüsteemi talitlus katkeb (5).
  • Tuimus ja kipitus: närvikiudude kahjustused võivad takistada närve signaale õigesti edastamast, mille tulemuseks on aistingud, mida nimetatakse ka perifeerseks neuropaatiaks.
  • Jäsemete ja rindkere ataksia (liigutuste koordinatsioonipuue).
  • Vähenenud kognitsioon.
  • Öise nägemise vähenemine, piiratud pilk ülespoole ja nägemise halvenemine üleüldiselt: E-vitamiini puudus võib nõrgendada võrkkesta valgusretseptoreid ja teisi silmarakke. Pika aja jooksul võib see põhjustada ka nägemise kaotust.
  • Immuunsüsteemi probleemid: mõned uuringud näitavad, et E-vitamiini väheseus võib pärssida ka immuunrakke. Eriti ohus võivad olla vanemad täiskasvanud.
  • Südame rütmihäired.
  • Dementsus (4, 5).

E-vitamiinid toitude lisaainetena ehk E-vitamiinide E-numbrid

E-vitamiini mitmesugused vormid on levinud ka toidu lisaainetena õlistes ja rasvastes toitudes. Nimelt kasutatakse neid peroksüdatsioonist põhjustatud toidu rääsumise ärahoidmiseks. Need toidu värskena hoidmiseks kasutatavad E-vitamiinid, millel on E-number, hõlmavad järgmist:

  • E306 – tokoferoolirikas ekstrakt (segatud, looduslik, võib sisaldada tokotrienooli)
  • E307 – alfa-tokoferool (sünteetiline)
  • E308 – gamma-tokoferool (sünteetiline)
  • E309 – delta-tokoferool (sünteetiline) (6).

E-vitamiini soovituslik päevane tarbimine ja maksimaalne päevane ohutu kogus

E-vitamiini puhul kehtivad selle soovituslikud päevase tarbimise kogused ainult alfa-tokoferooli kohta, sest see on ainus plasmas säiliv vorm. Allolevates soovituslikes kogustes on põhinetud peamiselt toitainete seerumitasemetel, mis pakuvad piisavat kaitset testis, millega mõõdetakse erütrotsüütide ellujäämist vaba radikaali vesinikperoksiidiga kokkupuutel. Tunnistades nende andmete suurt ebakindlust, on kutsutud üles uurima teisi biomarkereid E-vitamiini vajaduste hindamiseks.

Üks mg E-vitamiini (alfa-tokoferool) vastab 1 mg RRR-alfa-tokoferoolile või 2 mg täielikule rac-alfa-tokoferoolile. Kuna imikute piisava päevase soovitusliku koguse väljatöötamiseks ei ole piisavalt andmeid, töötati selle põhjal, kui palju E-vitamiini tarbivad terved rinnaga toidetavad imikud välja AI ehk piisav tarbimine.

E-vitamiini (alfa-tokoferool) üldine soovituslik päevane tarbimine milligrammides (mg) on National Institutes of Health andmetel:

  • Sünnist kuni 6 kuu vanustele (tüdrukud ja poisid): 4 mg* 
  • 7–12 kuu vanustele (tüdrukud ja poisid): 5 mg
  • 1–3 aasta vanustele (tüdrukud ja poisid): 6 mg
  • 4–8 aasta vanustele (tüdrukud ja poisid): 7 mg
  • 9–13 aasta vanustele (neiud ja noormehed): 11 mg
  • 14 aasta vanustele ja vanematele (naised ja mehed): 15 mg (selles eas lapseootuse ajal 15 mg päevas ja imetamise ajal 19 mg päevas) (2).

* Piisav tarbimine (AI) – eeldatakse, et tarbimine sellel tasemel tagab piisava toitumise. Piisav tarbimine tehakse kindlaks, kui tõendid pole päevase soovitusliku koguse väljatöötamiseks piisavad (2).

E-vitamiini (alfa-tokoferool) maksimaalne ohutu päevane kogus (UL), milligrammides (mg) on National Institutes of Health andmetel:

  • 1–3 aasta vanustele (tüdrukud ja poisid): 200 mg
  • 4–8 aasta vanustele (tüdrukud ja poisid): 300 mg
  • 9–13 aasta vanustele (neiud ja noormehed): 600 mg
  • 14–18 aasta vanustele (neiud ja noormehed): 800 mg (selles eas lapseootuse ajal 800 mg päevas ja imetamise ajal samuti 800 mg päevas) (2).
  • 19 aasta vanustele ja vanematele (naised ja mehed): 1000 mg (selles eas lapseootuse ajal 1000 mg päevas ja imetamise ajal samuti 1000 mg päevas) (2).

UL-id kehtivad kõikidele täiendava alfa-tokoferooli vormidele, sealhulgas kaheksale sünteetilises E-vitamiinis sisalduvale stereoisomeerile. 

Seletused soovituslike koguste väärtustele

Vanusest ja soost sõltuvad väärtused hõlmavad järgmist:

  • Soovitatav toidukogus (RDA): keskmine päevane kogus, mis on piisav peaaegu kõigi (97–98%) tervete inimeste toitainetevajaduse rahuldamiseks ja mida kasutataksegi sageli üksikisikute toitumise piisava toitumise kavandamiseks.
  • Piisav tarbimine (AI): eeldatakse, et tarbimine sellel tasemel tagab piisava toitumise. Piisav tarbimine tehakse kindlaks, kui tõendid pole RDA väljatöötamiseks piisavad.
  • Hinnanguline keskmine vajadus (EAR): keskmine päevane tarbimise tase vastab hinnanguliselt 50% tervete inimeste vajadustele. Seda väärtust kasutatakse tavaliselt inimrühmade toitainete tarbimise hindamiseks ja neile toitaineliselt piisava toitumise kavandamiseks, kuid seda saab kasutada ka üksikisikute toitainete tarbimise hindamiseks
  • Maksimaalne päevane ohutu kogus (UL): maksimaalne päevane kogus, mis ei põhjusta tõenäoliselt kahjulikke tervisemõjusid (2).

E-vitamiini ajaloost ja nimest

E-vitamiini avastasid 1922. aastal Herbert McLean Evans ja Katharine Scott Bishop ning esmakordselt eraldasid selle 1935. aastal puhtal kujul Evans ja Gladys Anderson Emerson California ülikoolis Berkeleys. 

Kuna vitamiinide aktiivsus tuvastati esmakordselt rottide toidus sisalduva viljakuse tegurina, anti sellele kreekakeelsetest sõnadest “τόκος” (tókos, sünd) ja “φέρειν”, (phérein, kandma või taluma) tähenduses nimetus “tokoferool”. Kokkuvõttes “rasedust kandma”, kusjuures lõpp “-ol” tähistab selle keemilise alkoholi staatust. Sellise nime andmise juures abiks olemise eest sai California ülikooli kreeka keele professor George M. Calhouni isegi tunnustuse.

E-vitamiini struktuuri selgitati esimest korda 1938. aastal ja vahetult pärast seda samal aastal see esimest korda Paul Karrer ja tema meeskonna poolt ka sünteesiti.

Peaaegu 50 aastat pärast E-vitamiini avastamist oli ajakirja Journal of the American Medical Association juhtkirjas artikkel pealkirjaga “Vitamiin otsib haigust”, kus teksti seest sai lugeda järgmist lõiku: “…uuringud paljastasid palju vitamiini saladusi, kuid mitte kindlat terapeutilist kasutust ja inimesel puudub kindel ka vaegushaigus.” (6)

Kuna E-vitamiinide aktiivsus tuvastati esmakordselt rottide toidus sisalduva viljakuse tegurina, anti sellele kreekakeelsetest sõnadest “tókos” (ehk sünd) ja “phérein” (ehk kandma või taluma) koosnev nimetus “tokoferool”, mis tähendab tegelikult “rasedust kandma”.

ECOSH-E-vitamiin_toidus_E-vitamiini_toiduallikad

E-vitamiin toidus

E-vitamiini sisaldavad paljud toiduained. Parimateks E-vitamiini (alfa-tokoferooli) allikateks peetakse aga pähkleid, seemneid ja taimeõlisid. Märkimisväärses koguses leidub seda vitamiini ka rohelistes lehtköögiviljades ja rikastatud teraviljades. Suur osa E-vitamiini on aga gamma-tokoferooli kujul, mis saadakse sojaubadest, rapsist, maisist ning muudest taimeõlidest ja toiduainetest.

Gamma-tokoferool (γ-tokoferool) on ka kõige levinumaks E-vitamiini tarbitavaks vormiks näiteks Põhja-Ameerikas, kuid ometi on bioloogiliselt kõige aktiivsem just alfa-tokoferool (α-tokoferool). Palmiõli on aga tokotrienoolide allikas (2).

Üle saja uuringu kokkuvõtte kohaselt jääb E-vitamiini tarbimine kogu maailmas alla soovituste, mille kohaselt on alfa-tokoferooli keskmine toidukogus vaid 6,2 mg päevas (6).

E-vitamiini (peamiselt alfa-tokoferooli) sisaldus valitud toiduainetes:

  • Nisuiduõli, 1 spl: 20,3 mg
  • Sarapuupähkliõli, 100 g: 47 mg 
  • Rapsiõli, 100 g: 44 mg 
  • Mandliõli, 100 g: 39,2 mg 
  • Viinamarjaseemneõli, 100 g: 28.8 mg 
  • Mandlivõi, 100 g: 24.2 mg 
  • Päevalilleseemned, kuivröstitud, 28 grammi: 7,4 mg
  • Mandlid, kuivröstitud, 28 grammi: 6,8 mg
  • Päevalilleõli, 1 spl: 5,6 mg
  • Saflooriõli, 1 spl: 4,6 mg
  • Sarapuupähklid, kuivröstitud, 28 grammi: 4,3 mg
  • Maapähklivõi, 2 supilusikatäit: 2,9 mg
  • Maapähklid, kuivröstitud, 28 grammi: 2,2 mg
  • Maisiõli, 1 spl: 1,9 mg mg
  • Rapsiõli, 100 g: 17,5 mg
  • Palmiõli, 100 g: 15.9 mg
  • Maapähkliõli, 100 g: 15.7 mg
  • Oliiviõli, 100 g: 14.3 mg
  • Sojaõli, 100 g: 12.1 mg
  • Seedermänniseemned, 100 g: 9.3 mg
  • Popkorn, 100 g: 5.0 mg
  • Pistaatsiapähklid, 100 g: 2.8 mg
  • Avokaadod, 100 g: 2.6 mg
  • Spargel, 100 g: 1,5 mg
  • India pähklid, 100 g: 0,9 mg
  • Keedetud spinat, ½ tassi: 1,9 mg
  • Brokkoli, hakitud, keedetud, ½ tassi: 1,2 mg
  • Sojaõli, 1 spl: 1,1 mg
  • Kiivid, 1 keskmine: 1,1 mg
  • Mango, viilutatud, ½ tassi: 0,7 mg
  • Tomat, toores, 1 keskmine: 0,7 mg
  • Spinat, toores, 1 tass: 0,6
  • Leib, 100 g: 0,2-0,3 mg
  • Riis, pruun, 100 g: 0,2 mg
  • Kartulid ja pastatooted, 100 g: <0,1 mg
  • Kala, 100 g: 1,0-2,8 mg
  • Austrid, 100 g: 1.7 mg
  • Või, 100 g: 1.6 mg
  • Juust, 100 g: 0,6-0,7 mg
  • Munad, 100 g: 1.1 mg
  • Kanaliha, 100 g: 0,3 mg
  • Veiseliha, 100 g: 0,1 mg
  • Sealiha, 100 g: 0,1 mg
  • Piim, täispiim, 100 g: 0,1 mg
  • Piim, kooritud, 100 g: 0,01 mg (2, 6).

Üks mg E-vitamiini = 1 mg RRR-alfa-tokoferooli = 2 mg kogu rac-alfa-tokoferooli. 

E-vitamiini toidulisandid

E-vitamiini toidulisandid võivad olla nii looduslikud kui ka sünteetilised ja pakuvad tavaliselt ainult alfa-tokoferooli, kuigi saadaval on ka teisi tokoferoole ja isegi tokotrienoole sisaldavad segatooted. Viimased on ekstraktid palmiõlist. 

Looduslikult esinev alfa-tokoferool eksisteerib ühes stereoisomeerses vormis. Seevastu sünteetiliselt toodetud alfa-tokoferool sisaldab võrdses koguses oma kaheksat võimalikku stereoisomeeri. Seerum ja koed säilitavad neist stereoisomeeridest ainult nelja. 

Teatud kogus sünteetilist alfa-tokoferooli (kõik rac-alfa-tokoferoolid, mis tavaliselt märgistatakse kui DL või dl) on seega poole vähem aktiivne kui sama kogus (massi järgi milligrammides) E-vitamiini looduslikku vormi (RRR-alfa-tokoferool), mis on tavaliselt tähistatud kui D või d).

Kuna nii looduslikud kui ka sünteetilised tokoferoolid oksüdeeruvad, siis toidulisandites ja rikastatud toiduainetes sisalduv alfa-tokoferool on selle stabiilsuse tagamiseks ja säilivusaja pikendamiseks sageli esterdatud. Estredamise tõttu muutub veidi ka alfa-tokeferooli nimi, aga sinna, kuidas looduslik E-vitamiin olnemeata oma keerulisest nimest toidulisandites siiski ära tunda – peagi jõuame. 

Esterdamine kaitseb samal ajal ka E-vitamiini antioksüdantseid omadusi. Neid estreid hüdrolüüsib ja omastab keha (alfa-tokoferüülatsetaat ja suktsinaat) sama tõhusalt kui alfa-tokoferooli (2, 6). Ka Ecosh kasutab oma toidulisandites “Kuldjume” ja”Antioksüdantide kompleks” just D-α-tokoferüülhappesuktsinaati, mis ongi seesama kõnealune looduslik E-vitamiini ester, aga on tänu esterdamisele saanud lihtsalt veidi pikema ja keerulisema nime.

E-vitamiin on rasvlahustuv, seega on see toidulisandites tavaliselt lahustatud taimeõlis ja pandud pehmesse geelkapslisse. Enamik ainult E-vitamiini sisaldavaid toidulisandeid annab ≥67 mg (100 IU looduslikku E-vitamiini). Need kogused on oluliselt suuremad kui päevane soovituslik kogus. Väiksemad kogused lisatakse multivitamiini/mineraalide tablettidesse (2, 6).

Ecosh kasutab oma toidulisandites “Kuldjume” ja”Antioksüdantide kompleks” D-α-tokoferüülhappesuktsinaati, mis on looduslik E-vitamiini ester. Oomexis sisaldub E-vitamiin oma täiesti looduslikul kujul tudraõlis.

Looduslik E-vitamiin vs sünteetiline E-vitamiin – kuidas need toidulisandites ära tunda

  • Looduslik E-vitamiin (eesliide on “d”). Toidulisandi etiketil on looduslik E-vitamiin loetletud kui d-alfa-tokoferool (ingl d-alpha tocopherol), d-alfa-tokoferüülatsetaat (ingl d-alpha tocopheryl acetate) või d-alfa-tokoferüülsuktsinaat (ingl d-alpha tocopheryl succinate). 
  • Sünteetiline E-vitamiin /eesliide on “dl”). Seevastu E-vitamiini sünteetilised vormid on eesliite “d” asemel märgistatud eesliitega “dl”.

Alfa-tokoferool on E-vitamiinidest bioloogiliselt kõige aktiivseim ja selle looduslik vorm sisaldub ka Ecoshi toidulisandites nagu “Kuldjume“, “Oomex” ja “Antioksüdantide kompleks“.

ECOSH_Kuldjume_kauni_naha_toetuseks

E-vitamiin Ecoshi valikus

1. Naha kaitseks ja päevitunud jume ning rakkude uuenemise soodustamiseks mõeldud vitamiinide, mineraalide ja teiste looduslike ühendite kompleks “Kuldjume”

E-vitamiin peitub päikesesõpradele vajalike vitamiinide, mineraalide ja teiste looduslike ühendite kompleksis Kuldjume, mille kaks kapslit sisaldavad seda tublit antioksüdanti täpselt 100% sinu päevasest E-vitamiini vajadusest. 

See kompleks sobib enim just neile, kes soovivad kiirendada naha kiiremat pruunistumist, seda kaunist päevitunud jumet kauem säilitada ning päikese käes olles nahka ka päikesekahjustuste ning teiste kahjulike välismõjutuste eest kaitsta. Niisamuti sobib “Kuldjume” kõikidele teistelegi, kes oma naha uuenemist just seespidiselt toetada tahavad. 

Kuldjume koostises on igal vitamiinil, mineraalil ja muul ühendil sinu naha heaolus mängida oma asendamatu roll. 

Tänu oma antioksüdantsele toimele aitavad luteiin ja viinamarjaseemne ekstrakt võidelda vabade radikaalide ja seetõttu ka naharakkude kahjustumise ning enneaegse vananemise vastu. Vananemise ilmingute vastu võidelda ja sinu nahka normaalsena hoida aitavad ka toidulisandis sisalduvad vitamiinid A, B2, B3 ja C. Normaalse naha ülesehitamisel on tähtsal kohal ka tootes sisalduval tsingil. Lisaks aitab see kaasa normaalsele A-vitamiini ainevahetusele. 

Toote koostises olev C-vitamiin on jälle abiks noorusliku naha säilitamiseks olulise aine kollageeni moodustumisele. Beetakaroteen toetab aga rakkude uuenemist ja arengut ning vask soodustab naha normaalset pigmentatsiooni. 

Kuldjume toime:

  • aitab hoida kauem naha päevitunud jumet;
  • kaitseb nahka välismõjutuste ja seeläbi ka kiire vananemise eest;
  • soodustab naha kiiremat pruunistumist;
  • kiirendab taastumist päikesepõletusest tulenevatest kahjustustest;
  • on antioksüdantse ehk rakke UV-kiirguse ja teiste vabadest radikaalidest tingitud rakukahjustuste eest kaitsva toimega.

Vitamiinide, mineraalide ja teiste toitainete sisaldus Kuldjume kahes kapslis:

  • Viinamarjaseemne ekstrakt: 540 mg
  • L-türosiin: 200 mg
  • C-vitamiin: 80 mg
  • Vitamiin B2: 34 mg
  • Vitamiin B3: 30 mg
  • E-vitamiin: 12 mg α-TE
  • Beetakaroteen: 12 mg, mis vastab A vitamiinile: 2400 μg RE
  • Tsink: 10 mg
  • Vask: 2 mg
  • Luteiin: 2 mg
  • Hüaluroonhape: 1 mg

Kuidas Kuldjume tarvitada: 

Võta koos toiduga päevas 1-2 kapslit.

Toitainete kompleks “Kuldjume” sobib kõige rohkem just neile, kes tahavad soodustada naha kiiremat pruunistumist, säilitada kauem oma naha päevitunud jumet ning päevitades nahka ka päikeseliiasuse ja teiste kahjulike välistegurite eest kaitsta.

ECOSH_Antioksüdandid_immuunsüstemmi_toeks_ja_rakkude_kaitseks

2. Antioksüdantide kompleks

Ecoshi “Antioksüdantide kompleksi” kahes kapslis sisaldub E-vitamiini 500% (60 mg α-TE) sinu kehale vajalikust päevasest kogusest. 

See mitmeid teisigi võimsaid vabade radikaalide ehk rakkude kahjustajate vastu võitlejad (nagu C-vitamiini, A-vitamiini, tsinki, seleeni ja viinamarjaseemne ekstrakti) sisaldav toidulisand sobib kasutamiseks enim just stressirohketel ning kevad- sügisestel perioodidel. 

Samuti sobib selliste jõuliste vitamiinide ja mineraalide kooslus tarvitamiseks alati kui end väsinuna tunned või ei ole viimasel ajal enda eest just kõige paremini hoolitseda jõudnud. Antioksüdantide kompleks on sinu rakkude kaitsmisel ja vananemise edasilükkamisel üks ülimalt väärtuslik abiline! 

Antioksüdantide kompleksi toime: 

  • aitab kaitsta sinu rakke oksüdatiivse stressi ehk vabade radikaalide ülekaalu eest, mis liiasuse korral rakkude kahjustumiseni viivad (vabade radikaalide ülekaalu põhjustavad tubakasuits, alkohol, reostunud õhk ja muud keskkonnamürgid, stress, kroonilised haigused, kantserogeene sisaldavate toiduainete söömine ning ka osad ravimid);
  • soodustab immuunsüsteemi normaalset tööd;
  • aitab kaasa normaalsele kognitiivsele talitlusele;
  • on abiks DNA-sünteesile;
  • aitab kaasa normaalsele energiavahetusele;
  • soodustab närvisüsteemi normaalset talitlust;
  • toetab ka südame ja veresoonkonna tervist.

Vitamiinide, mineraalide ja teiste toitainete sisaldus antioksüdantide kompleksi kahes kapslis:

  • C-vitamiin (kaltsium L-askorbaat ja L-askorbüül-6-palmitaat): 400 mg
  • Viinamarjaseemne ekstrakt: 160 mg
  • E-vitamiin  (D-α-tokoferüülhappesuktsinaat): 60 mg α-TE
  • Luteiin: 20 mg
  • Tsink (tsinkdiglütsinaat): 20 mg
  • A-vitamiin (retinüülpalmitaat): 700 μg RE
  • Seleen  (L-selenometioniin): 150 μg

Kuidas antioksüdantide kompleksi tarvitada: 

Võta koos rasvu sisaldava toiduga päevas 1-2 kapslit. 

Antioksüdantide kompleks on sinu rakkude kaitsmisel ja vananemise edasilükkamisel üks ülimalt väärtuslik ning jõuline abiline! 

OOMEX_oomega-3-rasvhapped-ECOSH

3. Oomex kalaõli koos tudraõliga

10 ml Oomexi kõrge oomega-3 rasvhapete sisaldusega kalaõli sisaldab E-vitamiini (mis peitub tudraõlis) 31% (3,8 mg α-TE) kogu sinu keha päevasest vajadusest. 

Lisaks E-vitamiinile ei suuda sinu keha toota ka ühte kolmest oomega-3 rasvhapetest (ALA, mis on asendamatu rasvhape) ja seetõttu on neid kindlasti vaja saada toidust või toidulisanditest. Keha suudab ALA-st teatud määral toota nii EPA-t kui DHA-t, kuid see kogus on niivõrd minimaalne, et sellisel kujul ei ole neist piisavalt kasu. Nimelt, keskmiselt vaid 1–10% ALA-st muundatakse kehas EPA-ks ja 0,5–5% DHA-ks (1).

Seetõttu on oomega-3 toidulisandite valikul alati oluline jälgida, et toidulisand sisaldaks ka piisavalt oomega-3 rasvhappeid nagu EPA ja DHA.

Üks Oomexi suurimaid eeliseid mitmete teiste kalaõlide ees on tema puhtus. Nimelt on uusimad keskkonnasõbralikud puhastusvahendid Oomexi kalaõlist eemaldanud kõikvõimalikud jääkreostusained ning oma puhtuselt ületab see isegi rahvusvahelised kehtestatud standardid. Niisamuti on puhas ka Oomexis sisalduv tudraõli. See on Eestis mahedalt kasvatatud ja kõrge loodusliku oomega-3 rasvhapete ja E-vitamiini sisaldusega. Oomega-3 rasvhapete eeliste kohta loe täpsemalt edasi siit

Oomexi toime:

  • aitab kehas hoida normaalset oomega-3 rasvhapete ehk triglütseriidide taset;
  • aitab normaalsel tasemel hoida ka vererõhku;
  • tootes sisalduv D3 vitamiin aitab normaaslena hoida luid, hambaid ja lihaseid ning E-vitamiin kaitseb rakke oksüdatiivse stressi ehk kahjustuste eest;
  • Oomexis sisalduv ALFA-linoleenhape ehk ALA aitab hoida normaalset vere kolesterooli taset;
  • Oomexis sisalduv dokosaheksaeenhape ehk DHA aitab säilitada normaalset ajutalitlust ning aitab ka hoida normaalset nägemist;
  • mõlemad, nii eikosapentaeenhape kui dokosaheksaeenhape (EPA ja DHA), mis Oomexis samuti sisalduvad, aitavad kaasa normaalsele südametalitlusele.

Toitainete sisaldus kahes teelusikatäies (10 ml) Oomexis:

  • Kalaõli + tudraõli: 9200 mg
  • Oomega-3 rasvhapped: 2670 mg
  • millest C20:5 EPA: 1400 mg
  • millest C22:6 DHA: 700 mg
  • millest ALA 18:3n3: 1900 mg
  • millest ALA 20:3n3: 280 mg
  • Vitamiin D: 800 IU / 20 μg
  • Vitamiin E (mis sisaldub tudraõlis): 3,8 mg α-TE

Kuidas Oomexit tarvitada:

12-aastastele lastele ja täiskasvanutele on soovitatav päevane annus 5-10 ml (1 kuni 2 teelusikatäit). Lastele alates 3. eluaastast aga 5 ml päevas.

Ülimalt puhas ja oma kvaliteedilt rahvuslikke standardeid ületav kalaõli “Oomex” sisaldab rikkalikult oomega-3 rasvhappeid ja aitab täiendada ka sinu E-vitamiini tagavarasid.

E-vitamiini liigse tarvitamise kõrvalmõjud ja koostoime ravimitega

E-vitamiini liigse tarvitamise kõrvalmõjud

E-vitamiini tarbimisel toidust ei ole uuringud mingeid kahjulikke mõjusid leidnud. Siiski võivad alfa-tokoferooli toidulisandite suured annused näiteks loomadel põhjustada hemorraagiat ja peatada vere hüübimist ning in vitro andmed viitavad sellele, et suured annused pärsivad trombotsüütide agregatsiooni. 

  • Kahes kliinilises uuringus on leitud, et alfa-tokoferooli võtvatel osalejatel on suurenenud hemorraagilise insuldi riski. Ühes neist uuringutest osalesid Soome meessoost suitsetajad, kes tarbisid 50 mg E-vitamiini päevas keskmiselt 6 aastat ja teises uuringus osales suur rühm USA meesarste, kes tarbisid 8 aastat järjest igal teisel päeval 180 mg (400 IU) sünteetilist E-vitamiini. Kuna enamik viimase uuringu arste võttis ka aspiriini, võib see leid viidata sellele, et E-vitamiinil on kalduvus põhjustada verejooksu (2).
  • Kaks randomiseeritud uuringute metaanalüüsi on samuti tekitanud küsimusi suurte E-vitamiini annuste, sealhulgas ka maksimaalsest ohutust kogusest (UL-st) madalamate annuste ohutuse kohta. Need metaanalüüsid seostasid toidulisandit väikese, kuid statistiliselt olulise mis tahes põhjustel suremuse suurenemisega. Ühes analüüsis leiti suurenenud surmaoht annuste 400 IU (180 mg) päevas korral (vorm täpsustamata), kuigi risk hakkas suurenema juba 150 IU juures. Teises haiguste ennetamiseks mõeldud antioksüdantsete toidulisandite uuringute analüüsis näitasid kõrgeima kvaliteediga uuringud, et kui E-vitamiini manustati ükshaaval (annusvahemik 10 IU–5000 IU päevas; keskmiselt 569 IU (vorm täpsustamata)) või kombineerituna kuni nelja muu antioksüdandiga, suurendas see oluliselt suremuse riski. Siiski on nendes analüüsides avastatud E-vitamiini toidulisandite suurte annuste võimalikud kahjulikud mõjud ebaselged, kuna uuringutes osalejad olid tavaliselt keskealised või vanemad ning neil olid kroonilised haigused või nendega seotud riskitegureid. Peale selle tarbisid uuringutes osalejad lisaks E-vitamiinile ka muid toidulisandeid. Mõned analüüsitud uuringud viidi läbi arengumaades, kus toitumisvaegused on tavalised. Ülevaade uuringute alamhulgast, mille käigus anti tervetele inimestele krooniliste haiguste esmaseks ennetamiseks E-vitamiini toidulisandeid, ei leitud veenvaid tõendeid selle kohta, et toidulisandid oleksid suremust suurendanud (2).
  • Hiljuti avaldatud ulatusliku SELECT-uuringu tulemused näitavad aga, et E-vitamiini toidulisandid (400 IU päevas (180 mg) dl-alfa-tokoferüülatsetaadina) võivad kahjustada täiskasvanud mehi üldpopulatsioonis, suurendades nende eesnäärmevähi riski. Järeluuringute käigus hinnatakse, kas vähirisk oli seotud E-vitamiini ja seleeni algtasemega veres enne toidulisandi võtmist, samuti seda, kas muutused ühes või mitmes geenis võivad suurendada E-vitamiini võtmise ajal eesnäärmevähi tekkeriski (2).

E-vitamiini UL-d ongi seega kehtestatud lähtudes selle võimalikust hemorraagilisest toimest (need tõime ära siin E-vitamiini soovituslike ja maksimaalsete ohutute koguste all). UL-id kehtivad kõikidele täiendava alfa-tokoferooli vormidele, sealhulgas kaheksale sünteetilises E-vitamiinis sisalduvale stereoisomeerile (2). 

Annused kuni 1000 mg/päevas (looduslikul kujul 1500 IU/päevas või sünteetilise vormi puhul 1100 IU/päevas) näivad täiskasvanutele olevat ohutud, kuigi andmed on piiratud ja põhinevad väikestel inimrühmadel, kes võtavad kuni 3200 mg alfa-tokoferooli päevas vaid mõne nädala või kuu jooksul. Pikaajaline tarbimine üle UL-i suurendab kahjulike tervisemõjude riski. E-vitamiini UL-i imikutele ei ole kindlaks tehtud (2).

E-vtamiini koostoime ravimitega

E-vitamiini toidulisandid võivad potentsiaalselt suhelda mitut tüüpi ravimitega. Seepärast peaksid inimesed, kes võtavad regulaarselt allolevaid või muid ravimeid, arutama enne E-vitamiini tarbimist oma tervishoiuteenuse osutajaga.

  • Antikoagulandid ja trombotsüütide vastased ravimid. E-vitamiin võib takistada trombotsüütide agregatsiooni (kokku kogunemist ehk kuhjumist) ja vastu seista K-vitamiinist sõltuvatele hüübimisfaktoritele. Selle tulemusena võib suurte annuste võtmine koos antikoagulantide või trombotsüütide agregatsiooni vastaste ravimitega, nagu varfariin (Coumadin), suurendada verejooksu riski, seda eriti koos vähese K-vitamiini tarbimisega. Täiendava E-vitamiini kogused, mis on vajalikud kliiniliselt olulise toime saavutamiseks, on teadmata, kuid tõenäoliselt ületavad 400 IU päevas.
  • Simvastatiin ja niatsiin. Osad inimesed tarbivad E-vitamiini toidulisandeid koos teiste antioksüdantsete ühenditega, nagu C-vitamiin, seleen ja beetakaroteen. See antioksüdantsete koostisosade kogum vähendas ühes uuringus kõrge tihedusega lipoproteiinide (HDL) kolesterooli taseme tõusu, eriti HDL2, kõige kardioprotektiivsema HDL-komponendi taseme tõusu inimeste seas, keda raviti simvastatiini (kaubamärk Zocor) ja niatsiini kombinatsiooniga.
  • Keemiaravi ja kiiritusravi. Onkoloogid soovitavad üldiselt mitte kasutada antioksüdante sisaldavaid toidulisandeid vähi keemiaravi või kiiritusravi ajal, kuna need võivad vähendada nende ravimeetodite efektiivsust, pärssides raku oksüdatiivseid kahjustusi vähirakkudes. Kuigi randomiseeritud kontrollitud uuringute süstemaatiline ülevaade on seadnud selle probleemi kahtluse alla, on vaja täiendavaid uuringuid, et hinnata võimalikke riske ja kasu, mis kaasnevad samaaegse antioksüdantide lisamisega tavapäraste vähiravimitega (2).

Kokkuvõtteks

E-vitamiin on tugev antioksüdant, mis kaitseb sinu rakke, DNA-d, RNA-d ja valke vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjustuste ning ka rakusurma eest. 

Kõige tõenäolisemaks E-vitamiini puuduse põhjuseks täiskasvanute seas on mõni krooniline haigus või geneetiline seisund. Sellisel juhul peaks inimene otsima abi spetsialistilt, kellel on vastava haigusega kogemusi. Niisamuti peaks sellisel juhul haiguse progresseerumise peatamiseks ja tüsistuste vältimiseks pidevalt E-vitamiini juurde tarbima. 

Kui aga E-vitamiini puuduse põhjuseks on äärmiselt madala rasvasisaldusega toit, saab seda parandada lihtsalt rasvu sisaldavate toitude tarbimisega.

Harvadel juhtudel võib E-vitamiini puuduse taga olla ka selle ebapiisav tarbimine toidust. Seega, kui sa ei söö piisavalt E-vitamiini sisaldavaid toite nagu pähkleid ja seemneid ega tarbi piisavalt ka taimeõlisid, siis on soovitatav E-vitamiini juurde võtta toidulisandite kujul. Seda eriti juhul, kui puutud kokku liigses koguses vabade radikaalidega nagu keskkonnasaaste (kui näiteks hingad pidevalt sisse linnaõhku), sigaretisuits, muud saasteained (nagu pestitsiidid toidus) ja päikese UV kiirgus. 

Siin tulevadki sulle appi Ecoshi E-vitamiini sisaldavad toitainete kompleksid nagu päikesearmastajatele loodud “Kuldjume“, rikkalikult oomega-3 rasvhappeid sisaldav “Oomex” ja vabade radikaalide kaitseks mõeldud “Antioksudantide kompleks“. Ecoshi toidulisandid sisaldavad E-vitamiini täpselt parajas koguses ja mitte liiga palju, küll aga järgi teisi E-vitamiini toidulisandeid tarbides, et sa ei võtaks soovituslikest annustest suuremaid doose.

NB! Ülitundlikkuse puhul mõne siinses loos toodud koostisosa suhtes ära kasuta siin loos kirjeldatud tooteid. Siin edastatud teabel on ainult informatiivne eesmärk ja seda ei tohiks pidada tervishoiuteenusteks ega meditsiiniliseks diagnoosiks ja raviks. Seda teavet ei tohiks võtta garantiina saavutatavate tulemuste tagamisel. Saadud teave ei ole mõeldud ka sinu arsti või teiste tervishoiutöötajate nõuannete asendamiseks. Ära kasuta siin olevat teavet terviseprobleemi diagnoosimiseks või raviks. Terviseprobleemi, ravi ja ravimite tarvitamise korral, enne ravi muutmist või katkestamist tuleb pidada nõu tervishoiutöötajaga, seda ka juhul, kui sul on kahtlus, et sul võib olla terviseprobleeme. Mitte kasutada toidulisandeid mitmekesise toitumise asendajana. Oluline on toituda mitmekülgselt ja tasakaalustatult, harrastada tervislikku elustiili ja kuulata ka oma sisetunnet!

Autor: Maria-Helena Loik

Pildid: Pexels.com, Pixabay.com, Shutterstock.com

Allikad: 

  1. The 3 Most Important Types of Omega-3 Fatty Acids (healthline.com)
  2. Vitamin E – Health Professional Fact Sheet (nih.gov)
  3. Määrus – 432/2012 – EN – EUR-Lex (europa.eu)
  4. Vitamin E Deficiency – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)
  5. Vitamin E deficiency: What are the signs? (medicalnewstoday.com)
  6. Vitamin E – Wikipedia
  7. Free radicals vs reactive oxygen species (cellgs.com)
  8. Definition of reactive oxygen species – NCI Dictionary of Cancer Terms – NCI

Kas sellest postitusest oli abi?

Lisa kommentaar

×

Ostukorv

´