Mis on ensüüm?

Ensüüm on proteiini tüüp, mis leidub rakus. Ensüümid loovad ja kiirendavad meie kehades keemilisi reaktsioone, mille najal toetatakse sisuliselt elu selles otseses mõttes. Ensüümid aitavad täita meeletult palju ülesandeid. Näiteks osalevad ensüümid lihaste ehitamises, toksiinide kõrvaldamises ning osalevad meie seedimises, kus peamiselt lõhustavad toiduosakesi.

Ensüümi kuju on tihedalt seotud tema ülesannetega. Kuumus, haigustekitajad ja erinevad keemilised tingimused kahjustavad ensüümide struktuuri, mille tõttu muutub ka nende kuju ning algupärane funktsioon. Selle tagajärjel ei ole kehas toimuvad protsessid enam nii tõhusad kui nad varasemalt olid.

Meie kehad toodavad ensüüme ning need on meie toimimisek hädavajalikud. Seedeensüümid on selleks heaks näiteks. Ilma seedeensümideta, ei suudaks meie kehad toidust saadavaid vitamiine, mineraale ja energiat kätte saada. Seedeensüüme toodetakse peamiselt pankreases, maos ja peensooles. Vähesel määral ka süljeäärmetes, mis hakkavad juba oma tööd tegema kui toitu mälud. Samas on võimalik ensüüme lisaks süüa ka ta toidulisandina.

On olemas kolme eri liiku seedeensüüme.

  • Amülaasid aitavad lõhustada süsivesikuid lihtsuhkruteks.
  • Proteaasid aitavad lõhustada valke aminohapeteks.
  • Lipaasid aitavad lõhustada lipiide ehk rasvasid glütserooliks ja rasvhapeteks.
Seedeensüümid on tervise hoidmise seisukohast hädavajalikud. Nad teevad koostööd mitmete erinevate kemikaalidega nagu maohappe ja sapiga, eesmärgiga lõhustada toit sisuliselt molekulide tasemele, mis on vajalik toitainete omandamiseks. Seedeensüümid osalevad kõigi makrotoitaine lõhustumises ning seetõttu on tegu põhimõtteliselt eluliselt vajaliku protsessiga. Süsivesikutest toodetakse eelistatud energiat, valkudest prandatakse ja ehitatakse lihaseid ning rasvad moodustavad salvestatud energiaallika jpms.

Kuidas ensüümid meie kehas töötavad?

Amülaasi toodetakse süljenäärmetes, pankreases ja peensooles. Süljenäärmetes toodetav amülaasi alaliik “ptylalin” aktiveerub koheselt kui alustame toidu mälumist ning püsib aktiivsena veel mõnda aega peale söömist. Pankreases toodetav amülaas suunatakse tegelikkuses edasi peensoolde, kus selle ülesandeks saab olema tärkliste ja teiste süsivesikute lõhustamine ning seal leiab aset ka selle lõplik imendumine.
Proteaasi toodetakse maos, pankreases ja peensooles. Enamus selle ensüümiga seoses olevad keemilised protsessid toimuvad maos ja peensooles. Maos tegutseb peamiselt ensüüm nimega pepsiin, mis tegeleb valkuda lõhustamisega. Kui valgumolekulid jõuavad peensoolde hakkavad nendega tegelema mitmed erinevad pankreases ja peensooles toodetavad ensüümid

Lipaase toodetakse pankreases a peensooles. Lipaasi alaliike leidub nt rinnapiimas, mis aitavad lapsel paremini seedida piimast saadavaid rasvu. Teadupoolest on rinnapiima omistamine lapse tervise seisukohast äärmise tähtsusega ning rasvade optimaalne lõhustamine on selle nurgakiviks.

Mis mõjutavad ensüüme?

Ensüümid töötavad optimaalselt normaalse kehatemperatuuri juures. Normaalne kehatemperatuur üldiselt on 36,6 C, kuid põhjalikumal kirjeldades peetakse normaalseks kehatemperatuuriks, kui see on vahemikus 36,1-37,2 C. Kui sul normist kõrgem kehatemperatuur, hakkavad ensüümide struktuurid lagunema ning ei tööta enam optimaalsel tasemel. Ennekõike tuleb taastada normaalne kehatemperatuur, mis tagab ensüümide heaolu.
Teatud terviseseisundid, nagu pankreatiit, kahjustavad läbi põletikuliste protsesside pankrease funktsioone ning seetõttu häirub ka ensüümide tootlikkus. Samuti võib mao ph tase normist kaldumine oluliselt mõjutada ensüümide aktiivsust. Ensüümid töötavad kõige paremini üsna kitsas ph vahemikus. Normist madalam ph tase, olles olemuselt liialt happeline ja normist kõrgem tase, olles liialt aluseline, mõjutavad mõlemad ensüümide kuju, mille tõttu ei pruugi nad täita enam oma funktsioone.

Kemikaalid, nagu inhibiitorid, võivad samuti sekkuda ensüümide töösse. Inhibiitorid eksisteerivad meie kehades loomulikus vormis, kuid neid toodetakse ka farmaatsiatööstuses nt antibiootikumitena. Inhibiitorid takistavad teatud ensüümidel aitamast bakterite levikut.

Toitumine on samuti üks olulisi ensüümide mõjutajaid. Peamiselt seetõttu, et paljud toidud sisaldavad endas seedeensüüme, mis osalevad ja aitavad kaasa kehas toimuvates protsessides. Nt banaanid sisaldavad endas amülaase, mis aitavad banaanis sisalduvaid süsivesikuid lõhustada ja seega ka seda paremini seedida. Süües ensüümide rikkaid toite, saame aidata oma kehadel igapäevaste raskustega paremini toime tulla. Üleüldiselt on meie kehade tervislik seisund oluline tegur ensüümide tootlikkuses. Meie tervislik seisund mõjutab, kuidas ensüüme toodetakse, varutakse ja vabastatakse.

Tarbides liialt palju valmistoitusid, mis sisaldavad suurtes kogustes lihtsüsivesikuid ja rasvasid, ei ole võimalik saada vajalikes koguses mikrotoitaineid sh seedeensüüme. Süües regulaarselt tervislikult ja tasakaalustatult toetame oma kehasid vajalike lisaensüümidega, kuid anname panuse ka üleüldisesse tervisesse. On tungivalt soovitatav järgida riiklikult tunnustatud toitumissoovitusi. Toidu valmistamine mõjutab samuti toidu seedeensüümide kogust. Arvesse tuleb võtta, et tugevalt praetud ja küpsetatud toitudes on alati vähem seedeensüüme.

Millal võtta lisaks seedeensüüme toidulisando näol?

Kui sul esineb probleeme pankreasega, maoga või üleüldiselt soolestikuga, nagu tsüstiline fibroos või vähk, siis tõenäosus on, et keha ei tooda piisavas koguses seedeensüüme, mis halvendab kokkuvõttes üleüldist tervislikku seisundit. Lisainfo saamiseks suhtle oma arstiga ning konsulteeri seoses lisaensüümide saamisega. Neid saada lisaks tarbida nt tableti vormina, kuid kindlasti veenduga lisandi kvaliteedis. Nii nagu iga lisandi või ravimi puhul võib tekkida ka seedeensüümide tarbimisel kõrvalnähud nt puhitused. Kõrvalnähtude korral tuleks ühendust võtta oma arsti või tootja/edasimüüjaga. Suureks abiks on ka apteekrid. Vahest aitab lihtsalt tootja vahetamine.
https://ecosh.ee/toode/ensuum-ecozyme-90/

Kokkuvõtteks

Ensüümid on meie tervise jaoks hädavajalikud! Meie kehad toodavad neid ning toitudes mitmekesiselt ja järgides riiklikke toitumissoovitusi, saame neid lisa ka läbi toitumise. Ühtlasi on ensüümid saadaval ka toidulisandina.

Seedeensüümid aitavad meie kehadel seedida tõhusamalt. Üldiselt pole vaja igapäevaselt seedeensüüme toidulisandina lisaks võtta, kuid kui sul esineb mõni krooniline terviseprobleem, eriti kui see mõjutab su seedimist, siis on seda mõistlik kaaluda. Seedeensüümid toidulisandina võivad mõjutada su tervislikku seisundit positiivselt, kuid ainult sellisel juhul, kui selle võtmiseks on olemas ka näidustus.

Allikad:

  1. Enzymes.
    rsc.org/Education/Teachers/Resources/cfb/enzymes.htm
  2. Battling and resolving excess lipase in breast milk. (2012).
    sdbfc.com/blog/2012/9/4/battling-and-resolving-excess-lipase-in-breastmilk.html
  3. Gerszberg D. (n.d.). What you need to know about pancreatic enzymes.
    columbiasurgery.org/news/2013/12/20/what-you-need-know-about-pancreatic-enzymes
  4. Ianiro G, et al. (2016). Digestive enzyme supplementation in gastrointestinal diseases. DOI:
    10.2174/138920021702160114150137
  5. Updated questions and answers for health professionals and the public: Use of an approved pancreatic enzyme product (PEP). (2016).
    fda.gov/Drugs/DrugSafety/PostmarketDrugSafetyInformationforPatientsandProviders/ucm204745.htm

Kas sellest postitusest oli abi?

ragnar

Töökoht: Sotsiaalministeerium/ Ametikoht: Tervisesüsteemi arendamise osakonna nõunik/ Haridus: Tallinna Tervishoiu Kõrgkool - õendusteadus (RN) 2012-2016; Tartu Ülikool - Rahvatervishoid (epidemioloogia Msc) 2016-2019
Sulge menüü
×

Ostukorv