SEEDEENSÜÜMID KAITSEVAD MEIE ORGANISMI, KERGENDAVAD SEEDIMIST, PARANDAVAD TERVIST JA ON ELU HOIDJATEKS

Mis on ensüüm ja ensüümi funktsioon?

Ensüümid ehk fermendid on valgud, mis osalevad organismi kõikides keemilistes reaktsioonides ja protsessides, neid vallandades ja kiirendades. Ensüüme on organismis 5000 ringis. Iga eri tüüpi ensüüm lahendab spetsiifilist ülesannet, näiteks:

• Amülaas – lagundab süsivesikuid suuõõnes, kus toimub tärklise muutumine glükoosiks,
• Proteaas – lõhustab valke peptiidideks ja aminohapeteks ning on põletiku vastase toimega,
• Laktaas – on taimne ensüüm, mis lõhustab piimasuhkru e. laktoosi glükoosiks ja galaktoosiks,
• Lipaas – on kõhunäärme poolt toodetud ensüüm, mis lõhustab toidurasvad glütseriiniks ja rasvhapeteks
• Papaiin ja bromelaiin – on troopilistest puuviljadest (papaia ja ananass) saadud proteolüütilised ensüümid, mis hüdrolüüsivad valke peptiidideks ja aminohapeteks, mis omakorda on vajalikud selleks, et rakkudel oleks olemas eluks ja toimimiseks vajalik rakumaterjal.

Kus leidub ensüüme?

Palju tugevatoimelisi ensüüme sisaldub näiteks värskes taimses toidus nagu puuviljades, rohelistes taimedes, idudes, pähklites, naturaalses veinis ja hapendatud aedviljades.

Miks on ensüümid olulised?

Ensüümidest sõltub südame töö, hingamine, mõtlemine, organismi sisemise tasakaalu hoidmine ja normaalne kehakaal jne. Ilma ensüümideta ei toimu toitainete lõhustamist ja omastamist isegi kõige ratsionaalsema toitumise juures. Ilma ensüümideta ei jõua toitained verre, rakkudesse ja kudedesse ning kui ensüümid lõpetavad toimimise, siis me lihtsalt sureme.

Ensüüme saame me endale sisse süües ja samuti toodab ensüüme keha ise. Kõige suuremas koguses ensüümidest toodetakse koos süljega, järgmisena tähtsuselt kõhunääre ehk pankreas ja meie soolestiku mikrofloora ehk peamiselt piimhappebakterid. Oma tööks organismis vajavad ensüümid vitamiine ja mineraalaineid, eelkõige rauda, joodi, kaltsiumi, magneesiumi, mangaani, vaske, naatriumi, seleeni, kroomi, fosforit ja tsinki ning valke.

Millest tekib ensüümide puudus organismis?

Ensüüme hävitab ebaõige eluviis (suitsetamine, liigne alkoholi tarvitamine, ülesöömine, ebatervislik toitainete vaene toitumine, vähene liikumine ja vähene puhta joogivee tarbimine), stress, negatiivsed emotsioonid ja medikamentide tarvitamine.

Kui pole ensüümeei ole ka elu

Ka poes pakutav valmistoit ei sisalda ensüüme, seda leotakse „surnuks“ toiduks. Ensüümid hävinevad toodete ja toidu termilisel töötlemisel juba 48 kraadi juures. Kui inimesel kaob söögiisu, siis eelkõige räägib see sellest, et organismil ei jätku seedeensüüme. Ensüümid on kõige aktiivsemad temperatuuril 36-40 kraadi, seejuures temperatuuri tõstmine 0,5 kraadi võrra suurendab nende aktiivsust 35%. Ilmselt tõstab organism keha temperatuuri haiguste korral, et ensüüme vajalikul määral aktiveerida.

Mis juhtub ensüümide puudumisel?

Ensüümide vähesuse, nende ebapiisava aktiivsuse korral või mikrofloora tasakaalu häirumisel soolestikus ei saa organism vajalikku kogust toitaineid kätte, et tagada kõikide süsteemide ja organite normaalset toimimist. Seetõttu võib ensüümide puudus viia tervisehäiretele või üldse peatada taastumis- ja isetervenemisprotsessid organismis.

Miks ja mille puhul tuleb ensüümpreparaate juurde võtta?

• Seedimise toetamiseks ja ensüümipuuduse leevendamiseks,
• Töödeldud ja kuumutatud toitude ja toitumise korral
• Toidutalumatuse puhul nt piima laktoosi ja nisu gluteeni talumatuse puhul
• Värske ja mitmekülgse toidu puudumise korral
• Soolehaiguste korral, kuna organism ei ole enam suuteline toitained lõhustama ja omastama
• Kroonilise väsimuse ja kurnatuse korral, kuna stress hävitab ensüüme
• Vananemisel, kui soolestik ei ole enam võimeline vajalikus koguses ensüüme tootma

Milliste probleemide (haiguste) puhul ensüüme tarbida?

Kui organism oma tegevuseks ja toimimiseks toitaineid kätte ei saa, siis sellelt baasilt võib tekkida kõik võimalikke haigusi. Näiteks düsbakterioos võib olla kümnest haigusest üheksa tekke ja arengu põhjuseks. Düsbakterioos on haigus, kus kasulike ja kahjulike bakterite suhe on rikutud ning kaldunud kahjulike kasuks. Düsbakterioosi korral ei jää organism ilma mitte ainult kasulikest ainetest ja omadustest, vaid langeb ka patogeensete ja tõvestavate mikrofloora (mikroobide) rünnaku ja toime alla.

Pikaajaline düsbakterioos võib viia:
• piimatalumatusele,
• emakaverejooksudele,
• emaka müoomide tekkele,
• munasarjade töö häiretele,
• toiduallergia,
• krooniline väsimus,
• rasvumine,
• kuse-suguteede põletikud,
• neeru ja põiekivid,
• mitmesugused naha-, maksa-, neeru-, mao- ja soolestikuhaigused,
• herpes, tonsilliit, bronhiit, astma, aneemia, diabeet, artriit, osteoporoos, ateroskleroos, hüpertoonia,
• enneaegne vananemine,
• skleroos,
• depressioon,
• onkoloogilised haigused.

Ensüümide manustamine?

Ensüüme tuleb tarbida iga toidu korra ajal, et organism saaks ühtlasi kätte ka mineraalained, vitamiinid ja valgud. Väga kasulik oleks lisaks võtta probiootikume, et seedeprotsess ja toitainete imendumine soolestikus oleks toetatud.

Vt toodet Ecozyme + Q10 (ensüümid)
Vt toodet EcoBiotic (probiootikumid)

https://en.wikipedia.org/wiki/Enzyme

Kas sellest postitusest oli abi?
Anna teada, kas artiklist oli kasu. Ainult nii saame me ennast parandada.
Jah12
Ei1

Su kehale võiksid sobida need tooted:

Sulge menüü
×
×

Ostukorv