Viimasel ajal on meieni jõudnud päris palju infot inimestel esinevast pärmseenest ehk kandidoosist. Inimesed kurdavad küll sügelust kõrvas, pikaajaliselt aevastamise perioode, kõõma ja lööbeid nahal, ebamugavaid voolusi ja soori suguelundites, seedehäireid jne. Kõik need sümptomid viitavad kandidoosi tekitavale pärmseen candida albicansile. Me oleme kandidoosist päris põhjalikult rääkinud meie allalaetavas brošüüris, kuid seekord toome Sinuni mõned huvitavad Candida dieedi toiduretseptid, mis sobivad  ravi perioodil pärmseene tõrjumiseks. 

Milline on candida dieet? Candida dieet on madala süsivesikusisaldusega dieet, mis piirab süsivesikute ja suhkru tarbimist, et pärmseen candida albicans oma peamisest toiduallikast ilma jätta. Teraviljad, kaunviljad, puuviljad ja piimatooted tuleb menüüst välja jätta, eriti candida-dieedi esimestes faasides. Kääritatud toitude, nagu keefir, jogurt (kookospiima jogurt),  hapukapsas ning kookosõli lisamine menüüsse on soovitatav, et aidata pärmseenega nakatunud inimestel sellest loomulikul viisil vabaneda. 

Hapendatud toitudele lisaks on soovitav tarbida ka piimhappebaktereid, kuna hapendatud toitudest ei pruugi piisata, et soodustada vajaliku hulga kasulike bakterite kasvu, mis aitavad pärmseent organismis kontrolli all hoida. Lisaks soovitavad toitumisterapeudid tarvitada ka toiduensüüme, kus on  sees ensüüm nimega tsellulaas, mis aitab pärmseene kestast läbi tungida, et seent tõrjuda ja tappa. 

Candida Albicans on pärm, mida tavaliselt leidub seedetraktis, kuid mis võib mõnikord kasvada üle keha erinevatesse kehaosadesse, põhjustades selliseid ebameeldivaid sümptomeid nagu  kõõm, lööbed, sügelus, akne, liigesevalu, depressioon, meeleolu kõikumine, tugevad isud, kehakaalu tõus, puhitus, gaasid, seedehäired, väsimus, segasus, pearinglus, sügelus ja voolused suguelundites, ninaneelupõletik, allergiline nohu ja köha, kõrvapõletik, samuti punased ja sügelevad silmad. Candida kasvu võib põhjustada antibiootikumide kasutamine, kõrge süsivesikute- ja suhkrusisaldusega toidud ning kõrgendatud stressiperioodid. 

Meie allalaetavas brošüüris on kirjas, milliseid toiduained candida esinemisel vältida ja milliseid tarvitada, kuid täna toome ära mõned huvitavad kandisoosi tõrjuvad retseptid.

Candida retsept nr 1. Marineeritud kale ehk lehtkapsa salat

Miks süüa sellist kapsalist nagu kale? Sest igasse selle krõmpsuvasse rohelisse lehte on pakitud nii palju hämmastavaid toitaineid! Kale lehtedes on vitamiine nagu A, B6 ja C, lisaks luteiini ja zeaksantiini (mõelge tervetele silmadele). Lehtkapsas on madala kalorsusega tervislike toitainete jõujaam. Samuti on selles piisavalt kiudaineid, rauda ja kaltsiumi ning selles on rohkem K-vitamiini kui brokkolis, spinatis ja šveitsi mangoldis.

Candida dieet

Näpunäiteid tugevate Kale lehtkapsa lehtede töötlemiseks: kui oled sitkete lehtede välispinna pehmendamiseks mõeldud vedelad koostisosad salatile valanud, siis seejärel mudi neid käte vahel nii umbes  2-3 minutit. 

Koostisosad: 

  • 1 suur punt orgaanilist lehtkapsast, umbes 4 tassitäit
  • ühe sidruni koor ja mahl
  • 1/3 tassi päikesekuivatatud tomateid õlis
  • 2 supilusikatäis oliiviõli
  • 1 supilusikatäis õunasiidri äädikat
  • 1/2 tl meresoola
  • 1/4 tassi kõrvitsa- või päevalilleseemneid
  • 1-2 avokaado kuubikuid

Valmistamise juhend:

  1. Pese ja kuivata lehtkapsa lehed. Eemalda varred ja haki lehtkapsa lehed suutäiesuurusteks tükkideks ning aseta need seejärel suurde kaussi. Koori ühe sidruni koor lehtedele ja vala lehtedele päikesekuivatatud tomatid (lase ka päikesekuivatatud tomatite õli lehtede sisse imbuda).
  2. Sega eraldi väiksemas kausis kokku oliiviõli, sidrunimahl, õunaäädikas ja meresool. Vala segu lehtkapsale. Mudi segu kätega umbes 2–3 minutit lehtedesse nii, et näed ja tunned, kuidas lehtkapsas muutub käes pehmemaks.
  3. Viimasena lisa peale kõrvitsa- ja/või päevalilleseemned ning kuubikuteks lõigatud avokaado.
  4. Maitsesta maitseainetega vastavalt aastaajale. 

Salat on imehea, tervislik ja oma hapuka maitse tõttu sobib hästi nii pearoa kõrvale, kui ka omaette söögikorrana.

Candida retsept nr 2. Seesami lõhe kotletid

Super hea seesami lõhe kotlet on paljude lemmik, sealhulgas laste.  See on täidetud tervisliku ning candidat tõrjuva ingveri, küüslaugu, sibula, seesamiseemnete ja kasuliku oomega 3 rasvhapetega. 

 Koostisosad (materjali 12 kotleti jagu): 

  • 500 g lõhe, nahk eemaldatud (eelista loodusest püütud lõhe)
  • 1 spl seesamiõli
  • 1 spl õunaäädikat
  • 1 küüslauguküüs, pressitud
  • 1 tl kooritud ja hakitud värsket ingverit
  • ¼ tass hakitud sibulaid, valgeid ja rohelisi osi
  • ¼ tass röstitud seesamiseemneid
  • 2 suurt muna
  • 1 spl kookosjahu
  • kookosõli –  praadimiseks

Valmistamise juhend: 

  1. Loputage lõhe, kuivatage ja lõigake 0,5 cm läbimõõduga kuubikuteks
  2. Sega suures kausis lõhe, õli, õunaäädikas, küüslauk, ingver, sibul, seesamiseemned ja munad
  3. Sega kookosjahu segusse
  4. Kuumuta kookosõli pannil keskmise või kõrge kuumusega
  5. Küpseta mõlemalt küljelt 4–6 minutit kuldpruuniks
  6. Serveeri kuumalt koos meelepärase salatiga

Need retseptid oleme võetud mõningase mugandamisega Elena´s Pantry kodulehelt.

Candida retsept nr 3. Mustika chia seemne puding kookospiimaga

See mõnus mustikane kookospiima chia seemne puding on candida tõrjumisel olulisel kohal. Nimelt on tõestatud, et kookospähklil on võimsad antimikroobsed omadused, mis soodustavad mitmesugustest bakteritest, viirustest ja isegi pärmist vabanemist. Candida on pärm(seen) ja uuringud on näidanud, et kookosõli võib seda tõhusalt tappa, nagu avaldati 2007. aasta juunis ajakirjas Journal of Medicine Foods. Pealegi jõudsid teadlased järeldusele, et seda tuleks kasutada tõhusa ravimina candida, eriti uuemate ravimiresistentsete candida tüvede vastu. 

Kookospähkli õlis ja piimas leiduval lauriinhappel (rasvhape) on pärmseene vastased omadused. Toitumisspetsialisti Dr Mary G. Enigi hinnangul peaksid inimesed saama 24 g lauriinhapet päevas, mis vastab umbes 3,5 spl kookosõlile või 300 ml kookospiimale päevas.

Candida dieet

Koostisosad 1 tassi jagu:

  • 2 spl chia seemneid
  • 3/4 klaasi kookospiima (eriti hästi sobib rammusam Kara kookospiim), kui soovid vedelamat pudingit, siis võib teha vedelama kookospiimaga pooleks
  • Peotäis mustikaid 
  • Veidi meresoola
  • Veidi mett
  • Veidi laimi mahla
  • Soovi korral veidi looduslikku vaniljeekstrakti ja 1 tilk piparmündiõli

Valmistamise juhend:

  1. Sega 2 spl chia seemneid 3/4 klaasi (~180ml) kookospiimaga
  2. Lisa mustikad
  3. Lisa kõik maitseained (sool, mesi, laimimahl, vaniljeekstakt, piparmündiõli), mis annavad koostisele mõnusa tasakaalustatud maitse. 
  4. Lase toatemperatuuril 15 minutit seista
  5. Sega kahvliga korralikult läbi ja pane külmkappi seisma 6 tunniks kuni üleöö

Kui esimene kord jääb sinu jaoks chia-puding liiga vedel, siis võib edaspidi rohkem seemneid panna ja kui liiga paks, siis rohkem piima. Mõne korraga saab asja kindlasti käppa!

Head isu! 🙂

Was this post helpful?

×

Ostukorv