Antioksüdandid kaitsevad organismi vabade radikaalide tekitatud kahjustuste eest, mis on seotud vananemise, erinevate haiguste sh. südamehaiguste, vähi ja Alzheimeri tõvega. Kui vabu radikaale on rohkem kui neid neutraliseerivaid ühendeid, tekib oksüdatiivne stress.
Antioksüdantse toimega vitamiinid A, C, E ning mineraalained seleen ja tsink reguleerivad ja pidurdavad vabade radikaalide teket.
Ebaterve ja stressirohke eluviis, suitsetamine, alkohol, ravimid, kemikaalid, rasvased toidud, UV-ja röntgenkiirgus ning põletik suurendavad vabade radikaalide tootmist. Oluline on saada piisavalt antioksüdante toidust, et tasakaalustada vabade radikaalide kahjulikku mõju.
Kui toitainetest jääb puudu või vajadus on suurem (nt. stressi või intensiivse treeningu tõttu), võib olla vajalik tarbida toidulisandeid, mis annavad täiendavat kaitset vabade radikaalide vastu, et säilitada keha tervist ja heaolu.