Mis on ensüüm?
Ensüüm on proteiini tüüp, mis leidub rakus. Ensüümid loovad ja kiirendavad meie kehades keemilisi reaktsioone, mille najal toetatakse sisuliselt elu selles otseses mõttes. Ensüümid aitavad täita meeletult palju ülesandeid. Näiteks osalevad ensüümid lihaste ehitamises, toksiinide kõrvaldamises ning osalevad meie seedimises, kus peamiselt lõhustavad toiduosakesi.
Ensüümi kuju on tihedalt seotud tema ülesannetega. Kuumus, haigustekitajad ja erinevad keemilised tingimused kahjustavad ensüümide struktuuri, mille tõttu muutub ka nende kuju ning algupärane funktsioon. Selle tagajärjel ei ole kehas toimuvad protsessid enam nii tõhusad kui nad varasemalt olid.
Meie kehad toodavad ensüüme ning need on meie toimimisek hädavajalikud. Seedeensüümid on selleks heaks näiteks. Ilma seedeensümideta, ei suudaks meie kehad toidust saadavaid vitamiine, mineraale ja energiat kätte saada. Seedeensüüme toodetakse peamiselt pankreases, maos ja peensooles. Vähesel määral ka süljeäärmetes, mis hakkavad juba oma tööd tegema kui toitu mälud. Samas on võimalik ensüüme lisaks süüa ka ta toidulisandina.
On olemas kolme eri liiku seedeensüüme.
- Amülaasid aitavad lõhustada süsivesikuid lihtsuhkruteks.
- Proteaasid aitavad lõhustada valke aminohapeteks.
- Lipaasid aitavad lõhustada lipiide ehk rasvasid glütserooliks ja rasvhapeteks.
Kuidas ensüümid meie kehas töötavad?
Lipaase toodetakse pankreases a peensooles. Lipaasi alaliike leidub nt rinnapiimas, mis aitavad lapsel paremini seedida piimast saadavaid rasvu. Teadupoolest on rinnapiima omistamine lapse tervise seisukohast äärmise tähtsusega ning rasvade optimaalne lõhustamine on selle nurgakiviks.
Mis mõjutavad ensüüme?
Kemikaalid, nagu inhibiitorid, võivad samuti sekkuda ensüümide töösse. Inhibiitorid eksisteerivad meie kehades loomulikus vormis, kuid neid toodetakse ka farmaatsiatööstuses nt antibiootikumitena. Inhibiitorid takistavad teatud ensüümidel aitamast bakterite levikut.
Toitumine on samuti üks olulisi ensüümide mõjutajaid. Peamiselt seetõttu, et paljud toidud sisaldavad endas seedeensüüme, mis osalevad ja aitavad kaasa kehas toimuvates protsessides. Nt banaanid sisaldavad endas amülaase, mis aitavad banaanis sisalduvaid süsivesikuid lõhustada ja seega ka seda paremini seedida. Süües ensüümide rikkaid toite, saame aidata oma kehadel igapäevaste raskustega paremini toime tulla. Üleüldiselt on meie kehade tervislik seisund oluline tegur ensüümide tootlikkuses. Meie tervislik seisund mõjutab, kuidas ensüüme toodetakse, varutakse ja vabastatakse.
Tarbides liialt palju valmistoitusid, mis sisaldavad suurtes kogustes lihtsüsivesikuid ja rasvasid, ei ole võimalik saada vajalikes koguses mikrotoitaineid sh seedeensüüme. Süües regulaarselt tervislikult ja tasakaalustatult toetame oma kehasid vajalike lisaensüümidega, kuid anname panuse ka üleüldisesse tervisesse. On tungivalt soovitatav järgida riiklikult tunnustatud toitumissoovitusi. Toidu valmistamine mõjutab samuti toidu seedeensüümide kogust. Arvesse tuleb võtta, et tugevalt praetud ja küpsetatud toitudes on alati vähem seedeensüüme.
Millal võtta lisaks seedeensüüme toidulisando näol?
Kokkuvõtteks
Seedeensüümid aitavad meie kehadel seedida tõhusamalt. Üldiselt pole vaja igapäevaselt seedeensüüme toidulisandina lisaks võtta, kuid kui sul esineb mõni krooniline terviseprobleem, eriti kui see mõjutab su seedimist, siis on seda mõistlik kaaluda. Seedeensüümid toidulisandina võivad mõjutada su tervislikku seisundit positiivselt, kuid ainult sellisel juhul, kui selle võtmiseks on olemas ka näidustus.
Allikad:
- Enzymes.
rsc.org/Education/Teachers/Resources/cfb/enzymes.htm - Battling and resolving excess lipase in breast milk. (2012).
sdbfc.com/blog/2012/9/4/battling-and-resolving-excess-lipase-in-breastmilk.html - Gerszberg D. (n.d.). What you need to know about pancreatic enzymes.
columbiasurgery.org/news/2013/12/20/what-you-need-know-about-pancreatic-enzymes - Ianiro G, et al. (2016). Digestive enzyme supplementation in gastrointestinal diseases. DOI:
10.2174/138920021702160114150137 - Updated questions and answers for health professionals and the public: Use of an approved pancreatic enzyme product (PEP). (2016).
fda.gov/Drugs/DrugSafety/PostmarketDrugSafetyInformationforPatientsandProviders/ucm204745.htm