Tuntud lauljatar, saatejuht ning sotsiaalmeedia influencer Helen Adamson rÀÀkis hiljutisel kohtumisel avameelselt oma immuunpuudulikkusest ning kuidas ta oma tervist selle diagnoosi puhul toetab.

Helen, kas sa rÀÀgiks lÀhemalt,  miks Sa oled hakanud toidulisandeid vÔtma ja milliseid?

Hetkel vĂ”tan ma stabiilselt tsinki, magneesiumi, probiootikume ja C-vitamiini. Neid ma vĂ”tan kogu aeg ja neid jÀÀn vĂ€hemalt hetkel vĂ”tma, et oma immuunsĂŒsteemi toetada.  Olen vĂ”tnud ka sipelgapuukoort, vĂ”ilille juure ekstrakti, D3 vitamiini, Q10, B-kompleksi ja oomega 3 rikast kalaĂ”li.

PĂ”hjus, miks ma neid toidulisandeid vĂ”tan, on see, et viimase aasta jooksul on mul olnud 11 korda pĂ”skkoopapĂ”letikku, sama palju kordi olen teinud antibiootikumi kuure ja alles nĂŒĂŒd viimase 2 kuu jooksul olen ma olnud nö pĂ”skkoopapĂ”letikest vaba.

Minu imeravim on C-vitamiin, mida vĂ”tan iga pĂ€ev 2000mg ja kui tunnen, et hakkan haigeks jÀÀma, siis vĂ”tan iga tunni tagant 1000 mg. KĂ”ige rohkem olen vĂ”tnud kokku 18 000 mg. Öeldakse, et suur kogus C-vitamiini teeb kĂ”hu lahti, kui kehal tekib C-vitamiinist ĂŒlekĂŒllus,  kuid minul seda ei juhtunud. Suuri koguseid vĂ”tan ma siis, kui on raske periood, haiguste aeg ja PMS-i ajal, kui organism on nĂ”rgem.

Mu toitumisnĂ”ustaja arvas, et mul on C-vitamiini tase veres nii madal, et mul on vaja vĂ”tta C-vitamiini pidevalt juurde ja samuti D- vitamiini. Madalat D ja C-vitamiini taset nĂ€itasid tol korral ka vereanalĂŒĂŒsid. Hetkel vĂ”tan Ecosh K2+D3 vitamiini ja C-vitamiini acerolaga. Seda bioaktiivset C-vitamiini mu toitumisnĂ”ustaja vĂ€ga kiitis, ĂŒtles, et see on leebe maole ja imendub kiiresti. Tema soovitusi ma tĂ”esti usaldan ja ka ise tunnen, et olen haigestumistest pÀÀsenud, kui hakkan Ă”igel ajal C-vitamiini vĂ”tan. C-ja D-vitamiine olen ma nĂŒĂŒd vĂ”tnud umbes 3 aastat immuunpuudulikkuse tĂ”ttu. Sellega ma toetangi oma organismi.

Kas Sa oskad arvata, millest see immuunpuudulikkus vÔis tekkida?

Ma olin juba lapsena tihti haige, ilmselt on see mul olnud juba sĂŒnnist saati, kuid immuunpuudulikkuse diagnoosi sain alles tĂ€iskasvanuna. LapsepĂ”lves oli minu suurimaks probleemiks angiin, mis oli mul pea iga kuu, tĂ€iskasvanueas pĂ”desin vĂ€ga palju kummalisi haigusi, mille tĂ”ttu ma immunoloogi juurde jĂ”udsin. PĂ”skkoopapĂ”letike saaga algas mul peale mononukleoosi, kus ma sisuliselt vĂ€simuse pĂ€rast aasta maha magasin. See  omakorda lĂ”i vĂ€lja peale suurt stressi, mis mul sel ajal elus oli. Et jah, ikka suure pinge ja stressi tagajĂ€rjel on need haigused vĂ€lja löönud. Kui ma olin kaheksane, siis meil juhtus peres raske Ă”nnetus, kus ma pidin vĂ€ga varakult tĂ€iskasvanuks saama ja kandma suuremat vastutust kui vĂ”ib olla minu eale  kohane.

On Sul veel mÔnda head nÀidet mÔne toidulisandiga, mis tÔesti on Sinu jaoks hÀsti töötanud?

Hea kogemuse immuunuse tugevdamisel olen saanud vĂ”ilille juure ekstraktiga.  Selle aasta augustis kĂ€isin Islandil. Seoses Instagrammiga tegin seal ka tööd. Hommikust hilisĂ”htuni toimetasime ringi ja ei olnud sellist tunnet, et tahan magada. Enne reisi magasin pidevalt lĂ”unaund, sest olin ĂŒlevĂ€simusest ja töötempost kohutavalt vĂ€sinud. Vajasin midagi, mis hoiaks energiataset ĂŒleval. Reisi ajal tegin vĂ”ilille juure kuuri, kus vĂ”tsin kapsleid 5 tk 3 x pĂ€evas. Selliseid koguseid  vĂ”tsin 6 pĂ€eva. See aitas mind pĂ€riselt reipana hoida ja ma ei vajanud lisaund.

VĂ”ilillega olen ka enne kuure teinud, nt siis kui mul oli larĂŒngiit ja pĂ”skkoopapĂ”letik ĂŒhel ajal. See oli kehale vĂ€ga rĂ€nk, siis toetasin keha 2-3 nĂ€dalase vĂ”ilille juure kuuriga, mis mind samuti aitas vĂ€ga palju.

Helen Adamson

Kuidas Sa toetad oma tervist?

Ma olengi nĂŒĂŒd ĂŒle aasta Ecoshi toidulisandeid vĂ”tnud ja nendele kindlaks jÀÀnud, kuna need on ĂŒhed vĂ€hesed, mis mulle sobivad. Olen katsetanud paljude erinevate ettevĂ”tete tooteid, aga ma ei ole tundud ega mĂ€rganud muutusi. Ma tunnen kohe Ă€ra, kui mulle midagi ei sobi. Kui ma söön midagi, mis mulle ei sobi, siis mul ongi kohe raske olla. Keha annab sellest mĂ€rku. Seega mulle on vĂ€ga oluline, mida ma sisse vĂ”tan vĂ”i kehale mÀÀrin. Tooted peavad olema puhtad, toimivad ja kvaliteetsed. Ecoshi toodete puhul tunnen oma keha pealt, kuidas need toimivad.

Oma tervisliku seisundi tĂ”ttu olen loobunud ka gluteenist, lihast ja vĂ€ga harva söön suhkrutooteid. Gluteenist loobumise jĂ€rgselt on mul  vistrikud siiani nĂ€os, ilmselt jÀÀkainete tĂ”ttu mida mu keha hakkas naha kaudu vĂ€lja viima. Olen kuulnud ka veel seda, et kehast antibiootikumi jÀÀkide vĂ€ljasaamisega lĂ€heb vĂ€hemalt kaks aastat, nii et kehapuhastusega tuleb veel tööd teha. NĂŒĂŒd hakkangi vĂ”tma  Kiudaineterikast soolepuhastus Detoxit, mis aitab soolestikust jÀÀkaineid vĂ€lja viia ja peale seda teen raskmetallide kehapuhastus Detoxi otsa.

Ma usun vĂ€ga toidulisanditesse, sest toidus ei ole enam neid toitained, mis vanasti  oli ja sellise tempoka linna elustiili juures nagu mina elan, on see vĂ€ltimatu, et on vaja ennast toetada. Mul on olnud aegu, kui ma olin pea iga nĂ€dala tagant haige, siis nĂŒĂŒd on ikka perioode, kus ma olen jĂ€rjest pool aastat terve. Mu keha on viimasel aastal vĂ€ga tubli olnud arvestades, kui palju muutusi on mul elus olnud. Minu isiklik kogemus ja veendumus on, et toidulisandeid tuleb vĂ”tta pikemaajaliselt vĂ€hemalt kuus kuud, et nad oma soovitud mĂ”ju avaldaksid. Kuuajalised kuurid ei aita, aga see on minu arvamus. Ma usun, et minu tervisliku taustaga inimesele on kindlasti vaja pikema-ajalisi kuure.

Intervjuu lÀbiviija: Agnes Laine

Kas sellest postitusest oli abi?

×

Ostukorv