Must küüslauk ei ole mõni uus küüslaugu sort ega geneetiliselt muundatud toode vaid lihtsalt kindlal temperatuuril ja teiste täpselt kontrollitud tingimuste juures nädalaid küpsenud meile kõigile ammustest aegadest tuttav kangelane küüslauk. 

Sellise pika küpsemisperioodi jooksul muutuvadki küüslauguküüned mustaks ja pehmeks – võiks isegi öelda, et kreemjaks, kuid säilitavad samal ajal oma tervislikud omadused. Õigemini, mitte lihtsalt ei säilita, vaid küüslaugul on oskus osasid oma imevõimeid küpsedes lausa kasvatada!

Nimelt pakub sellisel moel valminud must küüslauk mitmeid tervist turgutavaid lisaväärtusi, mis võivad toorele küüslaugule lausa silmad ette teha!

Need eelised tulenevad peamiselt sellest, et must küüslauk sisaldab veelgi rohkem antioksüdante kui toores küüslauk, aitab reguleerida veresuhkrut, kaitseb südant, parandab aju tervist ja tugevdab ka immuunsüsteemi. 

Lisaks muudele põnevatele omadustele, mis küüslauk just küpsedes saavutab, on see oma mahedama ja kergelt magusa maitse tõttu hinnatud ka tipprestoranides ning koduköökides.

Kui tahad teada, milliseid tervisele kasulikke omadusi meie selle loo kangelane must küüslauk omab ja kuidas tema hõrke maitseomadusi oma toidulaual kasutada, siis loe edasi. Siinses artiklis tutvustame sulle teisigi musta küüslauguga seotud saladusi, kirjutame temaga seotud teaduslikest uuringutest ja räägime sulle sellestki, kuidas musta küüslauku kodus ise valmistada saad. 

Must küüslauk

Kõigepealt veidi keemilistest reaktsioonidest ja sellest miks must küüslauk on must? 

Musta küüslaugu must värvus tuleneb üldlevinud keemilisest reaktsioonist, mis hõlmab suhkruid ja mida nimetatakse Maillardi reaktsiooniks. Maillardi reaktsioon on keemiline reaktsioon aminohapete ja redutseerivate suhkrute vahel, mille käigus tekivad melanoidiinid ehk ühendid, mis annavadki pruunistatud toidule sellele iseloomuliku maitse (3).

See protsess põhjustab pruunistumist paljudes teisteski toiduainetes, nagu näiteks ka praetud sibulates, praelihas, röstsaias ja isegi röstitud kohviubades. Reaktsioon tekitab sadu erinevaid maitseühendeid milledest ongi tingitud musta küüslaugu ainulaadne maitse (3). 

Olgu siinkohal kindlasti ka mainitud, et kuigi osades kohtades tänu tahtmatutetele tõlkevigadele nii võib kirjas olla, siis kääritamine ei ole musta küüslauguga saamisprotsessiga seotud (3).

Huvitavad faktid mida igaüks peaks Maillardi reaktsiooni kohta teadma

Mis on ühist röstsaia, rosinate, karamellide, šokolaadi ja õlle vahel? Need kõik on näited Maillardi reaktsioonist ehk keemilisest protsessist, mis toimub teatavate toiduainete kuumtöötlemisel. 

Maillardi reaktsioon, mis käivitub toidus sisalduvate redutseerivate suhkrute ja valkude koostoimest, ongi see, mis aitab luua kõigi eespool nimetatud toitude ainulaadset värvi ja maitset. See on ka üks peamisi reaktsioone, mis toimub näiteks punase liha grillimisel või kohviubade röstimisel (5).

  • Inimesed on juba iidsetest aegadest peale teadnud, et toiduained võtavad pruunistumisel uusi aroome ja maitseid. Kuid alles eelmisel sajandil (1912. aastal) avaldas prantsuse keemik Louis-Camille Maillard (1878-1936) artikli, milles kirjeldas aminohapete ja redutseerivate suhkrute vahelist reaktsiooni kuumutamisel, mille tulemuseks on reaktsioonisegu värvimuutus (pruunistumine). Ta avastas, et kõrge kuumuse mõjul ühinevad redutseerivate suhkrute, nagu laktoos, glükoos ja fruktoos, süsinikuaatomid lähedalasuvate aminohapetega, moodustades seeläbi uusi ühendeid. Need keemilised rekombinatsioonid tekitavadki rikkalikke ja ainulaadseid maitseid, mis on omased vaid grillitud, praetud või röstitud toitudele (5).
  • Maillardi reaktsioon on asendamatu vahend ka maitseainete tööstuses. Maillardi reaktsiooniga tekitatud maitsed on sageli liha-, puljongi-, röstsaiai- või pähklimaitselised, mis muudab need kasulikeks looduslikeks koostisosadeks, et toiduainete töötlemisel nendele maitset lisada. Paljud Maillardi reaktsioonide käigus tekkivad ühendid – sealhulgas mõned olulised maitsed – on siiani veel iseloomustamata (5).
  • Maillardi reaktsioon võib olla kiire või aeglane. Kuigi Maillardi reaktsioonid toimuvad toiduvalmistamisel kiiresti, võivad need areneda ka väga madalal temperatuuril säilitatavates toiduainetes pikema aja jooksul. Näiteks ka juustu valmimisel tekkivad maitsed on osaliselt tingitud just Maillardi reaktsioonist. Maillardi reaktsioon on ka Serrano singi saladus. Serrano sink on toores liha, mida kuivatatakse selle suitsuse maitse esile toomiseks mitu kuud (5). 
  • Maillardi reaktsioon toimub kuivsoojendusel. Selle väikese toidukeemia jaoks on oluline luua õige keskkond. Nii reaktsiooni kiirust, kui moodustuvate ühendite tüüpi mõjutab oluliselt ka ph. Reaktsioon kulgeb kõige kiiremini kõrgetel temperatuuridel, vähese niiskuse ja neutraalsete või kergelt leeliseliste tingimuste juures. Vesi kipub reaktsiooni aeglustama või peatama, mistõttu hautamine ega keetmine toidu pruunistumist ei põhjusta. Sellest, kuidas musta küüslauku kodus ise meisterdada saad, kirjutame pikemalt alapealkirja “Kas musta küüslauku saab kodus ka ise teha?” all (4, 5).

Mustas küüslaugus sisalduvad toitained ja ühendid

Küüslauku ei ole mitte asjatult kutsutud ka “looduslikuks antibiootikumiks”, sest see sisaldab rikkalikult erinevaid kasulikke keemilisi ühendeid, milledest osad on tõepoolest ka kergelt antibiootilise toimega. 

Mitmete muude muude tervist turgutavate ühendite hulgas sisaldab must küüslauk WebMd andmetel näiteks ka B-vitamiine nagu B1, B2, B3, B6, B9, C-vitamiini, rauda, seleeni, magneesiumi, kaltsiumi ja tsinki (2).

Toitainete sisaldus 15 grammis kooritud mustas küüslaugus:

  • Kalorid: 20
  • Valgud: 0,5 g.
  • Rasvad: 1 g.
  • Süsivesikud: 1,5 – 2 g.
  • Kiudained: 0,5 g.
  • Suhkrud: 4 g.
  • Vitamiinid ja mineraalained:
    • C-vitamiin.
    • B-vitamiinid nagu B1, B2, B3, B6 ja B9.
    • Kaltsium.
    • Mangaan.
    • Magneesium.
    • Fosfor.
    • Tsink.
    • Raud (2).

Kuigi võrreldes toore küüslauguga sisaldab must küüslauk vähem allitsiini (ühend, mis annab tavalisele küüslaugule selle kibeduse ja ka osa selle kasulikest omadustest) on see siiski rikkalik antioksüdantide, aminohapete ja fütotoitainete poolest. 

Seda just seetõttu, et musta küüslaugu küpsetusprotsess muudab sealsete ühendite kontsentratsioone ja nii sisaldab must küüslauk näiteks hoopis oluliselt rohkem antioksüdante kui toores küüslauk. Samuti on must küüslauk rikkalikum sellise ühendi nagu S-allüültsüsteiin (SAC) poolest, mis on sinu kehale abiks allitsiini omastamisel. Seega võib must küüslauk oma suurema S-allüültsüsteiini kontsentratsiooni tõttu aidata kehal allitsiinist veelgi tõhusamalt kasu saada (2). 

Musta küüslaugu ajalugu

Musta küüslaugu päritolu arvatakse ulatuvat sajandite tagusesse aega. Peamiselt just erinevates Aasia köökides populaarne must küüslauk pärineb tõenäoliselt Koreast, kus see arendati välja kui tervisetoode selleks, et inimesed saaksid küüslaugu immuunsüsteemi turgutavat toimet kogeda ka ilma sellele omase kibeduseta. Nii tegi musta küüslaugu magusus küüslaugu tarbimise tervisest pakatada soovijatele lihtsalt meelepärasemaks (6).

Samuti on must küüslauk Koreas ka ülimalt populaarne maitseaine, mida kasutatakse laialdaselt vungi lisamiseks nii toitudele, kui isegi ka energiajookidele (7).

Kuna küüslaugu küpsetamise traditsioon toob kaasa suurema antioksüdantide ja C-vitamiini sisalduse, siis näiteks Tais on must küüslauk seotud hoopis pikaealisusega (7). 

DailyMail andmetel olevat üks inglise talunik internetiavarustes “komistanud” ka 4000 aasta vanuse musta küüslaugu retsepti peale, mida võiks pidada tõendiks, et musta küüslaugu valmistamine ulatub juba aastatuhandete tagusesse aega. Sama talunik olevat seejärel veetnud 18 kuud retsepti täiustamiseks ning müüb nüüd oma versiooni musta küüslaugu küpsetamisest uhketele hotellidele ja restoranidele (8).

Kuigi musta küüslaugu täpne päritolu on ebaselge, on küüslauku terviseturgutajana kasutatud juba alates selle avastamisest toiduna. Küüslaugu populaarsus on võrratu – seda tarbitakse praktiliselt kõikides köökides ja seda on Wyomingi ülikooli andmetel kasvatatud juba peaaegu 5000 aastat. Küüslaugusorte on mitmeid ja igaühel neist on ka oma ainulaadsed omadused (9).

Must_küüslauk_musta_küüslaugu_tervisekasud-Ecosh

Must küüslauk ja teaduslikud uuringud

1. Must küüslauk sisaldab rohkem antioksüdante kui toores küüslauk

Rääkides mustast küüslaugust on vast kõige tähtsam see, et oma küpsemisprotsessi tõttu sisaldab must küüslauk oluliselt rohkem antioksüdante kui toores küüslauk (10).

See on osaliselt tingitud sellest, et oma pika valmimisperioodi juures muundub mustas küüslaugus sisalduv allitsiin, mis küüslaugule tema omase terava lõhna annab – antioksüdantseteks ühenditeks, nagu alkaloidid ja flavonoidid (11, 12).

Antioksüdandid on ühendid, mis aitavad kaitsta rakke oksüdatiivsete kahjustuste eest. Need on kahjustused rakkude tasandil ja stardilavaks mitmete erinevate terviseprobleemide tekkele. Inimesed tarbivad antioksüdante enamasti taimsete toiduainete, sealhulgas ka küüslaugu kaudu (13). Ebapiisava toitumise korral saab antioksüdante ka purgist, kas siis antioksüdantide kompleksi või musta küüslaugu ja musta pässiku toidulisandi näol. Antioksüdantide ja nende hädavajalikkuse ning tasakaalu kohta kehas leiad rohkemat lugemist siit.

Ka ühes 2014. aasta uuringus leiti, et musta küüslaugu kogu antioksüdantide aktiivsus suurenes selle vananemise ajal oluliselt. Uuringus saavutas küüslauk oma maksimaalse antioksüdantide sisalduse pärast 21 päevast küpsemist (1, 14).

Küpsemisprotsessi tulemusena sisaldab must küüslauk rohkem antioksüdantseid ühendeid kui toores küüslauk. Antioksüdantidel on kaitsev mõju rakukahjustuste ja haiguste vastu (1).

2. Must küüslauk võib aidata reguleerida veresuhkrut

Kontrollimatult kõrge veresuhkru tase võib diabeetikutel suurendada tüsistuste, sealhulgas neerukahjustuste, infektsioonide ja ka südamehaiguste riski (15). Seepärast on teadlased alati ametis terviseprobleemidele mitte ainult ravimite, aga ravimite asemel ka looduslikke alternatiivide leidmisega. Ja nii on mitmete teiste toitude kõrval uuritud ka musta küüslaugu mõju veresuhkrule. Seda kõike esialgu loomadel.

Näiteks 2019. aasta uuringus rottidega, keda toideti kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega toitudega, tõi ravi musta küüslaugu ekstraktiga kaasa ainevahetuse paranemise, kolesterooli ja põletiku vähenemise ning söögiisu reguleerimise (16).

Ühes vanemas 2009. aasta uuringus diabeediga rottidel leiti aga, et musta küüslaugu kasutamise tulemuseks oli suurem antioksüdantide aktiivsus kui värske küüslaugu puhul. Seetõttu jõudsid uuringu autorid järeldusele, et tänu oma antioksüdantsetele omadustele, võib laagerdunud must küüslauk aidata ennetada diabeedi tüsistusi (17).

Teises 2019. aasta loomkatses söötsid teadlased rottidele aga kõrge rasvasisaldusega toitu ja avastasid, et rottidel, kes tarbisid musta küüslauku, oli glükoosi ja insuliini tase veres oluliselt madalam võrreldes nendega, kes seda ei tarbinud (18).

Oluline on siinkohal märkida, et ülaltoodud uuringud on läbi viidud loomadel ja teadlased peavad tegema rohkem uuringuid musta küüslaugu mõju kohta diabeedile ja veresuhkru tasemele inimestel.

Uuringud on näidanud, et must küüslauk võib aidata reguleerida veresuhkrut, vähendada rasedusdiabeedi riski ja isegi ennetada kontrollimatust diabeedist tulenevaid kahjustusi. Siiski on vaja rohkem uuringuid nende mõjude kohta inimestel.

3. Must küüslauk võib vähendada südamehaiguste riski

Loomadel tehtud uuringud on näidanud, et must küüslauk võib vähendada südamehaiguste riskidega seotud näitajaid, sealhulgas üldkolesterooli, LDL (halva) kolesterooli ja triglütseriidide taset veres. Samuti võib see suurendada HDL (head) kolesterooli (19). Täpsemalt sellest, mis on hea ja halb kolesterool ning kuidas halba kolesterooli looduslikel viisidel vähendada leiad siit.

Nüüd tagasi uuringute juurde. Näiteks ühes loomkatses võrreldi toore ja musta küüslaugu mõju rottidel, kes taastusid südame isheemiast (südame verevoolu puudumisest) tingitud südamekahjustusest. Isheemia on vere juurdevoolu vähenemine mingisse teatud kehaosasse, mis on tekkinud veresoonte ahenemise või blokeerumise tagajärjel.

Teadlased leidsid selles uuringus, et nii toores, kui ka must küüslauk aitasid avada vereringet, et kaitsta südant kahjustuste eest (20).

Teises loomkatses leiti aga, et musta küüslaugu ekstrakt aitas vähendada vere üldrasvade, triglütseriidide ja üldkolesterooli taset rottidel, keda toideti kõrge rasvasisaldusega toiduga. Nimetatud näitajate kõrgenenud tasemed viitavad tavaliselt suurenenud südamehaiguste riskile (21).

Vähendades kõrgeid triglütseriidide ja kolesterooli tasemeid, vähendas must küüslauk seega ka südamehaiguste riski (21).

Teises uuringus anti 60-le kõrgendatud kolesterooliga inimesele 12 nädala jooksul iga päev 6 grammi kas musta küüslaugu ekstrakti või platseebot. Must küüslauk tõstis HDL (hea) kolesterooli taset ja vähendas võimalikke südamehaiguste markereid. Triglütseriidide, LDL- või üldkolesterooli sisaldus aga rühmade vahel ei erinenud (22).

Veel ühes uuringus anti osalejatele, kellel oli südame isheemiatõbi, 6 kuu jooksul 20 grammi musta küüslaugu ekstrakti päevas. Ka siin uuringus näitaks must küüslauk oma võimeid, sest nimelt nende puhul, kes seda tarbisid, suurenesid antioksüdantide tasemed ja paranesid südame tervise näitajad võrreldes nendega, kes võtsid platseebot (23).

Kuigi loomkatsed näitavad, et must küüslauk võib aidata vähendada teatavaid südamehaiguste markereid, on osade inimuuringute tulemused vastuolulised. 

Must küüslauk võib aidata vähendada teatavaid südamehaiguste markereid, nagu triglütseriidid ja LDL (halb) kolesterool. Mõnede inimeste puhul võib see suurendada ka HDL (hea) kolesterooli.

4. Mustas küüslaugus sisalduvad ühendid võivad kaitsta aju tervist

Teadlased on oletanud, et näiteks Alzheimeri tõve kujunemisel võib rolli mängida ka närvisüsteemi põletik (24). Must küüslauk aga võib aidata ennetada põletikku, mis võib aja jooksul kahjustada mälu ja halvendada ajufunktsiooni.

Ühes uuringus rottidega leiti, et must küüslauk võib vähendada beeta-amüloidist põhjustatud ajupõletikku ja isegi parandada lühiajalist mälu (25).

Teises uuringus jälle tekitasid teadlased rottide ajus sihilikult oksüdatiivset stressi. Musta küüslaugu ekstrakti andmine rottidele aga takistas mälu halvenemist põhjustava oksüdatiivse stressi tekkimist (26).

Must küüslauk võib sisaldada ühendeid, mis aitavad kaitsta aju mälukaotuse ja degeneratiivsete haiguste, nagu Alzheimeri tõve eest. Teadlased peavad siiski tegema rohkem uuringuid nende võimalike mõjude kohta inimestel.

5. Must küüslauk võib omada vähivastaseid omadusi

Mitmed uuringud näitavad musta küüslaugu positiivset mõju ka vähirakkude vastu võitlemisel.

Katseklaasiuuringus, mis viidi läbi 21 vabatahtliku inimese verega, näitas musta küüslaugu ekstrakt tugevamat immuunsust stimuleerivat, antioksüdantset ja vähivastast toimet, kui näiteks toore küüslaugu ekstrakt (27).

Tegelikult leidsid teadlased selles uuringus lausa, et musta küüslaugu ekstrakti lahus oli 72 tunni jooksul kopsu-, rinna-, mao- ja maksavähirakkudele toksiline (27).

Ühes 2006. aasta inimuuringus leiti aga, et musta küüslaugu ekstraktil (AGE) võib olla pärssiv toime jämesoolevähirakkudele (28).

Teised vanemad inimuuringud aga sama olulist seost vähipatsientide elukvaliteedis ei leidnud, kuigi mõnel juhul paranes teatud määral looduslike tapjarakkude arv ja aktiivsus (29, 30, 31).

Need uuringud on siiski vaid esialgsed ja teadlased peavad musta küüslaugu võimalike vähivastaste omaduste kohta tegema rohkem uuringuid.

Must küüslauk on katseklaasiuuringutes näidanud mõningaid potentsiaalseid vähivastaseid toimeid, kuid selleks, et kinnitada kas see võib tõhusalt aidata võidelda vähi vastu ka inimestel, on vaja rohkem uuringuid.

6. Must küüslauk võib aidata kaitsta maksa

Must küüslauk võib aidata kaitsta maksa kahjustuste eest, mis võivad tuleneda selle pidevast kokkupuutest kemikaalide, ravimite, alkoholi ja mikroobidega.

Uuringutes rottidega on näiteks leitud, et must küüslauk avaldab kaitsvat mõju maksakahjustuse korral, ennetades ka edasist maksakahjustust (32). Maksahaiguste ja selle kohta, kuidas oma maksa hoida, leiad rohkemat lugemist siit.

Must küüslauk võib olla kasulik ka krooniliste haiguste puhul. Näiteks leiti ühes loomkatses, et must küüslauk parandas maksafunktsiooni kroonilise alkoholist põhjustatud maksakahjustuse korral. Seda tõenäoliselt taaskord just tänu oma antioksüdatiivsele toimele (33).

Teises uuringus rasvunud rottidega, keda toideti kõrge rasvasisaldusega toiduga, leiti aga, et must küüslauk vähendas veres kahte maksakahjustust näitavat kemikaali – ASTi ja ALTi (34).

Must küüslauk võib maksale avaldada probleeme ennetavat mõju, kaitstes seda kahjustuste eest, mis võivad tuleneda vigastustest, igapäevasest kemikaalidega kokkupuutest või isegi kroonilisest alkoholitarbimisest.

7. Must küüslauk toetab hingamisteede tervist

Nagu värske küüslauk, sisaldab ka must küüslauk allitsiini (kuigi väiksemas koguses), millel on antioksüdantne toime ning mis aitab võidelda kurgunakkuste vastu ja vähendada ka ülemiste hingamisteede infektsioonide raskust (38).

8. Must küüslauk võib omada rasvumisvastast toimet

Loomkatsed on näidanud, et musta küüslaugu ekstrakt võib suurendada treeningu rasvumisvastast ja kolesterooli alandavat toimet, kuna treeningu ja musta küüslaugu kombinatsioon on uuringutes näidanud märkimisväärset mõju ka vistseraalse rasva vähendamisele (39).

9. Must küüslauk ja põletik

Nagu tema sugulane värske toores küüslauk, võib ka must küüslauk vähendada põletikku. Veelgi enam, ühe uuringu tulemused näitavad, et musta küüslaugu ekstrakt on isegi paljutõotavam vahend põletikuga seotud haiguste ennetamiseks või tohterdamiseks, kui toore küüslaugu ekstrakt (39, 40).

10. Must küüslauk ja tema neuroprotektiivne toime

Oma amneesiavastase toime, kognitiivse kahjustuse parandamise ning neurotoksilisuse ja neuroinflammatsiooni ennetamise kaudu võib must küüslauk avaldada kasulikku mõju ka sinu närvisüsteemile (39).

11. Must küüslauk ja immuunsüsteem 

Musta küüslaugu antioksüdandid on abiks ka sinu immuunsüsteemile ning toetavad keha tõhusamat võitlust infektsioonide ja bakterite vastu (39, 41, 42).

12. Must küüslauk on antimikroobse toimega ja aitab kaitsta keha kahjulike mikroorganismide, mikrobioloogilise tasakaalustamatuse ja seente eest

Kuigi musta küüslaugu niiskusesisaldus on väiksem kui toorel küüslaugul, on tal kõige suurem suhkrute üldkogus ja energeetiline väärtus, samuti antioksüdantne ja antimikroobne (eriti metitsilliiniresistentse Staphylococcus aureuse vastu) toime.

Seega ei toimi selles imetaimena kasutatavas maitsetaimes sisalduvad toimeained mitte ainult mikroobide, bakterite ja seente vastu, vaid kaitsevad ka erinevate parasiitide, pärmseente ja viirusnakkuste eest. Lisaks aitab must küüslauk säilitada mikrobioloogilist tasakaalu.

Võimalikud vastunäidustused ja kõrvaltoimed

Kuigi ei toores, ega ka must küüslauk ei näi kumbki olevat seotud suuremate kõrvaltoimetega, võivad toorel küüslaugul olla mõned puudused, mis võivad laieneda ka mustale küüslaugule.

  • Nimelt võib suurtes kogustes toore küüslaugu söömine suurendada verejooksu ohtu. Seetõttu võiksid inimesed, kes võtavad verd vedeldavaid ravimeid, vältida suurtes koguses nii toore, kui ka musta küüslaugu söömist (35). Olgu ka öeldud, et kuigi kõik uuringud musta küüslaugu puhul sama mõju ei toeta, siis sellegipoolest maksaks enne musta küüslaugu tabimist eelnevalt oma tervishoiutöötajaga konsulteerida (36).
  • Lisaks peaksid musta küüslauku vältima ka need inimesed, kellel tekib pärast toore küüslaugu tarbimist allergiline reaktsioon (37).

Väldi musta küüslauku, kui sul on allergia toore küüslaugu suhtes. Samuti võiksid seda vältida suurtes kogustes, kui võtad verevedeldajaid.

INONOTUS_OBLIQUUS

Miks Ecoshi musta küüslaugu kapslid sisaldavad ka musta pässiku pulbrit?

Asjaolud, miks need kaks kangelast teineteisega liita on tegelikult äärmiselt iseenesestmõistetavad. 

Nimelt on musta küüslaugu ja musta pässiku ühine antioksüdantide kombinatsioon üks vanimaid, võimsaimaid ja ka ohutuimaid taimesegusid, mida maaemal sulle kinkida on, kuna mustal küüslaugul ja mustal pässikul on teineteist tiivustav toime!

Teineteist tiivustav ja toetav toime on ka põhjuseks miks sinu organism nendes kahes kangelases peituvaid kasulikke aineid paremini omastada saab. 

Seepärast ongi musta küüslaugu ja musta pässiku ühine kombinatsioon üks võrreldamatult hiilgav, maaema poolt juba ammustel aegadel sõlmitud ja teineteist tiivustav liit! Kui soovid veidi põhjalikumat infot ka musta pässiku tervisekasude koha, siis loe meie selleteemalist artiklit siit.

Ecoshi musta küüslaugu ja musta pässiku koosluse eelised

Mis kõige tähtsam, Ecoshi musta küüslaugu ja musta pässiku toidulisand sisaldab vaid meie oma kodumaal ökoloogiliselt puhtalt kasvatatud küüslauke ning siinsetes ürgsetes ja võimsates metsades sirgunud väekaid musta pässiku seeni!

  • Ökoloogiliselt puhtad Eestis sirgunud küüslaugud. Toidulisandis sisalduv must küüslauk on ökoloogiliselt puhas ning pärit siitsamast Eestist. Peale korjamist on aga toorel küüslaugul veel ees pikk teekond, kus ta saab mustaks küüslauguks alles peale kolme nädalat madalal kuumusel ja kõrge õhuniiskuse juures küpsemist. Selline küpsetusviis ongi põhjus, miks must küüslauk võrreldes oma toore sugulasega nii palju rohkem antioksüdante sisaldab ja suurema osa ka oma teistest teistesti tervist turgutavatest omadustest säilitab. Must küüslauk on ka heaks alternatiiviks neile, kes toore küüslaugu tervisele kasulikke omadusi selle kibeda maitse või muude asjaolude tõttu nautida ei saa.
  • Värsked ja väekad Eesti metsadest pärit seened. Toidulisandi teiseks koostisosaks olevad musta pässiku seened on nopitud Saaremaa ja mandri Eesti puhtas looduses sirgunud kasepuude koortelt. Musta pässiku seenekesed, mis on kasvanud kümneid, vahel lausa sadu aastaid ürgsetes metsades tuuli ja torme näinud puudel – on kordades võimsamad ja väekamad kui istandustes kasvatatud seenekesed. 
  • Ka musta pässikut ei töödelda kõrgel temperatuuril. Samuti tuleb musta pässiku töötlemisel juttu just madalatest temperatuuridest. Nimelt, kõrged temperatuurid lagundavad tavaliselt suurema osa musta pässiku kasulikust toimest. Kuumtöötlus muudab ka mitmeid terapeutilisi ning kehale turgutuseks olevaid ühendeid nagu superoksiiddismutaasi (SOD). Ecosh`i toidulisandi valmimisel aga musta pässikut kõrgetel temperatuuridel ei töödelda ning seepärast on selles alles ka enamik musta pässiku tervist turgutavatest toimetest.

Miks musta küüslaugu ja musta pässiku kompleks sobib osadele paremini just kapslis oleva pulbri kujul?

  • Nende kahe kangelase lõhna ja maitseomadused ei pruugi olla sugugi meeldivad. Ecoshi toidulisandis on aga musta küüslaugu ja musta pässiku aroomid ja maitsed peidetud kapslisse. 
  • Niisamuti on kapslite tarbimisel kordades lihtsam ja mugavam jälgida päevaseid soovituslikke annuseid.
  • Mis ehk tähtsamgi, kapslis oleva pulbri kujul säilivad toidulisandis sisalduvad toimeained kaua ka ilma säilitusaineid lisamata. See tähendabki lihtsalt seda, et Ecosh`i musta küüslaugu ja musta pässiku kapslid ei sisalda säilitusaineid.

Ecosh`i musta pässiku ja musta küüslaugu kompleksi kasutamine

  • Tervise ja heaolu stabiilseks säilitamiseks: Võta 2 kapslit päevas enne sööki.
  • Tervise turgutamiseks: Võta 2 kapslit enne sööki, 2 korda päevas.

Musta küüslaugu ja musta pässiku kompleks sobib ka pikaaegseks tarvitamiseks.

Musta_küüslaugu_küpsetamine_kodustes_tingimustes

Kuidas must küüslauk maitseb ja kuidas kasutada musta küüslauku oma igapäevamenüüs?

Toores küüslauk on oma maitseomadustelt sulle ilmselt juba tuttav ning tead väga hästi millistesse hõrgutistesse seda maitsenüansiks lisada, aga kas teadsid, et niisamuti sobib toitude maitsepaleti täiendamiseks ka imeliste maitseomadustega must küüslauk?

Kuigi mustast küüslaugust rääkides on osa infost vastuoluline, siis selles, et musta küüslaugu maitse on peaaegu kirjeldamatu ja tema kulinaarsed võimalused lõputud – on ühel meelel kõik. 

Must küüslauk on rikkaliku, intensiivselt magusa ja kergelt soolaka maitsega ning sisaldab lisaks ka mitmeid teisi peeneid maitsenüansse, sealhulgas melassi, lagritsat ja datleid ning selle magus maitse ja pehme želatiinjas ning kergelt kleepuv konsistents sobivad mõnede roogade juurde lausa oivaliselt (1, 3).

Kirjeldades musta küüslaugu maitse ja lõhnaomadusi on mainitud ka tumedat karamelli, šokolaadi, palsamiäädikat, vaniljanüansse ning puuviljast aroomi. Seega pole üllatus, et must küüslauk on uus imeline koostisosa nii tippkokkade, kui ka kodukokkade roogades (1, 3).

Siin ongi mõned viisid, kuidas musta küüslauku oma toidus kasutada saad:

  • Lisaks sojakastmele, lisa maitseküllase vokiroa valmistasel ka musta küüslauku.
  • Kasuta seda suppide maitsestamiseks.
  • Püreesta seda juustudipis või koos toorjuustuga.
  • Sega must küüslauk majoneesi või hummuse sisse.
  • Üks lihtne võimalus on valmistada mustast küüslaugust ka maitsvat maitsevõid, mis teisi roogi esile tõstab.
  • Tükelda küüslauguküüned õhukeselt ja lisa neid salatitele või pastaroogadele.
  • Kasuta neid pitsa pealiskatteks.
  • Sega küüslauguküüned oliiviõliga, et teha lihtsat salatikastet.
  • Musta küüslauku võib kasutada ka lambaliha, veiseliha, kodulinnuliha, mereandide, pastade, risottode, munaroogade ja isegi magustoitude valmistamisel. 
  • Määri seda röstsaiale ja pane peale muna.
  • Lisa musta küüslauku mõneks lõbusaks ja maitsvaks lisandiks liha- või juustuvalikule.
  • Lisa seda koos šalottsibulate, oliiviõli, palsamiäädika ja soolaga marinaadi valmistamiseks.
  • Püreesta must küüslauk koos kartulitega kartulipudruks.
  • Kasuta musta küüslauku tavalise küüslaugu asemel oma lemmikretseptides, et saavutada mahedam ja suitsusem maitse.
  • Võimalik, et sulle meeldib musta küüslauku süüa ka täitsa eraldiseisvalt, sest see on mahedam kui toores küüslauk (1, 2, 3).

Musta küüslaugu maitse on mahedam ja magusam kui toore küüslaugu oma. Seda võib lisada pastadesse, suppidesse või vokiroogadesse, segada sisse maitsevõidesse, õlidesse või, siis hoopis dipidesse ja kastmetesse (1).

Kas musta küüslauku saab kodus ka ise teha?

Musta küüslaugu valmistamisel ei ole mingit saladust ja seda on lihtne kodus ka ise teha. Ainult aeg ja mõõdukas kuumus on need, mis värske küüslaugu kreemjaks mustaks hõrgutiseks muudavad. 

Seega, kui küüslauku hoitakse umbes 4 nädalat temperatuuril 60 °C (tagades samas, et küüslauk ei kuivaks), siis saadaksegi suurepärased tulemused. Mõtle sellest kui eriti pikast ja aeglasest röstimisest (2, 3).

Musta küüslaugu valmistamiseks on tegelikult lausa 3 erinevat võimalust, kus ühes kasutatakse kergituskappi (ingl folding proofer), teises toidukuivatit (ingl dehydrator) ja kolmandas aeglast küpsetajat (ingl slow cooker). Kõige ideaalsemat keskkonda musta küüslaugu valmistamiseks pakubki osade allikate kohaselt tegelikult just kergituskapp (2, 3).

Aga, mis iganes viisi omatehtud musta küüslaugu valmistamiseks valid, on küüslauk enne seda protsessi vaja ette valmistada ühtmoodi.

Kuidas küüslauk küpsetamiseks ette valmistada:

Vajadusel lõika küüslaugusibulalt maha kõik pikad juured. Kui sibula vars on pikk, kärbi ka see umbes 1,5 cm pikkuseks. Kui sibula välimine paberjas koor on mullaga või prahiga kaetud, eemalda koort vaid niipalju, et paljastuks puhas koor, aga ära küüslauku päris paljaks koori.

Tähelepanek: Küüslaugu puhastamine peale küpsetamist on pea, et võimatu kuna iga sisemine küüslauguküüs muutub peale küpsetamist väga pehmeks ja võib käsitsemisel puruneda. Parima tulemuse saavutamiseks vali värsked ja kõvad sibulad.

Musta küüslaugu valmistamine kasutades kergituskappi

  • Kogus: Kogus varieerub vastavalt poti suurusele.
  • Ajastus: 15 minutit valmistamist ja 3-4 nädalat küpsetamist.
  • Vajalikud seadmed ja vahendid: Kergituskapp, kaanega metallist pott ja foolium.

Juhised:

  1. Ettevalmistused: Kõigepealt määra kindlaks, mitu küüslaugusibulat sinu metallpotti mahub, et teaksid kui mitu küüslaugusibulta ette valmistada. Pott peaks olema koos oma originaalse kaanega või, siis mõne muu sellise kaanega, mis on tihedalt kinni. Seda seepärast, et kui küüslauk küpsema hakkab, eraldub märgatav küüslaugu aroom. Ja mida rohkem küüslaugusibulaid parasjagu valmimas on, seda intensiivsem on ka aroom. Üks lahendus küüslaugulõhna vähendamiseks on küüslauke täis kaanega pott enne kergitisse asetamist lisaks ka pakkida ehk ümbritseda korralikult ja tihedalt alumiiniumfooliumiga.
  2. Keera küüslaugusibulad fooliumisse: Kata iga sibul suure alumiiniumfooliumi lehega. Suru foolium tihedalt vastu küüslaugusibulat, et see oleks täielikult ümbritsetud ja ei oleks avatud pindu. Kui fooliumis on rebend, kasuta rebendi katmiseks teist tükki. See takistab sibula kuivamist ja säilitab sibula loomuliku niiskuse.
  3. Aseta küüslaugusibulad potti: Aseta kõik fooliumisse mähitud sibulad potti, pane potile kaas ja vajadusel ümbritse ka pott tihedalt fooliumiga.
  4. Valmista vastavalt tootja juhendile ette kergituskapp: Eemalda selle põhjast veepaak ja traatrest. Aseta kaanega pott, milles on küüslaugusibulad, otse kergituskapi keskele ja selle põhjas olevale metallpinnale. Vali aeglase küpsetamise režiim, kasutades kergituskappi ilma riiuli ja veeplaadita. Seadista kergituskapp tempateratuurile 60 °C ja lase sellel 3-4 nädalat töötada. Märkus: Olenevalt kergituskapi mudelist võib selle seadistada ka temperatuurile 39 °C ja lasta sellel 3-4 nädalat sisse lülitatud olla. Seda seepärast, et osadel juhtudel saavutab 39 kraadi juures alumiiniumist kuumutusplaat 60 °C .
  5. Kontrolli küüslauku: Pärast 3 nädalat võta potist üks sibul välja ja eemalda sellelt ettevaatlikult foolium. Kasutades väikest nuga, eralda üks küüslauguküüs ja koori see lahti, et paljastada sisemus. See peaks olema väga tumepruun või juba täitsa must. Kui sibul ei ole piisavalt tume, aseta see kergituskappi tagasi ja lase tal seal veel umbes 1 nädal küpseda. Kui pott ei toetu otse kergituskapi metallist alusele, ei saavuta temperatuur ka 60 °C, mis on küüslaugu küpsemise juures ülimalt oluline.

Musta küüslaugu valmistamine kasutades dehüdraatorit ehk toidukuivatit

  • Kogus: Kogus varieerub vastavalt toidukuivati suurusele.
  • Ajastus: 15 minutit valmistamist ja 3 nädalat küpsetamist.
  • Vajalikud seadmed ja vahendid: Toidukuivati, küpsetuskile ja foolium (2).

Juhised:

  1. Keera küüslaugusibulad kõigepealt küpsetamiseks mõeldud kile, seejärel mitme kihi fooliumi sisse.
  2. Kata küüslauk kinni, et hoida niiskust ja küüslauguküüsi kuivamise eest.
  3. Aseta pakend dehüdraatorisse.
  4. Seadista temperatuur 54 kraadini.
  5. Oota kolm nädalat, kuni must küüslauk on valmis (2).

Musta küüslaugu valmistamine kasutades aeglast küpsetajat

  • Kogus: Kogus varieerub vastavalt küpsetaja suurusele.
  • Ajastus: 10 minutit valmistamist ja 2 nädalat küpsetamist.
  • Vajalikud seadmed ja vahendid: Aeglane küpsetaja (2).

Juhised:

  1. Sea oma aeglasel küpsetajal valik soojaks (mitte küpsetamiseks).
  2. Pane terved küüslaugusibulad aeglase küpsetaja sisse.
  3. Oota kaks nädalat, kuni must küüslauk on valmis (2).

Kui see kõik tundub sulle liiga suur mässamine, aga soovid musta küüslaugu tervisekasudest siiski osa saada, siis selle kangelase kasulikke omadusi saab nautida ka tarbides seda toidulisandi kujul.

Isevalmistatud musta küüslaugu säilitamine

Musta küüslaugu säilitamiseks võib küüslaugusibula eraldada üksikuteks küünteks, jätta need oma kesta sisse, pakendada õhukindlatesse kilekottidesse ja hoida sügavkülmas vähemalt 1 aasta. Toatemperatuuril võib musta küüslauku säilitada kuni 3 nädalat ja külmkapis võib seda säilitada kuni 6 kuud (3).

Kokkuvõtteks

Must küüslauk on meile juba ammustest aegadest tuttav tavaline küüslauk, mida on lihtsalt hoolikalt kontrollitud tingimustes mitu nädalat küpsetatud. Selline protsess muudab küüslaugu värvi ja maitset ja suurendab oluliselt ka küüslaugu antioksüdantide aktiivsust. 

Tegelikult ongi just mustas küüslaugus sisalduvad antioksüdandid need, mis on tõenäoliselt põhjuseks selle potentsiaalsele kasulikkusele südamele, maksale, veresuhkrule ja ajule, samuti ka tema võimalikele vähivastastele omadustele.

Mustal küüslaugul ei tundu olevat suuri kõrvaltoimeid, kuid peaksid seda suurtes kogustes vältima, kui võtad verd vedeldavaid ravimeid või oled küüslaugu suhtes allergiline.

Ülitundlikkuse puhul mõne koostisosa suhtes ära kasuta siin loos kirjeldatud tooteid. Siin edastatud teabel on ainult informatiivne eesmärk ja seda ei tohiks pidada tervishoiuteenusteks ega meditsiiniliseks diagnoosiks ja raviks. Seda teavet ei tohiks võtta garantiina saavutatavate tulemuste tagamisel. Saadud teave ei ole mõeldud ka sinu arsti või teiste tervishoiutöötajate nõuannete asendamiseks. Ära kasuta siin olevat teavet terviseprobleemi diagnoosimiseks või raviks. Terviseprobleemi, ravi ja ravimite tarvitamise korral, enne ravi muutmist või katkestamist tuleb pidada nõu tervishoiutöötajaga, seda ka juhul, kui sul on kahtlus, et sul võib olla terviseprobleeme. Mitte kasutada toidulisandeid mitmekesise toitumise asendajana. Oluline on toituda mitmekülgselt ja tasakaalustatult, harrastada tervislikku elustiili ja kuulata ka oma sisetunnet!

Autor: Maria-Helena Loik

Pildid: Pexels.com, Pixabay.com, Shutterstock.com

Allikad:

  1. 6 Impressive Health Benefits of Black Garlic (healthline.com)
  2. Black Garlic: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More (webmd.com)
  3. Black Garlic: How to Make it at Home | Brod & Taylor (brodandtaylor.com)
  4. A Perspective on the Maillard Reaction and the Analysis of Protein Glycation by Mass Spectrometry: Probing the Pathogenesis of Chronic Disease – PMC (nih.gov)
  5. Five things everyone should know about…The Maillard Reaction – Grow (wisc.edu)
  6. What’s the deal with black garlic? | SBS Food
  7. The Origins Of Black Garlic (tastingtable.com)
  8. Would YOU pay £3.50 for a bulb of ‘black garlic’? Farmer unveils preserving method inspired by 4,000-year-old recipe – and it’s proved a hit with diners at The Ritz! | Daily Mail Online
  9. 092013bbgarlicculinary.pdf (uwyo.edu)
  10. Evolution of some physicochemical and antioxidant properties of black garlic whole bulbs and peeled cloves – PubMed (nih.gov)
  11. Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application – PubMed (nih.gov)
  12. The Comparison of the Contents of Sugar, Amadori, and Heyns Compounds in Fresh and Black Garlic – PubMed (nih.gov)
  13. Antioxidant Supplements: What You Need To Know | NCCIH (nih.gov)
  14. Physicochemical and antioxidant properties of black garlic – PubMed (nih.gov)
  15. Diabetes – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)
  16. Beneficial Effects of an Aged Black Garlic Extract in the Metabolic and Vascular Alterations Induced by a High Fat/Sucrose Diet in Male Rats – PubMed (nih.gov)
  17. Antioxidant effect of garlic and aged black garlic in animal model of type 2 diabetes mellitus – PubMed (nih.gov)
  18. Antioxidant mechanism of black garlic extract involving nuclear factor erythroid 2-like factor 2 pathway – PubMed (nih.gov)
  19. Fermented garlic protects diabetic, obese mice when fed a high-fat diet by antioxidant effects – ScienceDirect
  20. Aged (Black) versus Raw Garlic against Ischemia/Reperfusion-Induced Cardiac Complications – PubMed (nih.gov)
  21. The effects of black garlic (Allium satvium) extracts on lipid metabolism in rats fed a high fat diet – PubMed (nih.gov)
  22. Reduction of blood lipid parameters by a 12-wk supplementation of aged black garlic: a randomized controlled trial – PubMed (nih.gov)
  23. Frontiers | Black Garlic Improves Heart Function in Patients With Coronary Heart Disease by Improving Circulating Antioxidant Levels (frontiersin.org)
  24. Inflammation and Alzheimer’s Disease: Mechanisms and Therapeutic Implications by Natural Products – PMC (nih.gov)
  25. Neuroprotective Effects of Aged Garlic Extract on Cognitive Dysfunction and Neuroinflammation Induced by β-Amyloid in Rats – PubMed (nih.gov)
  26. The effects of black garlic on the working memory and pyramidal cell number of medial prefrontal cortex of rats exposed to monosodium glutamate – PubMed (nih.gov)
  27. Individual differences on immunostimulatory activity of raw and black garlic extract in human primary immune cells – PubMed (nih.gov)
  28. Aged garlic extract has potential suppressive effect on colorectal adenomas in humans – PubMed (nih.gov)
  29. Aged garlic extract prevents a decline of NK cell number and activity in patients with advanced cancer – PubMed (nih.gov)
  30. Randomized double-blind factorial trial of three treatments to reduce the prevalence of precancerous gastric lesions – PubMed (nih.gov)
  31. Fifteen-Year Effects of Helicobacter pylori, Garlic, and Vitamin Treatments on Gastric Cancer Incidence and Mortality – PMC (nih.gov)
  32. Hepatoprotective effect of aged black garlic extract in rodents – PubMed (nih.gov)
  33. Hepatoprotective effect of aged black garlic on chronic alcohol-induced liver injury in rats – PubMed (nih.gov)
  34. Fermented garlic protects diabetic, obese mice when fed a high-fat diet by antioxidant effects – ScienceDirect
  35. Garlic | NCCIH (nih.gov)
  36. Aged garlic extract may be safe for patients on warfarin therapy – PubMed (nih.gov)
  37. Allergic hypersensitivity to garlic and onion in children and adults – PubMed (nih.gov)
  38. Eat garlic to keep respiratory diseases at bay | TheHealthSite.com
  39. (PDF) Black Garlic and Its Therapeutic Benefits (researchgate.net)
  40. aged black garlic exerts anti-inflammatory effects by decreasing no and proinflammatory cytokine production with less cytoxicity in LPS-stimulated raw 264.7 macrophages and LPS-induced septicemia mice – PubMed (nih.gov)
  41. Desk Reference to Nature’s Medicine – Steven Foster; Rebecca L. Johnson: 9780792236665 – AbeBooks
  42. Black Garlic: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More (webmd.com)

Kas sellest postitusest oli abi?

Lisa kommentaar

×

Ostukorv

´