Lühidalt öeldes on liposoomsed vitamiinid ja teised toidulisandid liposoomi (mis on väike rasvarakkude tasku) pakendatud toitained. Selline pakendamise viis mitte ainult ei aita säilitada toitaineid, vaid võib parandada ka nende imendumist kehas.

Tõhus imendumine ongi tegelikult just see peamine põhjus, miks liposomaalseid toidulisandeid traditsioonilistest paremaks peetakse.  Aga, liposoomsetel vitamiinidel on teisigi eeliseid.

Siin loos kirjutamegi kõigest, mida liposoomsete vitamiinide kohta teadma peaksid. Sellest mis on liposoom, mis on liposoomne tehnoloogia, mis on liposoomsed vitamiinid ja milliseid kasutegureid peale parema imendumise liposoomsetel vitamiinidel sulle veel pakkuda on.

Mis on liposoom?

Liposoomid on väikesed sfäärilise kujuga kunstlikud vesiikulid (vesiikulite ülesanne on ainete transport või säilitamine raku sees), millel on vähemalt üks lipiidide kaksikkiht ja mida saab luua kolesteroolist ja looduslikest mittetoksilistest fosfolipiididest. 

Liposoomid koosnevadki enamasti just fosfolipiididest, eriti fosfatidüülkoliinist (tuntud ka kui vitamiin B4), mis on tõhus antioksüdant ja mängib olulist rolli inimeste rakkude tuuma ja membraani ainevahetuses. Fosfolipiidid on peamised rakumembraani komponendid, moodustades membraani fosfolipiidse kaksikkihi (2).

Liposoom on tuletatud kahest kreekakeelsest sõnast: “Lipos”, mis tähendab rasva ja “Soma”, mis tähendab keha. See viitabki peamiselt rasvast ehk lipiididest koosnevale rakumembraani sarnasele sfäärilisele (kerajale) kaksikkihile. 

Seega, liposoomid sarnanevad oma ülesehituselt rakkudega. Täpsemalt, liposoomi lipiidide kaksikkiht on struktuurilt ja koostiselt väga sarnane kõiki meie keharakke katva membraaniga. 

Ja just seetõttu, et nad meie endi keharakke jäljendavad, toimivadki liposoomid kui äärmiselt kasulikud ja tõhusad vahendid mille abil tagada paljude erinevate toitainete kohaletoimetamine ja imendumine (1).

Lisaks biosaadavusele on liposoomid paljulubavad mitmete erinevate ravimite ja toitainete kohaletoimetamiseks ka oma suuruse ning hüdrofoobse (kalduvus vett tõrjuda või veega mitte seguneda) ja hüdrofiilse (kalduvus veega seguneda, lahustuda või nö märjaks saada) iseloomu tõttu (9).

Mis_on_liposoom_ja_mis_on_liposoomne_vitamiin

Liposoomsed vitamiinid ja liposoomne tehnoloogia – läbimurre toidulisandite tehnoloogias

Liposoompreparaatide revolutsioon põhineb looduslikul nähtusel. Nimelt püüavad fosfolipiidid teatud tingimustel vedelikke lipiidimullidesse. See, kas need vedelikud sisaldavad vitamiine, mineraale või mikroelemente, ei oma liposoomi (rasva) jaoks tähtsust. Seda vitamiini, mineraalaine ja teiste ainete kinnipüüdmise ehk ümbritemise nähtust lipiidide poolt nimetatakse ka kapseldamiseks. Vesilahustes olevad olulised ained on seega juba moodustumise faasis automaatselt liposoomide poolt ümbritsetud. 

Liposoomidega rikastatud toiduaine on seega “liposoomne”, kui toidus sisalduv esmane toimeaine on suletud liposoomidesse.

Toimub süntees, mis võimaldab vitamiine, mineraale või mikroelemente kergemini transportida. Mis tahes toimeaine eesmärk on jõuda transportimise käigus limaskesta ja sooleepiteelirakkude kaudu vereringesse ning sealt rakku.

Liposoomi nimetus kerkis esmakordselt esile 1964. aastal, kui Briti hematoloog dr Alec D. Bangham ja R. W. Horne katsetasid instituudi uut elektronmikroskoopi, lisades kuivadele fosfolipiididele negatiivset värvi (Kumar et al. 2010, Bangham 1993). 

Peale avastamist kasutati liposoome peamiselt ravimite (nagu näiteks vähiravimite) tõhusaks kohaletoimetamiseks rakku. Kuid kuna liposoomsetel vitamiinidel või mis tahes muud tüüpi toidulisanditel on alternatiivsete traditsiooniliste toidulisandite ees mitmeid märkimisväärseid eeliseid, siis on viimastel aastatel selle põneva tehnoloogia suurt potentsiaali hakatud üha enam hindama, pidevalt edasi arendama ja kasutama ka toidulisandite valdkonnas (7). 

Liposomaalse kapseldamise (mitte segi ajada füüsiliste kapslite kapseldamisega) tehnoloogia on tipptehnoloogiline meetod liposoomide valmistamiseks, mis kapseldavad erinevaid aineid.

Liposomaalse kapseldamise tehnoloogia süsteemil on ainulaadsed omadused, mis aitavad parandada toidulisandite imendumist ja tõhusust.

Liposomaalse kapseldamise tehnoloogia:

  • sarnaselt rakumembraanidele, mähib toitained kahekihilisse fosfolipiidmembraani,
  • kaitseb toitaineid seedesüsteemi eest,
  • tagab tervete liposoomide maksimaalse imendumise vereringesse,
  • transpordib toitained otse rakkudesse kus neid kõige rohkem vaja on,
  • saavutab toitainete püsivama vabanemise,
  • kaitseb toitaineid oksüdatsiooni, pH ja temperatuuri eest,
  • kaitseb toitainete ära kasutamist soolestiku mikrobioomi poolt.

Kuna liposoom sarnaneb oma ehituselt rakumembraaniga ehk rakukestaga, siis on selle transportimine rakku oluliselt efektiivsem kui teiste mitte-kapseldatud ainete transport. Selle tulemuseks on peaaegu täielik aine kohaletoimetamine. Taolise optimeeritud imendumise kaudu saab oluliselt suurendada ka biosaadavust, mis toimeaine mõju maksimeerib.

Liposomaalsete preparaatide tõhusust on lihtsam mõista, kui arvestada traditsiooniliste suukaudsete mitteaktiivsete (vs bioaktiivsed) tablettide-kapslite aeglasemat imendumist ja madalamat biosaadavust. Seega ilmneb üha enam, et erinevate asendamatute toitainete – vitamiinide, mineraalide – kapseldatus liposoomides toob kaasa märkimisväärsed tervisemõjud ravi vajavate inimeste igapäevaelus.

Liposoomsed vitamiinid ja mineraalained ning nende kasutegurid – kuidas liposoomsed toidulisandid toimivad ning miks nad paremad on?

Liposoomid on orgaanilised ained, mis on valmistatud fosfolipiididest, mis on ehituskivideks ka inimese rakkudes. Need toimivad tõhusate kohaletoimetamise mehhanismidena toiduainete ja toitainete transportimiseks olulistesse kudedesse ja organitesse. 

Liposoomid kaitsevad toitaineid soolestikus leiduvate seedemahlade poolt lagunemise eest ja nii satub molekul otse soolestikku ning sealt edasi vereringesse. Tänu liposoomidele, millel on rakumembraaniga sarnane struktuur, imendub see kergesti ja selles sisalduvad toitained vabanevad rakku.

Liposoomide kasutamine ravimite kohaletoimetamise hõlbustamiseks on juba avaldanud suurt mõju paljudele biomeditsiini valdkondadele. On näidatud, et need on kasulikud terapeutiliste ühendite stabiliseerimiseks, rakkude ja kudede omastamise takistuste ületamiseks ning ühendite bioloogilise jaotumise parandamiseks sihtpunktidesse. 

See võimaldab kapseldatud ühendite tõhusat kohaletoimetamist sihtkohtadesse, minimeerides samal ajal süsteemset toksilisust. 

Liposoomidel on mitmeid omadusi, mis muudavad need paljude toidulisandite jaoks ideaalseks. Järgnevalt on toome ära liposoomsete vitamiinide ja teiste liposoomsete toidulisandite 5 peamist eelist (7).

Liposoomsed_vitamiinid_vs_tavalised_vitamiinid_ehk_liposoomsete_vitamiinide_tervisekasud

Liposoomsete vitamiinide ja teiste liposoomsete toidulisandite ning ravimite 5 peamist eelist:

1. Liposoomsed vitamiinid, mineraalid ja teised toidulisandid on paremini imenduvad

Paljudel toidulisanditel on madal imendumismäär ehk biosaadavus, mis tähendab tegelikult lihtsalt seda, et sinu keha peab tablettide ja kapslite lagundamiseks ning sealt toitainete kättesaamiseks palju tööd tegema. Liposoomsete vitamiinide imendumiskiirus võib olla aga ligi kaheksa korda suurem kui teistel manustamise viisidel. 

See on kiirus, millega toimeaine jõuab sinu vereringesse. Mida suurem on toimeaine biosaadavus, seda suurem on selle mõju organismile (3, 7, 10). 

See on oluline eelis kõikidele toidulisandite tarbijatele, ennekõike on liposoomsed vitamiinid ja mineraalained olulised aga just neile, kes põevad kroonilisi haigusi, kelle raku ainevahetus on nõrgenenud ja ei toimi enam nii efektiivselt kui peaks või, kes on parasjagu haigestunud ja vajavad mingi vitamiini või ravimi kiiret toimet.

Liposoomid võivad toitaine biosaadavust suurendada lausa kuni 8 korda.

Liposoomid imenduvad eelistatult sooleseinast ehk sooleseina rakkudest, kuna need koosnevad fosfolipiididest niisamuti nagu ka meie rakumembraanid. Normaalse rasvade imendumise kaudu satuvad toimeained seejärel otse enterotsüütidesse (soolerakkudesse) ja sealt edasi lümfisüsteemi kaudu verre. 

Seega saab vältida ka esmast metabolismi ehk ainevahetust. Eriti oluline on see just nende inimeste jaoks, kellel on maksafunktsioon mõne kurnava haiguse tagajärjel nõrgaks jäänud ning organismil on kiirelt toitaineid nagu vitamiine ja mineraalaineid ning teisi organismi tööks olulisi aineid vaja (4).

2. Liposoomid kaitsevad toitaineid lagunemise eest

Kui toidulisandid liiguvad läbi keha, siis need lagunevad. See tähendab, et seedemahlad, ensüümid ja soolebakterid interakteeruvad toidulisandiga ning muudavad toidulisandi seetõttu sageli vähem tõhusaks. Seda tüüpi lagunemine toimub tavaliselt traditsiooniliste toidulisandite puhul. Liposoom pakub aga toitainetele mao karmi keskkonna ja ensüümide lagundava toime eest loomulikku kaitset, võimaldades neil sel moel nö ellu jääda ning ettenähtud viisil ka töötada (5, 7).

Liposoomse kapseldamise puhul on tõestatud, et nii suudetakse stabiliseerida kapseldatud aineid ning kaitsta neid erinevate väliste tegurite ning ka ensümaatiliste muutuste eest (5). Seega on liposoomidel tugev kaitsev funktsioon. 

3. Liposoomsete vitamiinide puhul piisab väiksematest annustest 

Kuna liposoomid imenduvad kehas kergesti, saavad liposoomsete vitamiinide kasutajad toidulisanditest rohkem kasu, sest manustada on vaja väiksemaid annuseid. See on ökonoomne nii toidulisandite tootjatele kui ka nende tarbijatele. Samuti vähendab liposoomsete vtamiinide tarbimine teatud toitainete kõrvalmõjusid (7).

4. Liposoomid kõrvaldavad lisaainete vajaduse

Paljud toidulisandid sisaldavad erinevaid lisaaineid, nagu mahuained, glaseerained, paakumisvastased ained, želatiin jne. Liposoomsed vitamiinid selliseid lisaaineid aga ei vaja, sest nende tootmisel kasutatakse orgaanilisi materjale (7).

5. Liposoomid võivad tervisele ka täiendavat kasu pakkuda

Liposoomitehnoloogiat kasutatakse paljudes vitamiinides ja muudes toidulisandites, nagu näiteks liposoomses C-vitamiinis, liposoomses D-vitamiinis ja mitmetes teisteski toidulisandites, aga liposoomidel on ka oma toiteväärtused. 

Nimelt mängivad liposoomid organismis üliolulist rolli asendades kahjustatud fosfolipiide, mis on olulised rakkude kaitsva membraani säilitamiseks. Seega, lisaks liposoomsetes vitamiinides sisalduvate toitainete kasulikkusele võivad liposoomid aidata säilitada ka sinu rakkude tervist.

Liposoomid mängivad organismis üliolulist rolli, asendades kahjustatud fosfolipiide, mis on olulised rakkude kaitsva membraani säilitamiseks (7).

Ecoshi_Liposoomne_C-vitamiin

Ecoshi liposoomne C-vitamiin ja selle eelised

Näiteks C-vitamiin ehk askorbiinhape on ideaalne liposoomide abil kehasse viidav aine ja hea näide liposomaaltehnoloogia tulemuste eelistest. C-vitamiin on vees lahustuv elutähtis aine, mis mängib toetavat rolli kollageeni sünteesis, energia metabolismis ja immuunsüsteemi toimimises. Antioksüdandina võitleb C-vitamiin raku stressiga. Seetõttu tuleb selle elutähtsa vitamiini päevane vajadus kindlasti rahuldada. 

Ecoshi liposoomne C-vitamiin pakub revolutsioonilist viisi tervise parandamiseks, kuna sellel on parem imendumistase kui traditsioonilisel mitteaktiivse toimeainega kapslil või tabletil.  Kuna C-vitamiini molekulid on kapseldatud nano-suuruses kaitsvatesse liposoomidesse, siis aitavad need vältida seedetõkkeid kaitstes sel moel C-vitamiini hävinemise eest. 

Nii transporditakse liposoomne C-vitamiin vereringe kaudu otse rakkudesse. Seetõttu pakub see oluliselt paremat biosaadavust. Lisaks aitab liposoomsus välistada sooletalumatust ja ärritust, mida puhas askorbiinhape võib oma kanguse tõttu põhjustada.

Ecoshi liposoomne C-vitamiini on välja töötatud koostöös TalTechi emeriitprofessor ja toitumisteadlase Raivo Vokkiga, kelle juhendamisel sai kogu protsess algusest lõpuni läbi töötatud, uurimistöö ulatuses läbi katsetatud ja kirja pandud. Projekt sai tuge EAS-i Innovatsiooniosakute toetusmeetmest perioodil 21.09.2020 kuni 31.05.2021.

Seega võib kokkuvõtvalt öelda, et Ecoshi liposoomne C-vitamiin pakub tavalise C-vitamiini ees mitmeid olulisi eeliseid nagu näiteks: 

  • vitamiinide parem kohaletoimetamine,
  • kõrge rakusisene omastatavus,
  • liposoomsete vitamiinide tarbimine aitab vältida ka üledoosi, kuna vitamiini ümbritsev fosfolipiidide kiht võimaldab suuremal kogusel toimeainel rakku jõuda,
  • c-vitamiini liigselt hapukas maitse ja olemus on pehmendatud letsitiini fosfolipiididega,
  • kiirem dissotsiatsioon, mis võimaldab vitamiini tõhusamalt toimetada konkreetse organi/koeni,
  • vitamiini sihipärane kontrollitud vabanemine organismis,
  • vitamiini interaktsioonide vähendamine teiste molekulide ja ümbritseva keskkonnaga,
  • füüsilise stabiilsuse tugevdamine, mis ei lase erinevatel ainetel lahuses omavahel liituda ega neil gravitatsiooni tõttu eralduda (6).

Kas liposoomsed vitamiinid ja muud toidulisandid on ohutud?

Liposoomset tehnoloogiat on ravimite kohaletoimetamiseks kasutatud juba enam kui kaks aastakümmet. Selle aja jooksul ei ole liposoomidel endil kõrvaltoimeid täheldatud.

NB! Siin esitatud teave on ainult informatiivsel eesmärgil, seega ärge kasutage seda oma terviseprobleemide diagnoosimiseks ega raviks. Ärge pidage siinset infot kui tagatist soovitud tulemuste saavutamiseks, sest see pole mõeldud teie arsti või muu tervishoiutöötaja nõuannete asendamiseks. Enne toidulisandite tarbimist konsulteeri kindlasti arstiga ja/või terapeudiga, et vältida võimalikke vastunäidustusi ja soovimatuid kõrvalmõjusid.

Autorid: Agnes Laine ja Maria-Helena Loik

Pildid: Pexels.com, Pixabay.com, Shutterstock.com

Allikad: 

  1. Liposoomide revolutsioon vitamiinide inimorganismi viimises (postimees.ee)
  2. Liposome – Wikipedia
  3. Curcumin Study (actinovo.com)
  4. Liposomal formulations for enhanced lymphatic drug delivery – ScienceDirect
  5. Nanoliposomes and their applications in food nanotechnology – PubMed (nih.gov)
  6. Nano-encapsulation as a promising approach for targeted delivery and controlled release of vitamins (translateyar.ir)
  7. Top 5 Health Benefits of Liposomal Supplements | Nutrapakusa
  8. Frontiers | Advances and Challenges of Liposome Assisted Drug Delivery (frontiersin.org)
  9. Liposome: classification, preparation, and applications – PMC (nih.gov)
  10. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury – PMC (nih.gov)

Kas sellest postitusest oli abi?

Lisa kommentaar

×

Ostukorv