Levinud arvamuse kohaselt viitab kõrge kolesteroolinäit suurenenud riskile haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse (nt ateroskleroosi) ning võib tekitada probleeme sapikividega, kirjutab toitumistarkuse portaalis terviseterapeut ja toitumisnõustaja Liis Orav.

Siiski tuleb märkida, et üldkolesteroolist palju olulisem näitaja on LDL- ja HDL-kolesterooli vahekord ehk kehas oleva nn. halva ja hea kolesterooli suhe, mis peaks olema alla 2,5:1. Kogukolesterooli ja HDL-i suhe peaks olema alla 4,2 :1.

Kolesterool on eluks vajalik!

Kolesterooli iga hinna eest langetada soovivatele inimestele tuleb aga meelde tuletada fakti, et kolesterool on ülioluline rakumembraanide koostisosa, ilma milleta ei moodustata ühtki rakku meie kehas. Kolesterooli on tarvis ka selleks, et organismis saaksid tekkida sapphapped, suguhormoonid ja D-vitamiin. Aju koosneb valdavalt rasvadest sh kolesteroolist ning umbes poole vajalikust kolesteroolist toodab aju. Kõige rohkem toodab kolesterooli maks.

Kolesterool aitab parandada haavu näiteks lappida katkiseid ja põletikulisi veresooni ja kaitsta nahka kahjustuste eest. Lihtsalt öeldes ei ole kolesteroolil võimalik ilma põletikuta kehas veresoonte seintele koguneda ning seeläbi südamehaigusi ja insulte põhjustada. Ilma põletikuta liigub kolesterool kehas vabalt ringi, just nagu loodus ette on näinud. Just pikaaegne põletik on see, mis põhjustab kolesterooli kuhjumise. Tuleb ka meeles pidada, et ohtlik ei ole mitte igasugune kolesterool, vaid veres ringlev oksüdeerunud ehk rääsunud kolesterool. Järgnevalt on välja toodud taimed, ained ja meetodid, mis kolesteroolitaset optimeerida aitavad.

Tarbi kiudaineid!

Kiudainerikkad toidud aitavad vähendada kolesterooli imendumist sooltes, seovad üleliigse ja ja aitavad kehast väljutada. Tasub meeles pidada, et kiudaine on taimne kareaine, seega loomsed toidud (sealhulgas kiuline ja raskeltnäritav liha) seda ei sisalda. Parimad kiudained on selleris, kapsas, õuntes, ubades, läätsedes, selleris, kuivatatud ploomides, tatras, täisteraodras ja –kaerahelvestes. Nisukliide ja üldse teraviljaga ei maksaks siiski üle pingutada, sest järjest rohkem esineb varjatud gluteeni- ehk nisuvalgutalumatust, millest inimesed ise teadlikudki ei pruugi olla. Kui tunned teravilja (sh nisukliide) söömise järel raskustunnet ja tundub, et seedimine pigem aeglustub, võib kahtlustada talumatust.

Söö oomega rikast kala!

Oomega-3-rasvhapped tõstavad HDL kolesterooli taset ja vähendavad kolesterooli oksüdeerumise ohtu. Oomega-3-rasvhapped toimivad põletikuvastaselt ja hoiavad vere voolavana. Parimaks oomega-3 allikaks on rasvane külmaveekala: heeringas, makrell, sardiinid ja lõhe. Samuti saab oomega-3 rasvhappeid lina-, kanepi-, kõrvitsa- ja chiaseemnetest ning nende õlidest.

Pähklid ja seemned

Pähklid ja seemned on täis väärtuslikke õlisid, mis aitavad vähendada kehas põletikku ja seega reguleerivad hästi kolesteroolitaset. Need tervislikud ja maitsvad palad sisaldavad lisaks asendamatutele rasvhapetele ka E-vitamiini, mis hoiab kolesterooli rääsumast ja kahjulikuks muutumast. Eriti soovitatavad on kõrge kiudainesisaldusega oomega-3 rikkad Kreeka pähklid, aga ka pistaatsiad, mandlid ja india pähklid. Hoidu pähklitest, mis on soolatud või suhkrustatud, kuna need ei kuulu kahjuks tervisetoitude nimekirja.

Joo musta teed!

Must tee

 

Tee on kolesterooli langetava toimega. USA Põllumajandusministeeriumi poolt läbiviidud uuringu väitel vähendab must tee vererasvade taset ligi 10% võrra juba 3 nädala jooksul. Teadustöö tulemuste põhjal järeldati, et musta tee joomine aitab vähendada riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse. Roheline tee on rikas antioksüdantide poolest, mis kaitsevad kolesterooli rääsumast. Samuti aitab roheline tee kehast liigset rasva n-ö välja pesta. Joo teed ilma suhkruta, nii aitad puhastumisele veelgi kaasa.

 

Avokaado sisaldab rohkelt mineraale, vitamiine ja monoküllastamata rashappeid!

Avokaado on suurepärane monoküllastamata rasvade allikas, mis aitab tõsta HDL kolesterooli, LDL-kolesterooli samal ajal langetades. Lisaks muule sisaldab avokaado ainet nimega beeta-sitosterool, mis vähendab toidust imenduva kolesterooli hulka.

Kakao on jumalate taim!

Kakao on üks antioksüdantiderikkaimaid taimi terves maailmas. Muu hulgas aitab see võimas vili tõsta ka HDL-kolesterooli taset. Uurimusest selgus, et inimestel, kes tarbisid 12 nädala jooksul kakaopulbrit, tõusis HDL-kolesterooli tase lausa 24% võrra. Parim oleks tarbida mahedalt kasvatatud toorkakaod. Kui seda võimalust ei ole, siis tuleks valida kõrge kakaosisaldusega mõrušokolaad, mis piimašokolaadiga võrreldes sisaldab kolm korda rohkem antioksüdante, mis hoiab ära vereliistakute üksteise külge kleepumise ja arterite ummistumise.

Söö küüslauku!

Küüslauk

Küüslauk on looduslik antibiootikum, mis toimib viiruste ja bakterite vastaselt, vähendab vereliistakute kokkukleepumist ja alandab vererõhku. See imevili kaitseb veresooni, takistades kolesteroolil arteriseintele liimumast ning hoiab seega ära hilisemate ladestuste ohu. Tarvitage küüslauku ohtralt just värskena, nii väljendub selle imetaime jõud kõige võimsamalt.

Luteiin

Luteiini sisaldavad toidud hoiavad silmad terved, kuid peale selle on avastatud, et luteiin kaitseb arteri seinu kolesterooliladestuste eest, hoides ära ummistumise ning vähendades infarkti ohtu. Rikkalikult luteiini sisaldavad tumerohelised lehtviljad (spinat, lehtpeet, kale (lehtkapsas), brokoli, aga ka porgandid ja tumedad marjad (mustikad, mustsõstrad, vaarikad, maasikad).

Igasugune füüsiline liikumine on kehale hea!

Liikumine

Liikumine ja füüsiline aktiivsus soodustab vere hapnikusisalduse tõusu, vereringe paranemist, keha happesuse vähenemist ja kolesterooli tõstvate stessihormoonide langetamist. Kõik need tegurid toovad omakorda kaasa kolesteroolitaseme alanemise ja immuunsüsteemi aktiveerumise.

NO Stress!

Kõrge stressitase kergitab läbi stressihormoonide ka põletikuaineid ja sellega seonduvalt kolesterooli taset. Meditatsioon, jooga, hea uni, meeldiv seltskond ja rõõmus meel aitavad kehal stressi leevendada ja kolesterooli alandada.
Toidulisanditest on rahva seas kuulus Ashwagandha kui looduslik rahusti stressi leevendaja 

Kolesterooli normid

Üldkolesterool: < 5 mmol/l
LDL- ehk halb kolesterool: < 3 mmol/l
HDL- ehk hea kolesterool: > 1 mmol/l
Triglütseriidid: < 2 mmol/l

Allikad:

  1. Terviseuudised
  2. Toidutare
  3. Preventdisease.com

 

Kas sellest postitusest oli abi?
Anna teada, kas artiklist oli kasu. Ainult nii saame me ennast parandada.
Jah133
Ei2

Su kehale võiksid sobida need tooted:

Sulge menüü
×
×

Ostukorv