Lühidalt öeldes on liposoomsed vitamiinid ja teised toidulisandid liposoomi (mis on väike rasvarakkude tasku) pakendatud toitained. Selline pakendamise viis mitte ainult ei aita säilitada toitaineid, vaid võib parandada ka nende imendumist kehas.

Tõhus imendumine ongi tegelikult just see peamine põhjus, miks liposomaalseid toidulisandeid traditsioonilistest paremaks peetakse.  Aga, liposoomsetel vitamiinidel on teisigi eeliseid.

Siin loos kirjutamegi kõigest, mida liposoomsete vitamiinide kohta teadma peaksid. Sellest mis on liposoom, mis on liposoomne tehnoloogia, mis on liposoomsed vitamiinid ja milliseid kasutegureid peale parema imendumise liposoomsetel vitamiinidel sulle veel pakkuda on.

Mis on liposoom?

Liposoomid on väikesed sfäärilise kujuga kunstlikud vesiikulid (vesiikulite ülesanne on ainete transport või säilitamine raku sees), millel on vähemalt üks lipiidide kaksikkiht ja mida saab luua kolesteroolist ja looduslikest mittetoksilistest fosfolipiididest. 

Liposoomid koosnevadki enamasti just fosfolipiididest, eriti fosfatidüülkoliinist (tuntud ka kui vitamiin B4), mis on tõhus antioksüdant ja mängib olulist rolli inimeste rakkude tuuma ja membraani ainevahetuses. Fosfolipiidid on peamised rakumembraani komponendid, moodustades membraani fosfolipiidse kaksikkihi (2).

Liposoom on tuletatud kahest kreekakeelsest sõnast: “Lipos”, mis tähendab rasva ja “Soma”, mis tähendab keha. See viitabki peamiselt rasvast ehk lipiididest koosnevale rakumembraani sarnasele sfäärilisele (kerajale) kaksikkihile. 

Seega, liposoomid sarnanevad oma ülesehituselt rakkudega. Täpsemalt, liposoomi lipiidide kaksikkiht on struktuurilt ja koostiselt väga sarnane kõiki meie keharakke katva membraaniga. 

Ja just seetõttu, et nad meie endi keharakke jäljendavad, toimivadki liposoomid kui äärmiselt kasulikud ja tõhusad vahendid mille abil tagada paljude erinevate toitainete kohaletoimetamine ja imendumine (1).

Lisaks biosaadavusele on liposoomid paljulubavad mitmete erinevate ravimite ja toitainete kohaletoimetamiseks ka oma suuruse ning hüdrofoobse (kalduvus vett tõrjuda või veega mitte seguneda) ja hüdrofiilse (kalduvus veega seguneda, lahustuda või nö märjaks saada) iseloomu tõttu (9).

Mis_on_liposoom_ja_mis_on_liposoomne_vitamiin

Liposoomsed vitamiinid ja liposoomne tehnoloogia – läbimurre toidulisandite tehnoloogias

Liposoompreparaatide revolutsioon põhineb looduslikul nähtusel. Nimelt püüavad fosfolipiidid teatud tingimustel vedelikke lipiidimullidesse. See, kas need vedelikud sisaldavad vitamiine, mineraale või mikroelemente, ei oma liposoomi (rasva) jaoks tähtsust. Seda vitamiini, mineraalaine ja teiste ainete kinnipüüdmise ehk ümbritemise nähtust lipiidide poolt nimetatakse ka kapseldamiseks. Vesilahustes olevad olulised ained on seega juba moodustumise faasis automaatselt liposoomide poolt ümbritsetud. 

Liposoomidega rikastatud toiduaine on seega “liposoomne”, kui toidus sisalduv esmane toimeaine on suletud liposoomidesse.

Toimub süntees, mis võimaldab vitamiine, mineraale või mikroelemente kergemini transportida. Mis tahes toimeaine eesmärk on jõuda transportimise käigus limaskesta ja sooleepiteelirakkude kaudu vereringesse ning sealt rakku.

Liposoomi nimetus kerkis esmakordselt esile 1964. aastal, kui Briti hematoloog dr Alec D. Bangham ja R. W. Horne katsetasid instituudi uut elektronmikroskoopi, lisades kuivadele fosfolipiididele negatiivset värvi (Kumar et al. 2010, Bangham 1993). 

Peale avastamist kasutati liposoome peamiselt ravimite (nagu näiteks vähiravimite) tõhusaks kohaletoimetamiseks rakku. Kuid kuna liposoomsetel vitamiinidel või mis tahes muud tüüpi toidulisanditel on alternatiivsete traditsiooniliste toidulisandite ees mitmeid märkimisväärseid eeliseid, siis on viimastel aastatel selle põneva tehnoloogia suurt potentsiaali hakatud üha enam hindama, pidevalt edasi arendama ja kasutama ka toidulisandite valdkonnas (7). 

Liposomaalse kapseldamise (mitte segi ajada füüsiliste kapslite kapseldamisega) tehnoloogia on tipptehnoloogiline meetod liposoomide valmistamiseks, mis kapseldavad erinevaid aineid.

Liposomaalse kapseldamise tehnoloogia süsteemil on ainulaadsed omadused, mis aitavad parandada toidulisandite imendumist ja tõhusust.

Liposomaalse kapseldamise tehnoloogia:

  • sarnaselt rakumembraanidele, mähib toitained kahekihilisse fosfolipiidmembraani,
  • kaitseb toitaineid seedesüsteemi eest,
  • tagab tervete liposoomide maksimaalse imendumise vereringesse,
  • transpordib toitained otse rakkudesse kus neid kõige rohkem vaja on,
  • saavutab toitainete püsivama vabanemise,
  • kaitseb toitaineid oksüdatsiooni, pH ja temperatuuri eest,
  • kaitseb toitainete ära kasutamist soolestiku mikrobioomi poolt.

Kuna liposoom sarnaneb oma ehituselt rakumembraaniga ehk rakukestaga, siis on selle transportimine rakku oluliselt efektiivsem kui teiste mitte-kapseldatud ainete transport. Selle tulemuseks on peaaegu täielik aine kohaletoimetamine. Taolise optimeeritud imendumise kaudu saab oluliselt suurendada ka biosaadavust, mis toimeaine mõju maksimeerib.

Liposomaalsete preparaatide tõhusust on lihtsam mõista, kui arvestada traditsiooniliste suukaudsete mitteaktiivsete (vs bioaktiivsed) tablettide-kapslite aeglasemat imendumist ja madalamat biosaadavust. Seega ilmneb üha enam, et erinevate asendamatute toitainete – vitamiinide, mineraalide – kapseldatus liposoomides toob kaasa märkimisväärsed tervisemõjud ravi vajavate inimeste igapäevaelus.

Liposoomsed vitamiinid ja mineraalained ning nende kasutegurid – kuidas liposoomsed toidulisandid toimivad ning miks nad paremad on?

Liposoomid on orgaanilised ained, mis on valmistatud fosfolipiididest, mis on ehituskivideks ka inimese rakkudes. Need toimivad tõhusate kohaletoimetamise mehhanismidena toiduainete ja toitainete transportimiseks olulistesse kudedesse ja organitesse. 

Liposoomid kaitsevad toitaineid soolestikus leiduvate seedemahlade poolt lagunemise eest ja nii satub molekul otse soolestikku ning sealt edasi vereringesse. Tänu liposoomidele, millel on rakumembraaniga sarnane struktuur, imendub see kergesti ja selles sisalduvad toitained vabanevad rakku.

Liposoomide kasutamine ravimite kohaletoimetamise hõlbustamiseks on juba avaldanud suurt mõju paljudele biomeditsiini valdkondadele. On näidatud, et need on kasulikud terapeutiliste ühendite stabiliseerimiseks, rakkude ja kudede omastamise takistuste ületamiseks ning ühendite bioloogilise jaotumise parandamiseks sihtpunktidesse. 

See võimaldab kapseldatud ühendite tõhusat kohaletoimetamist sihtkohtadesse, minimeerides samal ajal süsteemset toksilisust. 

Liposoomidel on mitmeid omadusi, mis muudavad need paljude toidulisandite jaoks ideaalseks. Järgnevalt on toome ära liposoomsete vitamiinide ja teiste liposoomsete toidulisandite 5 peamist eelist (7).

Liposoomsed_vitamiinid_vs_tavalised_vitamiinid_ehk_liposoomsete_vitamiinide_tervisekasud

Liposoomsete vitamiinide ja teiste liposoomsete toidulisandite ning ravimite 5 peamist eelist:

1. Liposoomsed vitamiinid, mineraalid ja teised toidulisandid on paremini imenduvad

Paljudel toidulisanditel on madal imendumismäär ehk biosaadavus, mis tähendab tegelikult lihtsalt seda, et sinu keha peab tablettide ja kapslite lagundamiseks ning sealt toitainete kättesaamiseks palju tööd tegema. Liposoomsete vitamiinide imendumiskiirus võib olla aga ligi kaheksa korda suurem kui teistel manustamise viisidel. 

See on kiirus, millega toimeaine jõuab sinu vereringesse. Mida suurem on toimeaine biosaadavus, seda suurem on selle mõju organismile (3, 7, 10). 

See on oluline eelis kõikidele toidulisandite tarbijatele, ennekõike on liposoomsed vitamiinid ja mineraalained olulised aga just neile, kes põevad kroonilisi haigusi, kelle raku ainevahetus on nõrgenenud ja ei toimi enam nii efektiivselt kui peaks või, kes on parasjagu haigestunud ja vajavad mingi vitamiini või ravimi kiiret toimet.

Liposoomid võivad toitaine biosaadavust suurendada lausa kuni 8 korda.

Liposoomid imenduvad eelistatult sooleseinast ehk sooleseina rakkudest, kuna need koosnevad fosfolipiididest niisamuti nagu ka meie rakumembraanid. Normaalse rasvade imendumise kaudu satuvad toimeained seejärel otse enterotsüütidesse (soolerakkudesse) ja sealt edasi lümfisüsteemi kaudu verre. 

Seega saab vältida ka esmast metabolismi ehk ainevahetust. Eriti oluline on see just nende inimeste jaoks, kellel on maksafunktsioon mõne kurnava haiguse tagajärjel nõrgaks jäänud ning organismil on kiirelt toitaineid nagu vitamiine ja mineraalaineid ning teisi organismi tööks olulisi aineid vaja (4).

2. Liposoomid kaitsevad toitaineid lagunemise eest

Kui toidulisandid liiguvad läbi keha, siis need lagunevad. See tähendab, et seedemahlad, ensüümid ja soolebakterid interakteeruvad toidulisandiga ning muudavad toidulisandi seetõttu sageli vähem tõhusaks. Seda tüüpi lagunemine toimub tavaliselt traditsiooniliste toidulisandite puhul. Liposoom pakub aga toitainetele mao karmi keskkonna ja ensüümide lagundava toime eest loomulikku kaitset, võimaldades neil sel moel nö ellu jääda ning ettenähtud viisil ka töötada (5, 7).

Liposoomse kapseldamise puhul on tõestatud, et nii suudetakse stabiliseerida kapseldatud aineid ning kaitsta neid erinevate väliste tegurite ning ka ensümaatiliste muutuste eest (5). Seega on liposoomidel tugev kaitsev funktsioon. 

3. Liposoomsete vitamiinide puhul piisab väiksematest annustest 

Kuna liposoomid imenduvad kehas kergesti, saavad liposoomsete vitamiinide kasutajad toidulisanditest rohkem kasu, sest manustada on vaja väiksemaid annuseid. See on ökonoomne nii toidulisandite tootjatele kui ka nende tarbijatele. Samuti vähendab liposoomsete vtamiinide tarbimine teatud toitainete kõrvalmõjusid (7).

4. Liposoomid kõrvaldavad säilitusainete vajaduse ja minimeerivad ka sünteetiliste lisaainete vajaduse

Paljud toidulisandid sisaldavad nii säilitusaineid, kui ka palju erinevaid ohtlikke ja mittelooduslikke lisaaineid, nagu mahuained, glaseerained, paakumisvastased ained, želatiin jne. Liposoomsed vitamiinid aga säilitusaineid ei vaja ja ka enamiku lisaaineid saab asendada nende orgaaniliste alternatiividega. Selle kohta, täpselt milliseid lisaaineid Ecoshi liposoomsed vitamiinid sisaldavad, saad lugeda siinses loos alapealkirja “Milliseid lisaaineid Ecoshi liposoomsed vitamiinid sisaldavad?” alt (7).

5. Liposoomid võivad tervisele ka täiendavat kasu pakkuda

Liposoomitehnoloogiat kasutatakse paljudes vitamiinides ja muudes toidulisandites, nagu näiteks liposoomses C-vitamiinis, liposoomses D-vitamiinis ja mitmetes teisteski toidulisandites, aga liposoomidel on ka oma toiteväärtused. 

Nimelt mängivad liposoomid organismis üliolulist rolli asendades kahjustatud fosfolipiide, mis on olulised rakkude kaitsva membraani säilitamiseks. Seega, lisaks liposoomsetes vitamiinides sisalduvate toitainete kasulikkusele võivad liposoomid aidata säilitada ka sinu rakkude tervist.

Liposoomid mängivad organismis üliolulist rolli, asendades kahjustatud fosfolipiide, mis on olulised rakkude kaitsva membraani säilitamiseks (7).

Ecoshi_liposoomsed_vitamiinid

Ecoshi liposoomsed toidulisandid – liposoomne magneesium, liposoomne D3-vitamiin, liposoomne D3-vitamiin veganitele ja liposoomne C-vitamiin

Liposoomne magneesium

Liposoomne magneesium on uuendusliku tehnoloogia abil saadud pulbri kujul liposomaalne magneesium, mis on kavandatud ületama sinu organismis magneesiumi imendumisega seotud takistusi. Magneesiumi kapseldamine liposoomse vesiikuli sisse tagab selle kõrge imendumismäära ja ka töödeldavuse rakkude poolt (teisisõnu biosaadavuse). Seega toetab selline uuenduslik magneesium tõhusalt sinu organismi normaalset toimimist.

Liposoomne magneesium on ette nähtud tarbimiseks organismi mitmekülgseks toetamiseks magneesiumi puudulikkuse ja suurenenud nõudluse korral.

Millal on organismis magneesiumi vajadus suurenenud

  • Intensiivse füüsilise pingutuse ajal.
  • Raseduse ja imetamise ajal.
  • Menopausijärgselt.
  • Vanemas eas üleüldiselt.
  • Halvenenud imendumise korral peensooles.
  • Teatud ravimite tarbimise ajal (nt diureetikumide (uriini eritumist suurendavad ained), takroliimuse (immuunosupressiivse toimega makroliid-antibiootikum) ja prootonpumba inhibiitorite (ehk PPI-d on maohappe teket pärssivad ravimid).
  • Intensiivse vaimse pingutuse korral.
  • Kroonilise stressi korral.
  • Kui tarbid rohkelt rafineeritud toitu ning stimulante (energiajoogid jne).

Liposoomse magneesiumi tehnoloogia ainulaadsus

Kaubanduses saadaolevad suukaudsed magneesiumipreparaadid erinevad nii oma keemilise vormi, kui ka valmistoote vormi poolest ning seetõttu erineb oluliselt ka nende imendumine kehas (11, 12). Sisuliselt tähendab see seda, et osade magneesiumipreparaatide võtmise korral ei pruugi sinu keha tegelikult etiketil näidatud magneesiumikogust omastada. 

Liposoomse tehnoloogia abil kindlustataksegi toimeaine imendumise suurendamine, tagades samal ajal ka selle kontrollitud vabanemine ja sihipärane transport inimkehas. BARTi teadus- ja arendusosakonna rakendatud uuenduslik tehnoloogia on võimaldanud saada liposoome, mis koosnevad ühest fosfatidüülkoliini (letsitiini) molekulide kahekihilisest kihist, mis moodustavad  liposoomi vesiikuli (põiekese) välise barjääri ja ümbritsevad veefaasis magneesiumtsitraadi molekule. 

Pihustuskuivatus, mis on selle uuendusliku tehnoloogia lahutamatu osa, ei mõjuta liposoomide struktuuri ning seda on kinnitanud ka mikroskoopilised vaatlused.

Ecoshi dehüdreeritud ehk pulbriline liposoomne magneesium ning selle eelised

  • Nii nagu liposomaalsete preparaatide puhul tüüpiline, on sellisel kujul magneesiumil suurem biosaadavus, kui magneesiumi traditsioonilisel vormil. See tähendab, et kuna sinu keha saab sellises vormis magneesiumi toidulisandist ka kätte, siis on liposoomse magneesiumi toidulisandi tarbimisest ka reaalselt kasu.
  • Kaitseb tundlikku maoepiteeli magneesiumtsitraadi tavapäraste vormide põhjustatud ärrituse eest.
  • Lahustub väga hästi vees, mis tähendab, et keha väljutab liigse magneesiumi ja puudub oht üleannustamiseks.
  • On biolagunev ja bioloogiliselt kokkusobiv (mis tähendab, et see ei ole elavatele kudedele kahjulik ega mürgine).
  • On GMO-vaba koostisega.
  • Pulbriline vorm suurendab säilitamisel magneesiumi stabiilsust, mis tähendab, et seda ei pea tingimata säilitama madalal temperatuuril.
  • Võimaldab lihtsustada toote koostist, sest puudub vajadus lisada tootesse konservante, säilitusaineid, alkoholi ja teisi kahjulike aineid.
  • Nii tehnoloogilisest protsessist kui ka lõplikust koostisest tulenevalt on liposoomne magneesium ohutu inimestele, kes kannatavad toiduainete suhtes ülitundlikkuse või mitmete teiste erinevate haiguste all.

Ecoshi liposoomsel magneesiumil on kõrge biosaadavus, see on stabiilne ja ohutu ning tagab närvisüsteemi, lihaste ja psühholoogiliste funktsioonide normaalse toimimise. Lisaks aitab see kaasa tervete hammaste ja luustiku moodustumisele ning väsimuse vähendamisele.

Magneesiumi olulisus inimese tervisele – miks võiksid hästi imenduvat magneesiumi lisaks tarbida?

  • Kvantitatiivselt on magneesium neljas element inimkehas ja teine tähtsaim rakusisene katioon (positiivse elektrilaenguga ioon) pärast kaaliumi (13,14). Tänu sellele osaleb magneesium kehas praktiliselt kõigis põhilistes ainevahetuslikes ja biokeemilistes protsessides ning sellel on oluline roll ka paljude haiguste ennetamisel ja ravimisel.
  • Enamik olemasolevaid uurimistulemusi viitab magneesiumile, kui luustiku tervise seisukohalt olulisele makrotoitainele (16). Süstemaatilised ülevaated on näidanud, et magneesiumi tarbimise suurendamine toiduga ja/või selle tarbimine toidulisanditega võib soodustada puusa ja reieluukaela luu mineraalse tiheduse suurenemist vanemaealistel täiskasvanutel, kellel on vanusest tulenev oht luumassi kaoks (17).

Prekliinilised ja kliinilised uuringud on näidanud ka magneesiumi terapeutilist potentsiaali erinevate depressioonitüüpide puhul ja selle sünergiat antidepressantidega (18). 

  • Magneesiumi toidulisandite tarbimine võib vähendada ka migreeni ning peavalu esinemissagedust ja raskusastet (19).
  • Olemasoleva magneesiumipuuduse kompenseerimine – sealhulgas diabeedieelsetel inimestel – võib ennetada 2. tüüpi diabeedi teket ning parandada muu hulgas ka insuliinitundlikkuse näitajaid (19, 20, 21, 22). Lisaks sellele võib magneesiumi manustamine oluliselt parandada juba diagnoositud 2. tüüpi diabeediga inimestel paastuvere glükoosisisaldust ja lipiidiprofiili (HDL, LDL ja TG). Lipidiprofiil on vereanalüüside kogum, mida kasutatakse lipiidide, näiteks kolesterooli ja triglütseriidide kõrvalekallete leidmiseks. Selle testi tulemused võimaldavad tuvastada teatud geneetilisi haigusi ja määrata ligikaudselt kindlaks südame-veresoonkonna haiguste, teatud kõhunäärme põletiku vormide ja muude haiguste riski. Veelgi suuremaid magneesiumi tarbimisest tulenevaid kasutegureid on täheldatud hüpomagneseemiaga (magneesiumipuudus) patsientidel (22, 23).
  • Samuti on leitud pöördvõrdeline seos vere magneesiumisisalduse ja hüpertensiooni (püsivalt normaalsest kõrgem arteriaalne vererõhk) riski ning südame isheemiatõve tekke vahel (11). Vähemalt 6 kuud kestva suukaudse magneesiumi tarbimisel võib olla positiivne mõju ka endoteeli funktsioonile üle 50-aastastel isikutel, kellel on kehamassiindeks ≥ 25 kg/m2. Endoteel on õhuke membraan, mis ümbritseb südame ja veresoonte sisemust. Endoteelirakud vabastavad aineid, mis kontrollivad veresoonte lõõgastumist ja kokkutõmbumist, samuti ensüüme, mis kontrollivad vere hüübimist, immuunsüsteemi toimimist ja trombotsüütide (värvitu aine veres) kinnitumist (23).

Seega ei tohiks inimesed, kellel on juba diagnoositud südame isheemiatõbi ja selle tüsistused kindlasti magneesiumi nõuetekohast manustamist unarusse jätta, sest südamepuudulikkusega isikutel võib magneesiumipuudus soodustada eluohtlikke ventrikulaarseid arütmiaid ja/või südame äkksurma (24).

  • Aalüüside tulemused on näidanud, et päevase magneesiumi tarbimise suurendamine 100 mg võrra toiduga võib olla oluliselt seotud kõigi surma põhjuste (↓6%) ja vähktõve (↓5%) riski vähenemisega (25). Magneesiumiga varustatuse suurendamine võib olla ka oluline komponent insuldi ennetamisel (19, 26).
  • Ökoloogilistest, vaatlus- ja sekkumisuuringutest kogutud andmed näitavad samuti, et on olemas pöördvõrdeline seos raseduse ajal piisava magneesiumiga varustatuse ja enneaegse sünnituse määra vahel (27).

Liposoomse magneesiumi kohta saad edasi lugeda siit.

Ecoshi_liposoomne_D3-vitamiin_ja_liposoome_vegan_D3-vitamiin

Liposoomne D3-vitamiin ja liposoomne D3-vitamiin vegan 

Pulbri kujul liposoomne D3-vitamiin on mõeldud toetamaks sinu organismi kolekaltsiferooli puuduse või selle suurenenud tarbimisvajaduse korral. Liposoomne D3-vitamiin aitab sinu organismi optimaalse vitamiini annusega varustada tõhusalt ja selle tulemusena D-vitamiini puuduse kiiresti ka kõrvaldada. Mõlemad, nii liposoomne D3-vitamiin, kui ka liposoome D3-vitamiin veganitele on tooted, mis ühendavad endas kõrgeima kvaliteedi ja maksimaalse toime.

Ainulaadne liposomaalne kate aitab mööduda seedetrakti barjääridest, kaitseb D3-vitamiini kahjustuste eest ja transpordib D3-vitamiini otse keha rakkudesse. Tänu suurenenud biosaadavusele ja stabiilsusele, toetab liposoomne D3 sinu tervist tõhusamalt, kui selle vitamiini traditsioonilised preparaadid.

Liposoomse D3-vitamiini tehnoloogia ainulaadsus

Kahjuks on D-vitamiini positiivne ja tervendav toime tihti selle lipofiilse ehk rasvlahustuva olemuse, seedetrakti vedelikes halva lahustuvuse ja madala biosaadavuse tõttu piiratud. Lisaks sellele on D-vitamiin õhus oleva hapniku, valguse ja kõrgema temperatuuri mõjul kergesti lagunev. Kõike seda arvesse võttes, on täielikult arusaadav, miks teadlased on juba ammu otsinud võimalusi D-vitamiini manustamise meetodite tõhustamiseks ning uute preparaatide väljatöötamiseks (36, 37, 38).

BART teadus- ja arendusosakonna töö ongi nüüd aidanud saada fosfatidüülkoliini osakestest (letsitiinist) valmistatud liposoome, mis toimivad liposoomi vesiikuli välise barjäärina ja sulgevad kolekaltsiferooli osakesi (D3-vitamiini) nende orgaanilises faasis. Seejärel läbivad liposoomid kuivatamise protsessi, mis on toote omaduste määramisel üheks võtmeteguriks.

Praegusel hetkel peetaksegi liposomaalset tehnoloogiat üheks kõige paljulubavamaks lahenduseks eriti just selliste vees halvasti lahustuvate vitamiinide nagu ka D-vitamiini biosaadavuse parandamiseks (36, 38).

Liposomaalse tehnoloogia üks eeliseid on ka selle võime vältida keemilist ja/või füüsikalist toimeaine lagunemist ning tagada seeläbi toote pikem säilivusaeg ilma vajaduseta lisaaineteks (39).

Ecoshi dehüdreeritud ehk pulbriline liposoomne D3-vitamiin ning selle eelised

  • Nagu kõikidele liposoomsetele ravimitele ja toidulisanditele iseloomulik, on liposoomsel kujul D3 vitamiinil suurem biosaadavus kui vitamiini tavalisel vormil. Mis tähendab, et liposoomne D3 vitamiin on traditsioonilistest D3-vitamiinidest tõhusam ja sealsed toimeained jõuavad sinu kehasse paremini.
  • Lahustub väga hästi vees.
  • On ohutu, biolagunev ja bioloogiliselt kokkusobiv (mis tähendab, et see ei ole elavatele kudedele kahjulik ega mürgine).
  • On GMO-vaba koostisega.
  • D3-vitamiini kapsel on küll väike, aga toimeaine kontsentratsioon on selles suur.
  • Pulbriline vorm suurendab D3-vitamiini stabiilsust, mis tähendab, et seda ei pea tingimata säilitama madalal temperatuuril ei transportimisel ega ka hoiustamisel.
  • Võimaldab lihtsustada toote koostist, sest puudub vajadus lisada tootesse konservante, säilitusaineid, alkoholi, orgaanilisi lahusteid ja teisi kahjulike aineid.
  • Nii tehnoloogilisest protsessist, kui ka lõplikust koostisest tulenevalt on liposoomne D3 ohutu inimestele, kes kannatavad toiduainete suhtes ülitundlikkuse või mitmete teiste erinevate haiguste all.
  • Uuringud on tõestanud, et kuivatusprotsess ei mõjuta toote kvaliteeti ega moodustunud liposoomide keskmist suurust.

Ecoshi liposoomsel D3-vitamiinil on kõrge biosaadavus, see on stabiilne ja ohutu ning aitab kaasa terve luustiku ja lihaskonna moodustumisele ning immuunsüsteemi tugevdamisele.

Ecoshi dehüdreeritud ehk pulbriline liposoomne D3-vitamiin vegan ning selle eelised

  • Kolekaltsiferool tootes on täielikult vegan päritolu ja saadud samblikust, mis toodab D-vitamiini päikese mõjul niisamuti nagu inimkehagi.
  • Toidulisand ei sisalda ka ühtegi teist loomset päritolu koostisosa.
  • Parem imenduvus ja suurem biosaadavus võrreldes traditsioonilisel kujul toidulisanditega.
  • Pulbriline vorm suurendab säilitamisel vitamiini D3 stabiilsust, mis tähendab, et seda ei pea tingimata säilitama madalal temperatuuril ei transportimisel ega ka hoiustamisel.
  • Võimaldab lihtsustada toote koostist, sest puudub vajadus lisada tootesse konservante, säilitusaineid, alkoholi, orgaanilisi lahusteid ja ka teisi kahjulike aineid.

Ecoshi liposoomse vegan D3-vitamiini kohta saad täpsemalt lugeda siit!

D-vitamiini olulisus inimese tervisele – miks võiksid hästi imenduvat D3-vitamiini lisaks tarbida?

  • Piisav D-vitamiini tase on oluline lihaskontraktsioonide, luude mineralisatsiooni, närvisignaalide edastamise ja inimkeha rakkude nõuetekohase toimimise jaoks (28, 29). 
  • Tõsine D-vitamiini puudus põhjustab lastel rahhiiti ja täiskasvanutel osteomalaatsiat (30, 31).
  • Samuti on erinevad uuringud näidanud võimalikku seost madala D-vitamiini taseme ja südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi, metaboolse sündroomi, põletikuliste haiguste, infektsioonide, immuunsüsteemi häirete, mitmesugust tüüpi vähivormide ning neurodegeneratiivsete haiguste nagu Parkinsoni, dementsuse, Alzheimeri tõve ja skisofreenia tekkeriskiga (31, 32, 33, 34).

Kuigi teoreetiliselt peetakse D2-vitamiini (ergokaltsiferool, mida leidub peamiselt seentes) ja D3-vitamiini (kolekaltsiferool, mida leidub loomsetes toiduainetes) kehas D-vitamiini sünteesimisel võrdväärseteks, näitavad uuringud, et D3-vitamiin on D-vitamiini kontsentratsiooni suurendamisel vereseerumis siiski efektiivsem. Seetõttu tuleks oma keha D-vitamiini tagavarade täiendamiseks eelistada just seda vormi (29, 35).

C-vitamiin

Liposoomne C-vitamiin

Pulbri kujul liposoomne C-vitamiin on mõeldud toetama sinu organismi suurenenud L-askorbiinhappe vajaduse korral. 

BART teadus- ja arendusosakonna tööd on võimaldanud välja töötada liposoomid, mis koosnevad ühest fosfatidüülkoliini (letsitiini) molekulide kahekihilisest kihist, mis on ex-liposomaalse vesiikuli väliseks barjääriks ja sulgevad endasse L-askorbiinhappe (C-vitamiini) vesifaasis molekulid. See võimaldab C-vitamiinil lagunemata kujul ka sinu kehasse jõuda.

Ecoshi dehüdreeritud ehk pulbriline liposoomne C-vitamiin ning selle eelised 

  • Kuna C-vitamiin on oma olemuselt hüdrofiilne (ehk märguv kiud mis seob hästi veemolekule), on tal halb võime imenduda läbi soole epiteeli lipiidkihi rakkude. Lühidalt, traditsioonilisel kujul C-vitamiinil on halb biosaadavus (64). 
  • Askorbiinhape on oma olemuselt ebastabiilne. Mis tähendab, et C-vitamiin on tundlik temperatuuri, valguse ja erinevate pH väärtuste suhtes. Lisaks on C-vitamiin äärmiselt tundlik oksüdeerumisele (40, 55).
  • Olemasolevad kirjandusandmed näitavad, et tõhus viis C-vitamiini stabiilsuse ja biosaadavuse suurendamiseks on selle nanokapseldamine lipiidkandjatesse. Seda tüüpi kandjad, mida kasutatakse kõige sagedamini farmaatsias, ravimi-, toidu- ja põllumajandustööstuses – ongi just liposoomid (55).
  • Liposoomid on väga tõhusad toimeainete kinnipidamisel. Nad stabiliseerivad neid ja pakuvad kaitset lagunemise eest, mida põhjustavad muuhulgas hapnik, teised toidu koostisosad, vale pH, valgus või seedimise tõttu erituvad ensüümid. Nii takistavad liposoomid ka toimeaine metaboliseerumist enne, kui see jõuab kudedesse kuhu see on mõeldud jõudma. Lühidalt, liposoom kaitseb C-vitamiini keemilise ja ensümaatilise lagunemise eest nii ladustamise, kui ka seedetrakti läbimise ajal (65, 66, 67). 
  • Samal ajal vähendab toimeainete kapseldamine liposomaalsetesse vesiikulitesse nende kõrvaltoimeid, näiteks epiteeliärritust soolestikus. Seega võib liposomaalse C-vitamiini manustamine suurtes ööpäevastes annustes (mis ületavad 1-2 g), oluliselt vähendada seedetrakti häirete ja kõhulahtisuse riski tundlikel inimestel (42, 68, 69, 70). 

Arvukad loomi ja inimesi hõlmanud eksperimentaalsed uuringud on näidanud, et võrreldes tavalise C-vitamiini vormiga on liposoomsel C-vitamiinil vägagi mitmeid eeliseid (65, 71,72).

  • Liposomaalsete vesiikulite struktuuriline sarnasus bioloogiliste membraanidega hõlbustab aktiivsete ainete imendumist sooles, suurendades seeläbi nende biosaadavust ja seega ka tõhusust. Uuringutulemused on tõestanud, et liposoomse C-vitamiini tarbimine aitab saavutada palju kõrgemat C-vitamiini sisaldust vereringes (85% rohkem pärast 4h manustamist ja üle 70% rohkem pärast 10,5h möödumist). 
  • Liposoom võimaldab C-vitamiini aeglast ja püsivat vabanemist liposomaalsest vesiikulist, seega aitab see ka pikendada aega (ligikaudu 2,5 korda) kaua C-vitamiin sinu veres püsib.
  • Sama koguse toimeainet saab kätte väiksema annusega. Mis tähendab, et liposoomsel kujul on samaväärse terapeutilise toime saavutamiseks vaja tarbida vitamiini väiksemas koguses. 
  • Liposoomne C-vitamiin on täiesti ohutu, biolagunev ja bioloogiliselt kokkusobiv (mis tähendab, et see ei ole elavatele kudedele kahjulik ega mürgine).
  • Pulbriline vorm suurendab säilitamisel C-vitamiini stabiilsust. Seega ei pea seda säilitama madalal temperatuuril ei transportimisel ega ka hoiustamisel.
  • Pulbrilise vormi tõttu paraneb ka toote koostis, sest sellisel juhul kaob vajadus lisada tootesse konservante, säilitusaineid, alkoholi, orgaanilisi lahusteid ja teisi kahjulike aineid.
  • On GMO-vaba ja ei sisalda allergeene ega ka säilitusaineid.
  • Seetõttu on liposoomse C-vitamiini üks vaieldamatutest eelistest ka selle lihtne koostis, mis sisaldab vaid päevalille fosfatidüülkoliini (letsitiini), L-askorbiinhapet, glütseriini ja maltodekstriini (kandja).
  • Kõigest eelnevast tulenevalt on liposoomne C-vitamiin ohutu inimestele, kes kannatavad toiduainete suhtes ülitundlikkuse või mitmete muude haiguste all.
  • Uuringud on tõestanud, et kuivatusprotsess ei mõjuta moodustunud liposoomide keskmist suurust ega ka kvaliteeti.

Ecoshi liposoomsel C-vitamiinil on kõrge biosaadavus, see on stabiilne ja ohutu ning aitab kaasa tugeva immuunsuse kujunemisele, vaimse tervise heaolule, taastumisele peale treeningut ning pakub ehitusmaterjale terve ja noorusliku naha ülesehituseks. Liposoomne C-vitamiin annab sulle juurde elujõudu!

C-vitamiini olulisus inimese tervisele – miks võiksid hästi imenduvat C-vitamiini lisaks tarbida?

  • C-vitamiin (askorbiinhape, 2-okso-L-teoheksono-4-laktoon-2,3-endiool) on aine, mille mitmekülgne kasu tervisele tuleneb osalemisest peamistes reaktsioonides, mis mõjutavad immuunsüsteemi toimimist, ainevahetust ja mitmesuguseid ensümaatilisi ja mitteensümaatilisi reaktsioone (42, 44). 
  • C-vitamiinil on inimese ainevahetuses kolm peamist rolli: see on ensüümide kofaktor, elektroni loovutav reduktsiooniaine ja hüdrofiilne antioksüdant (42, 45, 46).
  • Lisaks sellele osaleb C-vitamiin kollageeni (kollageen on vajalik sidekoe valgu sünteesimisel ja küpsemisel) biosünteesis. Sel põhjusel aitab askorbiinhape kaasa ka naha tervise säilitamisele ning enneaegse vananemise ennetamisele (48).
  • Muud olulised reaktsioonid ja protsessid, mis nõuavad C-vitamiini ehk askorbiinhapet, hõlmavad: 
    • Peptiidhormoonide aktiveerimist (geeni aktiivsust reguleeriv polüpeptiid, mis stimuleerib kasvu ning rakkude paljunemist ja taastumist).
    • Karnitiini sünteesi (karnitiin on ammooniumiühend, mis osaleb enamiku imetajate, taimede ja mõnede bakterite ainevahetuses. Energia metabolismi toetuseks transpordib karnitiin pika ahelaga rasvhappeid mitokondritesse, kus need oksüdeeritakse energia tootmiseks. Karnitiin osaleb ka ainevahetusproduktide eemaldamisel rakkudest).
    • Noradrenaliini sünteesi (noradrenaliin on orgaaniline kemikaal, mis toimib ajus ja kehas nii hormooni, kui ka neurotransmitterina) (42, 47). 
  • Siinkohal tasub mainida, et C-vitamiini peetakse ka oluliseks neuroprotektiivseks teguriks, mis tähendab, et see kaitseb sinu närvirakke kahjustuste, degeneratsiooni või funktsioonihäirete eest (50).
  • C-vitamiini nimetatakse sageli täiuslikuks antioksüdandiks, sest tänu oma madalale oksüdatiivsele potentsiaalile võib see vähendada paljusid vabu radikaale ja reaktiivseid hapnikuliike, kaitstes nii organismi oksüdatiivse stressi ja ka selle tagajärgede eest. Seega on C-vitamiin on äärmiselt oluline selliste viirusinfektsioonide puhul, mida põhjustavad viirused nagu SARS-CoV-2 (COVID-19), gripiviirus või RSV (respiratoorne süntsütsiaalviirus), mis tavaliselt põhjustavad oksüdatsiooni-antioksüdantide tasakaalutust ja sellest tulenevalt rakkude ja kudede oksüdatiivse kahjustuse tekkimist.

Eriti raske haiguskulu puhul võib C-vitamiini suurte annuste võtmine tõhusalt toetada tavapärast viirusevastast ravi, mis viib muu hulgas põletiku vähenemiseni ja organismi kaitsevõime paranemiseni (42, 46, 51, 52, 58). 

  • Analoogiliselt täheldatakse C-vitamiini manustamise positiivset mõju isikutel, kelle oksüdatiivne stress on tingitud pikaajalise ja intensiivse füüsilise tegevuse, sealhulgas sporditreeningu tagajärjel. Sportlaste jaoks võib suurem askorbiinhappe tarbimine olla üheks võimaluseks taastumiseks pärast treeningut ja/või intensiivset füüsilist tegevust ning seda eriti just võistluste ajal (53).
  • Lisaks sellele võib C-vitamiin taastada aktiivset alfa-tokoferooli (see on üks E-vitamiini tüüp, mille number on E-number on “E307”. E-vitamiini on kaheksa erinevat vormi, neli tokoferooli ja neli tokotrienooli vormi) selle oksüdeeritud vormist, pärssides seega kaudselt lipiidide peroksüdatsiooni. Lipiidide peroksüdatsioon on lipiidide oksüdatiivse lagunemise reaktsioonide ahel. See on protsess, mille käigus vabad radikaalid “varastavad” rakumembraanide lipiididest (rasvhapped või nende derivaadid) elektrone, mille tulemuseks on rakukahjustus (42, 46). 

On ka tõendeid, mis viitavad C-vitamiini positiivsele mõjule kopsufunktsioonile (54). 

  • Peensooles võib C-vitamiin omakorda vähendada mitteheemilist rauda ja parandada selle transpordi tõhusust läbi sooleepiteeli, suurendades seeläbi ka raua imendumist (42,55).
  • Piisav C-vitamiini tarbimine on oluline ka elujõu ja vaimse heaolu säilitamiseks. Seda on täheldatud uuringutes, kus eksperimentaalselt esilekutsutud C-vitamiini puudusega inimesed teatasid väsimusest ja/või ärritusest. Askorbiinhappe puudusega seotud isiksuse muutused hõlmasid ka eemaldumist ja depressiooni (56, 57).
  • C-vitamiin võib leevendada viiruslikest ülemiste hingamisteede infektsioonidest põhjustatud astma ägenemise sümptomeid (59).
  • On olemas seos ka toiduga tarbitud C-vitamiini ja puusaliigese murdumisriski vähenemise vahel. Uuringute tulemused näitavad, et puusaliigese luumurru riski on võimalik vähendada veel 5% võrra iga kord, kui C-vitamiini tarbimist suurendatakse 50 mg/päevas (60).
  • Südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel on oluline teada, et uuringud on leidnud märkimisväärse pöördvõrdelise korrelatsiooni süstoolse ja diastoolse vererõhu väärtuste ja vereseerumi C-vitamiini taseme vahel. Lisaks võib C-vitamiini tarbimine oluliselt vähenda vere lipiidide taset inimestel düslipideemiaga (vere kolesteroolisisalduse suurenemine) või madala algse C-vitamiini plasmatasemega (61, 62, 63).

Inimorganism ei sünteesi C-vitamiini ega moodusta ka selle varusid. Seetõttu on pidev C-vitamiini tarbimine näiteks puu- ja köögiviljadest äärmiselt oluline. Siiski ei pruugi toidust alati piisata, et säilitada kehas optimaalne C-vitamiini tase. Sellisel juhul on abi toidulisanditest (42, 44, 47, 55).

  • Liposoomne C-vitamiin on ennekõike soovitatav suurenenud C-vitamiini vajaduse korral, mida täheldatakse muuhulgas:
    • külmetushaiguste ja muude viirusinfektsioonide ajal,
    • pingelist kehalist koormust sooritavate isikute puhul,
    • eakatel, kellel võib esineda askorbiinhappe soolestikust imendumise häireid või reabsorptsiooni häireid neerudest,
    • aktiivsete ja passiivsete suitsetajate puhul,
    • toiduallergiate korral,
    • prediabeedi, 2. tüüpi suhkurtõve, hüpertensiooni ja rasvumise korral, see tähendab eriti just haigusseisundite puhul, mis suurendavad südame-veresoonkonna haiguste riski (40, 41).

Soovitatavad ettevaatusabinõud C-vitamiini tarbimise korral

  • Kuigi C-vitamiin on ohutu ja hästi talutav aine, ei soovitata sellest hoolimata selle lisaks tarbimist neerukivide riskiga või juba selle tervisehäire all kannatavatele inimestele.
  • Hemokromatoosiga ehk rauasalvestustõvega isikutel võib C-vitamiini ja raua kombineeritud tarbimine suurendada raua liigse kogunemise riski organismis (40, 42).
  • Hematolüütilise aneemia korral on samuti soovitav C-vitamiini lisaks tarbimisega ettevaatlik olla.
  • Niisamuti tasub C-vitamiini suurte annuste kasutamisel ettevaatlik olla glükoos-6-fosfaatdehüdrogenaasi puudulikkusega inimestel (G6PD) (43).

Kas liposoomsed vitamiinid ja muud toidulisandid on ohutud?

Liposoomset tehnoloogiat on ravimite kohaletoimetamiseks kasutatud juba enam kui kaks aastakümmet. Selle aja jooksul ei ole liposoomidel endil kõrvaltoimeid täheldatud.

Milliseid lisaaineid Ecoshi liposoomsed vitamiinid sisaldavad?

Kuigi Ecoshi liposoomsed vitamiinid ei sisalda säilitusaineid, sisaldavad nad mõningasi peamiselt täiesti looduslikke lisaaineid, milledest kõikidest siinkohal veidi ka kirjutame.

  • Riisijahu. Riisijahu kasutatakse paakumisvastase ja voolamist soodustava vahendina, mis takistab klompide tekkimist. See on täiteaine, ehk aine, mida lisatakse toidulisanditesse ja ka ravimitesse muutmaks nende tootmine ja ka võtmine lihtsamaks. Mõnel juhul peaks ravim või toidulisand olema nii minimaalsetes annustes, et nõnda pisikesi tablette või kapsleid oleks lihtsalt raske toota. Seega on riisijahu tablettides ja kapslites vägagi levinud ning täiesti looduslik koostisosa.
  • Maltodekstriin. Esimene asi, mida küsitakse pärast küsimust “Mis on maltodekstriin?”, on “Kas see on ka looduslik?”. Jah, üldiselt võttes on see looduslik, kuna seda eraldatakse tärkliserikkast toidust, näiteks kartulist, maisist, riisist või nisust. Samas on maltodekstriin aga väga tugevalt töödeldud. Maltodekstriini lisatakse paljudele toiduainetele nende maitse, tekstuuri ja ka säilivusaja parandamiseks. Maltodeksriini kohta leiad täpsemat lugemist siit.
  • Glaseeraine: pullulaan. Pullulaan on looduslikult esinev eksopolüsahhariid, mida toodab seen Aureobasidium pullulans. Pullulaan on seega täiesti looduslik, vees lahustuv polüsahhariid, millel on suurepärased kilekihi moodustamise ja sidumise omadused ning mida toodetakse tärklisesiirupist kääritamise teel. Erinevat tüüpi polüsahhariide toodavadki kas siis bakterid (näiteks alginaat, dekstraan, ksantaankumm), taimed (näiteks tselluloos, tärklis, pektiin) või vetikad (näiteks agar, alginaat ja karrageen) ning neid on võimalik lisaainetena kasutada toidu tarretamise ja paksendamise eesmärgil. Pullulaan moodustab läbipaistva, vees lahustuva, rasvakindla, antistaatilise kile, millel on madal hapniku- ja niiskusläbivus. Saadud kiledel on suurepärased omadused, see on vees hästi lahustuv ja samas ka niiskuskindel. Nende omaduste tõttu kasutataksegi pullulaani želatiini asendajana toidulisandite ja ravimite kapslite valmistamisel. Pullulaani kasutatakse ka glasuurimisvahendina, kile moodustamise vahendina, paksendajana või kandjana toidulisandite kapslite tootmisel, toidulisandite tablettide katteks, söödavate maitsestatud kilede tootmiseks, nagu näiteks hingeõhu värskendajad, moosid ja želeed, kondiitritooted ning mõned liha- ja puuviljatooted.
  • Stabilisaator: kummiaraabik (ingl gum arabic). Kummiaraabik on looduslik kumm, mis koosneb algselt kahe akaatsialiigi, Senegalia senegali ja Vachellia seyal, kõvastunud mahlast. Tänu oma looduslikule päritolule ja ohutusele on seda tunnustatud kui kõige olulisemat eksudaatkummi. Kummiraabikut kasutatakse toiduainetes paksendava ja stabiliseeriva vahendina ning ka eraldiseisvalt seedeprobleemide, näiteks kõhulahtisuse ja kõhukinnisuse raviks.
  • Niiskusesäilitaja: glütserool. Glütserool, mis on tuntud ka kui glütseriin, on looduslikult esinev suhkrualkoholiühend, mida võib toota ka sünteetiliselt. See on lõhnatu vedelik, mida kasutatakse lahustina, magusainena ja ka eraldi ravimina. Glütserool on farmaatsias levinud koostisosa, mida kasutatakse ravimite sileduse ja maitse parandamiseks. Glütserooli lisatakse näiteks ka köhasiirupitele, et vältida kurguärritust, mis veelgi hullemat köha põhjustaks. Seda kasutatakse ka selleks, et muuta tablette kergemini neelatavaks. Glütserooli kasutatakse eraldi toidulisandina tavaliselt ka energiataseme suurendamiseks, hüdratsiooni parandamiseks ja sportliku soorituse parandamiseks. Seda võetakse ka teatavate haiguste, näiteks kõhukinnisuse, kõrge vererõhu ja kõrge kolesterooli taseme raviks.
  • Emulgaator: päevalille letsitiin (fosfolipiidid). Letsitiin on täiesti looduslike fosfolipiidide kompleksne segu. Seda leidub kõigis looduslikes õlides, kuid kõige rohkem on seda soja-, päevalille- ja rapsiõlis. Letsitiini leidub ka, kuigi palju väiksemas koguses, näiteks munakollases. Tegelikult ei ole letsitiin mitte üks kemikaal, aga rühm omavahel seotud kemikaale. Letsitiinid kuuluvad suuremasse ühendite rühma, mida nimetatakse fosfolipiidideks. Need on olulised osad ajus, veres, närvides ja teistes kudedes. Fosfolipiidid on ka rakumembraanide osa. Lisaainena toimib letsitiin emulgaatorina, mis tähendab, et see takistab rasvade ja õlide segunemist teiste ainetega. Letsitiini toidulisandeid saab osta ka eraldiseisvalt näiteks kõrge kolesteroolitaseme raviks, imetamise abivahendina ja haavandilise koliidi raviks.
  • Antioksüdant: alfa-tokoferool. Alfa-tokoferool, ehk teisisõnu E-vitamiin on oluline mikrotoitaine ja rasvlahustuv antioksüdant, millel on kavandatud roll kudede kaitsmisel kontrollimatu lipiidide peroksüdatsiooni eest. Sellel vitamiinil on ka oluline valgufunktsioon ja geene moduleeriv mõju. Nende olemasolu toidus, nimelt toidu lisaainetena, aitab vältida lipiidide oksüdatsiooni, mis mõjutab negatiivselt toidu sensoorset kvaliteeti ja isegi toiteväärtust ja ohutust. Näiteks isegi loomade sööda täiendamine tokoferoolidega on tõestanud oma tõhusust liha värske värvi ja maitse säilitamisel. Antioksüdantide tervist soodustavate mõjude kohta saad lugeda siit ja oksüdantide tervist kahjustavate mõjude kohta siit.

NB! Siin esitatud teave on ainult informatiivsel eesmärgil, seega ärge kasutage seda oma terviseprobleemide diagnoosimiseks ega raviks. Ärge pidage siinset infot kui tagatist soovitud tulemuste saavutamiseks, sest see pole mõeldud teie arsti või muu tervishoiutöötaja nõuannete asendamiseks. Enne toidulisandite tarbimist konsulteeri kindlasti arstiga ja/või terapeudiga, et vältida võimalikke vastunäidustusi ja soovimatuid kõrvalmõjusid.

Autorid: Agnes Laine ja Maria-Helena Loik

Pildid: Pexels.com, Pixabay.com, Shutterstock.com

Allikad: 

  1. Liposoomide revolutsioon vitamiinide inimorganismi viimises (postimees.ee)
  2. Liposome – Wikipedia
  3. Curcumin Study (actinovo.com)
  4. Liposomal formulations for enhanced lymphatic drug delivery – ScienceDirect
  5. Nanoliposomes and their applications in food nanotechnology – PubMed (nih.gov)
  6. Nano-encapsulation as a promising approach for targeted delivery and controlled release of vitamins (translateyar.ir)
  7. Top 5 Health Benefits of Liposomal Supplements | Nutrapakusa
  8. Frontiers | Advances and Challenges of Liposome Assisted Drug Delivery (frontiersin.org)
  9. Liposome: classification, preparation, and applications – PMC (nih.gov)
  10. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury – PMC (nih.gov)
  11. Bioavailability of magnesium from different pharmaceutical formulations – PubMed (nih.gov)
  12. The Circulating Concentration and 24-h Urine Excretion of Magnesium Dose- and Time-Dependently Respond to Oral Magnesium Supplementation in a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials – PubMed (nih.gov)
  13. Effects of Oral Magnesium Supplementation on Vascular Function: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials – PubMed (nih.gov)
  14. Magnesium in Prevention and Therapy – PubMed (nih.gov)
  15. Magnesium in man: implications for health and disease – PubMed (nih.gov)
  16. Magnesium and osteoporosis: current state of knowledge and future research directions – PubMed (nih.gov)
  17. Impact of magnesium on bone health in older adults: A systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)
  18. Magnesium in depression – PubMed (nih.gov)
  19. Magnesium and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational and intervention studies – PubMed (nih.gov)
  20. Association between magnesium concentrations and prediabetes: a systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)
  21. Higher Dietary Magnesium Intake and Higher Magnesium Status Are Associated with Lower Prevalence of Coronary Heart Disease in Patients with Type 2 Diabetes – PMC (nih.gov)
  22. Veronese N et al. Eur J Clin Nutr. 2016 Dec;70(12):1354-1359. doi: 10.1038/ejcn.2016.154. Erratum in: Eur J Clin Nutr. 2016 Dec;70(12):1463.
  23. Effect of magnesium supplementation on type 2 diabetes associated cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)
  24. Voultsos P et al. Cardiol Rev. 2021 May 12. doi: 10.1097/CRD.0000000000000397.
  25. Total, Dietary, and Supplemental Magnesium Intakes and Risk of All-Cause, Cardiovascular, and Cancer Mortality: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies – PubMed (nih.gov).
  26. The Effect of Magnesium Intake on Stroke Incidence: A Systematic Review and Meta-Analysis With Trial Sequential Analysis – PubMed (nih.gov)
  27. Magnesium levels in relation to rates of preterm birth: a systematic review and meta-analysis of ecological, observational, and interventional studies – PubMed (nih.gov)
  28. Development of Vitamin D Toxicity from Overcorrection of Vitamin D Deficiency: A Review of Case Reports – PubMed (nih.gov)
  29. World Health Organization‎. Vitamin and mineral requirements in human nutrition, 2nd ed. World Health Organization 2005. https://apps.who.int/iris/handle/10665/42716 Accessed 14 June 2021.
  30. Vitamin D and health – The missing vitamin in humans – PubMed (nih.gov)
  31. Current vitamin D status in European and Middle East countries and strategies to prevent vitamin D deficiency: a position statement of the European Calcified Tissue Society – PubMed (nih.gov)
  32. The Association Between Vitamin D Status, Vitamin D Supplementation, Sunlight Exposure, and Parkinson’s Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis – PubMed (nih.gov)
  33. Vitamin D deficiency as a risk factor for dementia and Alzheimer’s disease: an updated meta-analysis | BMC Neurology | Full Text (biomedcentral.com)
  34. Psychological consequences and differential impact of the COVID-19 pandemic in patients with mental disorders – PubMed (nih.gov)
  35. Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)
  36. Nutrients | Free Full-Text | Use of Lipid Nanocarriers to Improve Oral Delivery of Vitamins (mdpi.com)
  37. Vaibhav Kumar Maurya and Manjeet Aggarwal.pdf (ijcmas.com)
  38. Bioavailability of Different Vitamin D Oral Supplements in Laboratory Animal Model – PubMed (nih.gov)
  39. Current Demands for Food-Approved Liposome Nanoparticles in Food and Safety Sector – PMC (nih.gov)
  40. Nutrients | Free Full-Text | Myths, Artifacts, and Fatal Flaws: Identifying Limitations and Opportunities in Vitamin C Research (mdpi.com)
  41. Human genetic variation influences vitamin C homeostasis by altering vitamin C transport and antioxidant enzyme function – PubMed (nih.gov)
  42. Vitamin C – PubMed (nih.gov)
  43. Effect of High-Dose Vitamin C Infusion in a Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase-Deficient Patient (hindawi.com)
  44. Vitamin C: should we supplement? – PMC (nih.gov)
  45. Hays NP and Roberts SB. Aging-nutritional aspects, in: Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition) Academic Press 2003, Pages 81-87.
  46. Siepelmeyer A et al. Chapter 8 – Nutritional biomarkers of aging, in: Molecular Basis of Nutrition and Aging, Academic Press 2016, Pages 109-120. 
  47. Steinberg FM, Rucker RB., Vitamin C in: Encyclopedia of Biological Chemistry (Second Edition), Academic Press 2013, Pages 530-534.
  48. The Roles of Vitamin C in Skin Health – PubMed (nih.gov)
  49. Wound Healing Concepts in Clinical Practice of OMFS – PubMed (nih.gov)
  50. Does Vitamin C Influence Neurodegenerative Diseases and Psychiatric Disorders? – PubMed (nih.gov)
  51. Obesity, cardiovascular disease, and role of vitamin C on inflammation: a review of facts and underlying mechanisms. – Abstract – Europe PMC
  52. Possible application of high-dose vitamin C in the prevention and therapy of coronavirus infection – PubMed (nih.gov)
  53. Effects of vitamin C on oxidative stress, inflammation, muscle soreness, and strength following acute exercise: meta-analyses of randomized clinical trials – PubMed (nih.gov)
  54. Vitamin C may alleviate exercise-induced bronchoconstriction: a meta-analysis | BMJ Open
  55. Nanomaterials | Free Full-Text | Potential of Nanonutraceuticals in Increasing Immunity (mdpi.com)
  56. Some behavioral effects of ascorbic acid deficiency – PubMed (nih.gov)
  57. Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: evidence for a recommended dietary allowance. – PMC (nih.gov)
  58. Vitamin C as a Supplementary Therapy in Relieving Symptoms of the Common Cold: A Meta-Analysis of 10 Randomized Controlled Trials (hindawi.com)
  59. Vitamin C and common cold-induced asthma: a systematic review and statistical analysis – PubMed (nih.gov)
  60. Dietary vitamin C intake and the risk of hip fracture: a dose-response meta-analysis – PubMed (nih.gov)
  61. Association between Serum Vitamin C and the Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies (hindawi.com)
  62. Nutraceuticals with a clinically detectable blood pressure-lowering effect: a review of available randomized clinical trials and their meta-analyses – PubMed (nih.gov)
  63. Clinical Advances in Immunonutrition and Atherosclerosis: A Review – PMC (nih.gov)
  64. Bioavailability of nutraceuticals: Role of the food matrix, processing conditions, the gastrointestinal tract, and nanodelivery systems – PubMed (nih.gov)
  65. (PDF) Stabilization of ascorbic acid by microencapsulation in liposomes (researchgate.net)
  66. Liposomes as nanomedical devices – PubMed (nih.gov)
  67. An overview of liposomal nano-encapsulation techniques and its applications in food and nutraceutical – PubMed (nih.gov)
  68. Bioavailability of phytochemicals and its enhancement by drug delivery systems – PubMed (nih.gov)
  69. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and reduction of tiredness and fatigue (ID 139, 2622), contribution to normal psychological functions (ID 140), regeneration of the reduced form of vitamin E (ID 202), contribution to normal energy‐yielding metabolism (ID 2334, 3196), maintenance of the normal function of the immune system (ID 4321) and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 3331) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 – – 2010 – EFSA Journal – Wiley Online Library
  70. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids – PubMed (nih.gov)
  71. Liposomal and Non-Liposomal Formulations of Vitamin C: Comparison of the Antihypertensive and Vascular Modifying Activity in Renovascular Hypertensive Rats – PubMed (nih.gov)
  72. CJNE_A_330709[1].pdf (livonlabs.com)

Kas sellest postitusest oli abi?

Lisa kommentaar

×

Ostukorv

´